Foto: 

Surtdecasa
El lledoner i la xemeneia, símbols de Cal Mata

Cal Mata (Saifores), un dels focus de renovació educativa a Catalunya després del franquisme

50 anys del primer llibre de text en català: Beceroles, obra de la penedesenca Àngels Garriga
Gemma Urgell
,
29/04/2015
Família
Per molts joves i infants del Penedès, la casa pairal Cal Mata i Saifores, al terme municipal de Banyeres, és sinònim de colònies; molts som els que en algun moment de la nostra etapa escolar hem passat un parell de nits o més en aquesta casa. També, per uns quants més, Saifores és Curtó, aquell petit poblet d’“Un rètol per a Curtó”, obra d’Àngels Garriga, on els nens i nenes van fer mans i mànigues per aconseguir una senyal que indiqués que allà hi havia un poble, el seu poble.

I el comú denominador de la casa de colònies i d’aquesta bonica novel·la juvenil és Àngels Garriga de Mata, pedagoga, mestra i escriptora. Gràcies a mestres com Àngels Garriga i la seva filla, Marta Mata, l’escola catalana, nova i activa de la República va poder sobreviure i mostrar com d’innovadora era, en comparació amb les “escuelas nacionales”. Prova d’això és Beceroles, el primer llibre de text en català publicat després de la Guerra Civil, el 1965, obra de Garriga i editat per Teide que enguany celebra el seu 50è aniversari. Un manual imprescindible per a unes escoles i un professorat que, en temps de dictadura i models didàctics molt arcaics, havien decidit recuperar l’ensenyament en català amb la metodologia pròpia de l’escola activa, bevent dels moviments pedagògics que la República havia emprat, com el mètode Montessori o el Decroly.

Habitacions plenes de llibres, a Can Mata
Assumpta Baig és mestra jubilada i presidenta de la Fundació Marta Mata (abans s’anomenava Fundació Àngels Garriga), organització dedicada a vetllar per l’obra d’aquestes dues pedagogues. Potser els espais més sorprenents de la casa són les estances que acullen la biblioteca, repartida en diferents habitacions amb llibres sobre pedagogia, llibres de text i contes infantils i juvenils; i l’estudi de Marta Mata, a les golfes de Cal Mata, amb unes vistes precioses del Penedès. És en aquest estudi on Baig, juntament amb tres voluntàries més (dues mestres jubilades i l’antiga secretària personal de Marta Mata) es troben cada dilluns per col·laborar amb l’entitat. Una immensa taula al mig amb quatre caixes plenes de documentació, “estem cedint part de llibres i documents a l’Arxiu Nacional de Catalunya, perquè els estudiosos puguin tenir-ho més a mà", explica Baig.

  • imatge de control 1per1

“És aquí, en aquesta casa, quan Àngels Garriga, ja amb cadira de rodes, va escriure Beceroles i tres anys més tard, Estels, una obra més avançada que l’anterior, per a nens i nenes de 2n de primària”, diu Baig. Però potser el conte pel qual es coneix més Àngels Garriga, és Un rétol per a Curtó, que narra la història d’una escola de poble tal i com l’autora l’hauria fet i somniada: alegre i on tots s’hi trobessin bé, i que retrata molt bé un poble i els seus infants, en aquest cas, Saifores.

Saifores, font d’inspiració de Marta Mata
Marta Mata, filla d’Àngels Garriga i també pedagoga, va continuar la tasca de la seva mare per preservar la nova manera de fer escola de la República i promovent les corrents més avançades d’Europa. Ella, com a nena educada per mestres de la República, va mantenir el compromís i va seguir treballant perquè a Catalunya hi hagués una renovació pedagògica. Segons Assumpta Baig, “Saifores va ser la font d’inspiració de la Marta: l’entorn, els pins que va plantar a Cal Mata i la seva relació amb els nens i nenes del poble, amb qui jugava, ensenyava, anava d’excursions”. Les activitats a l’aire lliure i el lleure són pilars fonamentals per a l’educació, segons Marta Mata. És per això, que es va tenir clar que l’altra pota de la Fundació seria la Casa de Colònies, un espai que escoles, esplais i famílies poden utilitzar.

Els primers infants que van anar de colònies a Cal Mata
Marta Mata també va ser una de fundadores de L’Associació de Mestres Rosa Sensat, que va néixer per a transformar l’escola i millorar l’educació, i que enguany celebrarà la seva 50a Escola d’Estiu. ”Aquí a Can Mata hi havien passat molts mestres, es feien trobades, reunions, sempre al voltant de la renovació pedagògica”. I, un cop creada la Rosa Sensat, quan hi havia Escola d’Estiu, els mestres que assistien a les jornades portaven a Can Mata els seus fills. Com diu Assumpta Baig, “els primers infants que van anar de colònies a Can Mata varen ser els fills i filles dels mestres que assistien a l’Escola d’Estiu Rosa Sensat”.  

Àngels Garriga i Marta Mata, mare i filla, dues dones vinculades a una terra i a un entorn, el de Can Mata i Saifores; dues dones que van ser capaces, juntament amb més mestres, i també mares i pares, que als anys 60 hi haguéssin escoles catalanes, compromeses i actives i que formen part de la base de l’educació catalana actual.  

Més informació: 

La Fundació organitza, entre d’altres activitats, el Seminari de Biblioteca Infantil, la Marxa pels Camins del Penedès o les Jornades Marta Mata, que enguany seran al novembre i estaran dedicades a John Dewey i als drets dels infants.
Cal Mata acull també l’Escola d’Estiu del Moviment de Renovació Pedagògica del Penedès.

 

 

A

També et pot interessar