Foto: 

Goretti Martínez

Com sobreviure a la Festa Major de Vilafranca

Us donem alguns consells i trucs per viure intensament els actes més tradicionals de la Festa Major
Josep M. Feliu
,
24/08/2016
Fires i festes
La Festa Major de Vilafranca està reconeguda com una de les més destacades de Catalunya, i si ens mirem el seu programa ens pot semblar que és impossible ser a tot arreu a totes hores i que hi ha massa coses a fer i veure. Així que tant si sou uns habituals de sant Fèlix, com si veniu per primer cop, aquí us deixem uns quants consells per poder aprofitar la festa al màxim sense patir (gaire).

1. Tenir un programa i marcar els actes als què volem anar. Imprescindible per anar amunt i avall amb els horaris controlats. I no ens enganyem, els actes més destacats són els que se celebren entre les 7 del matí i les 12 de la nit. Aparentment no se solapen, però no us deixeu enganyar pels textos escrits...


FOTO: Josep M. Feliu

2. Dia 29. Dos quarts de 12 del matí. La Tronada és el moment imprescindible d’aquest primer dia. Prendre una bona posició en un dels extrems de la Rambla de Sant Francesc abans de les 12 del migdia, ja sigui a la Font dels Alls o al Monument a Milà i Fontanals, i sentir com sona, com més a prop millor, és el començament de festa perfecte mentre quedem absolutament ocults pel fum dels coets, segons la direcció del vent. El terra pot tremolar però tranquils que no s’ensorra, només són els morters!

3. Dia 29. Cercavila després de la Tronada. Acostuma a arribar a la plaça de la Vila, punt final de l’itinerari, cap a les 14h, així que tenim dues hores per situar-nos en algun punt del recorregut per veure els balls per primer cop. La Rambla de Nostra Senyora és on es concentra tothom després de la Tronada, així que si voleu veure passar els balls tranquil·lament és recomanable anar fins la plaça Constitució o la plaça de Jaume I, davant l’església de santa Maria. Són punts amplis per mirar-s’ho tranquil·lament sense estar gaire estrets. Si opteu per arribar sense presses, us podeu esperar tot prenent un refresc a la plaça de sant Joan i, quan sentiu coets i veieu fum al carrer de santa Maria, vol dir que ja arriba!


FOTO: Joan Mestres

4. Diada castellera del dia 30, l’espectacle casteller mes gran de la galàxia. Aquí sí que tenim poques opcions. Acostuma a començar cap a dos quarts d’1 del migdia, i a partir d’aquí no se sap mai quan anirem a dinar, tant pot acabar-se a les 4 com a les 5. En qualsevol cas, les opcions són suar molt o suar moltíssim… Per tant, barret, ventall i aigua imprescindibles!

a. Suar moltíssim: quedar-se al mig de la plaça i aguantar estoïcament el sol mentre es van aixecant els castells. És por fer un extra de suor i anar a fer pinya amb les colles, que en aquesta diada aixequen castells on hi fa falta tothom. El més probable és que si esteu a menys de 10 metres del castell us vinguin a reclutar per la pinya de, per exemple, un 3 de 10. En aquest cas, us agafen pel canell i... que la força us acompanyi. Pot ser que vagin arribant ampolles d’aigua i us aneu refrescant, però les opcions son altament improbables...


FOTO: Castellers de Vilafranca (L. Mata)

b. Suar poc: quedar-se als laterals de la plaça de la Vila o a la part que toca a la plaça de sant Joan, sota l’ombra dels plàtans. Aquí esteu a prop dels bars i serà relativament fàcil anar-hi a buscar algun líquid i tornar a la posició base.

c. Opció infantil / m’ho prenc amb calma: seure en alguna de les terrasses de la plaça de sant Joan, només si us hi instal·leu ben aviat (cap a les 11 del matí). A partir d’aquí, anar intentant veure algun castell quan la ràdio o les aplicacions anunciïn algun gamma extra, que acostumen a ser el 90% dels 16 castells i pilars que s’intenten aquest dia.

d. Les estones mortes entre castell i castell poden ser un bon moment per comentar la jugada i fer noves amistats. Hi ha molta gent de tot arreu i mai se sap qui tens al costat. La festa és per fer vida social!


FOTO: Alba Mestres

5. Dinar i sopar. Opció 1: si esteu convidats i teniu cadira i menjar assegurat, esteu de sort. Opció 2: heu vingut de fora en tren o cotxe a passar el dia però us heu de buscar la vida. Aquí sí que cal ser previsors i fer reserva, sinó us podeu trobar que només tindreu un entrepà ràpid, i després de diades castelleres de 4 hores o d’una processó llarga i una entrada de sant Fèlix, sempre s’agraeix estar assegut tranquil·lament ni que sigui una horeta.

