G. Parera: "A Unnium no és l'usuari qui troba la feina, sinó la fenia qui troba a l'usuari"

Tres enginyers de Sant Sadurní han creat una xarxa social per relacionar gent del món de l'espectacle
Surtdecasa Penedès
,
23/10/2013
Espectacles

La dificultat per aconseguir actuacions a través d'Internet va portar a tres enginyers informàtics de Sant Sadurní d'Anoia, Guillem Parera, Jordi Casas i Ignasi Parera, a posar en marxa Unnium, una xarxa social que vol ser la porta d'enllaç de totes aquelles persones que estan relacionades amb el món de l'espectacle. Des de Surtdecasa Penedès hem parlat amb Guillem Parera, director executiu d'Unnium, que ens descobreix com funciona aquest portal que, en només quatre mesos ja ha aconseguit més de 2.500 usuaris.


- Què és Unnium?
- Unnium és la xarxa social del món de l'art, la cultura i l'espectacle; una eina online indispensable per a totes aquelles persones que directament o indirectament estan relacionades amb el món de l'espectacle; un espai on artistes, promotors, particulars i empreses de serveis poden donar-se a conèixer, promocionar-se i interactuar entre si per tal d'arribar a acords contractuals i llaurar projecció i èxit conjunt.

  • imatge de control 1per1


- Com funciona aquesta xarxa?
- La plataforma compta amb una intuïtiva interfície que permet que els usuaris puguin pujar continguts, inscriure's a les ofertes de treball, programar els seus esdeveniments o anunciar productes en la secció "Mercat" des del primer moment. Com en d'altres xarxes socials els usuaris també poden fer amics, compartir informació o contactar amb la resta d'usuaris.


- Quan es va posar en marxa?
- La plataforma va començar a funcionar en versió beta el passat 24 d'octubre de 2012. Tot i això, al darrere hi ha quinze mesos de treball i esforç continu. Dur a terme un projecte tan innovador i tan exigent com aquest ha suposat grans reptes per l'equip durant el temps de gestació, ja que Unnium s'ha construït amb un novedós llenguatge de programació.


- Si jo fos del món de l'espectacle i volgués buscar alguna feina, quins passos hauria de seguir?
- La cerca de feina o de actuacions a Internet suposa una gran inversió en temps i molt d'esforç que moltes vegades no es veu compensat. De fet, sempre hem pensat que la tecnologia ha de fer la feina per l'usuari; és per això que a Unnium no és l'usuari qui troba la feina sinó la fenia qui troba a l'usuari.


- I com es dóna aquesta situació?
L'eina posseeix un sistema de geolocalització que permet que les ofertes de treball arribin directament a les bústies dels artistes o empreses que encaixen amb els requisits del demandant. Juntament amb un potent mòdul de gestió de candidats i un mòdul de gestió d'ofertes i contractes Unnium es converteix en una eina molt eficaç per buscar actuacions o ofertes de treball a Internet. Tot això en una plataforma multi-moneda y multi-idioma d'escalabilitat mundial.


- I després?
- Un cop inscrit i seleccionat per la feina, ambdues parts han de valorar la seva col·laboració. La valoració és essencial per a aconseguir nous contractes a Unnium. Aspectes com la professionalitat, la serietat, la puntualitat o el pagament són de vital importància per a augmentar el grau de confiança amb l'usuari dins de la comunitat i fer-lo destacar per sobre de la resta en les futures cerques.


- Suposo que per dur a terme tots aquests passos els usuaris s’hauran de registrar.
- Sí, registrar-se a Unnium és gratuït; només s'ha d'omplir el formulari inicial amb les dades requerides al web i seguir els passos.


- Quin mercat cobriu?
- El nostre mercat cobreix artistes professionals i amateurs, promotors i particulars i empreses de serveis.

- A dia d'avui, quantes persones del món de l'espectacle hi ha registrades?
- En només quatre mesos de vida hem aconseguit superar la xifra dels 2.500 usuaris, dels quals més d'un 90% pertanyen al territori espanyol. Els resultats i l'ús que n'estan fent han estat molt positius i han ajudat la millora del portal. Durant aquest temps el web ha tingut més de 30.000 visites i més de 235.000 pàgines vistes. La interacció amb la plataforma ha estat molt alta i compleix les funcionalitats per a les que ha estat dissenyada. Tot i que les xifres actuals no són dades espectaculars, s'ha de tenir en compte que es tracta d'un projecte que es troba en fase beta.


- Com va sorgir la idea d'impulsar un projecte com aquest?
- La idea sorgeix d'un dels membres fundadors d'Unnium davant la impossibilitat de trobar actuacions a Internet pel seu grup de música. A la xarxa existeixen diferents directoris o portals on els artistes poden donar-se a conèixer, però cap permetia la contractació directa de l'artista ni la possibilitat que aquest pogués inscriure's en una oferta de treball d'un tercer. La voluntat de canviar aquesta situació i d'actuar amb el seu grup va poder amb la resignació i així va néixer Unnium.


- Com veus el món de l'espectacle actualment, en un context de crisi?
- Malauradament, la situació econòmica actual, les retallades i l'augment del IVA al 21% han posat les coses encara més difícils a un sector molt afectat per la flexibilització i la temporalitat laboral. Tot i que les noves tecnologies i els nous mitjans de comunicació han fet possible que a l'actualitat l'expressió artística sigui més fàcil i democràtica, la situació que viu el sector cultural és greu. És per això que s'han de buscar noves fórmules que permetin que els projectes i les ambicions personals del artista es puguin retrobar. Unnium i d'altres plataformes, com per exemple les dedicades al crowfunding o la financiació col·lectiva, han apostat per noves formules que puguin treure endavant al sector.
 

A

També et pot interessar