6. Les processons comencen a dos quarts de 8 del vespre i finalitzen cap a les 11 de la nit. La principal és la del dia 30. En un itinerari que sembla el triangle de les Bermudes, camineu cap on camineu del centre us trobareu un tros de la processó. Impossible escapar! Pot ser interessant estar a la plaça de la Constitució, és un lloc ampli on s’hi pot entrar i escapar tranquil·lament des de diferents carrerons laterals amb cotxets i cadires de rodes. Si heu anat a dinar tard i us ho voleu prendre amb calma fent una migdiada, podeu anar a la processó tranquil·lament a partir de les 9 quan ja és fosc i tot està encara més animat. O també cap a les 10 de la nit a la plaça de la Vila, just abans no enfili el carrer de santa Maria per anar a l’Entrada de sant Fèlix.


FOTO: Joan Mestres

7. Entrada de sant Fèlix, plaça de Jaume I. A partir de les 10 de a nit pot ser que la processó comenci a arribar (l’espai i el temps són elements incontrolables a les processons). La plaça de Jaume I està plena a vessar, així que de cap manera intentar arribar-hi amb cotxets i altres gadgets als peus o nens massa inquiets i persones amb claustrofòbia.

Opció 1: esperar-se tot prenent alguna cosa a la plaça de Jaume I i quan arribi el Drac començar a prendre posicions, tot i que encara faltarà una hora ben bona perquè arribi sant Fèlix.

Opció 2: anar entrant a mesura que arriben els balls des de la plaça de santa Maria. En aquesta opció tenim també molta gent al voltant, com a la diada castellera. Coneguem-nos!


FOTO: Josep M. Feliu

Opció 3: mirar la processó des d’algun punt del carrer de la Font, no hi ha gaire gent al primer tram, i després anar cap a la plaça de Jaume I. La millor perspectiva es té des de les parets del Museu i la capella de sant Pelegrí però prepareu-vos per estar ben apretats. Als qui us agradin les emocions fortes, us heu de posar més a prop del palau Baltà, a tocar de les espurnes del drac i els diables. I als qui després vulguin entrar en massa amb sant Fèlix i la Moixiganga a santa Maria per sentir l’últim cant dels goigs, a prop de les escales.


FOTO: Joan Mestres

Opció sortida: les altres posicions a la plaça proporcionen una sortida fàcil un cop acaba tot, excepte el carrer Escudellers. Aquest carrer queda totalment obstaculitzat pel drac, l’àliga, els gegants i la resta de balls que tornen a la Casa de la Festa Major. Només pels que no en tenen mai prou i esgoten fins a l’últim moment per veure les “icones sagrades” de la Festa Major. Fins al final. Després de l’entrada encara es pot seguir? Sí, es pot accedir a l’església de santa Maria per escoltar el darrer cant dels goigs. Si no s’ha vist mai val la pena suar amb la resta de les 700 persones que s’amunteguen a l’interior per viure un altre dels moments intensos de la festa. Es pot intentar entrar-hi per la porta principal.


FOTO: Josep M. Feliu

Altres alternatives: mirar l’entrada des de l’interior de l’església i tenir lloc assegurat en un banc. Passar pel carrer Escudellers sigui com sigui, o per la plaça de santa Maria, i anar pels carrerons fins a la porta petita per accedir per l’absis.

8. L’exhibició dels balls del dia 31 a la plaça de la Vila. Si trieu aquest acte és que sou uns fans incondicionals de la cultura popular i tradicional i us l’empasseu tota de dalt a baix. Primera ronda, a partir de les 11 entren tots els balls pel carrer de santa Maria. Segona ronda, a partir de les 12 els balls comencen l’exhibició al davant de l’Ajuntament, fent dues o tres peces. Pels més fans, el punt àlgid d’aquest matí son els versos dels diables fent un repàs als temes d’actualitat mundial i municipal, tot plegat acompanyat d’una posada en escena final cada any més sonada (interpreteu-ho com vulgueu). Després, els versos del Ball d’en Serrallonga, i els de les Gitanes i les cotonines, i els pastorets, i els figuetaires... una marató. Gorra, tamboret i ampolla d’aigua!


FOTO: Joan Mestres

9. Ball de Foc. Dia 1 de setembre. Si després de tres dies encara teniu ganes i energies, les podeu acabar de cremar aquesta nit. A partir de dos quarts de 10 comença, a la plaça d’Anselm Clavé (davant de l’escola sant Elies, per si no us voleu perdre o ningú dels qui pregunteu sap on esta aquesta plaça). Segueix cap a la Rambla de Nostra Senyora i aquí ja entra al carrer de sant Joan. Punts imprescindibles: plaça de la Vila, gairebé cremen l’Ajuntament, i punt àlgid a la plaça de Jaume I amb l’espectacle final. Barret, màniga llarga i bon calçat, les trepitjades intentant escapar del foc i les cremades són inevitables.

10. Les nits estan plenes d’espectacles i concerts, aquí ja hi entra el gust de cadascú. En qualsevol cas Vilafranca permet recórrer les distàncies ràpidament i en menys de 15 minuts podeu arribar a qualsevol lloc caminant, així que veure una mica de cada banda serà fàcil si les cames encara us responen. Si la nit s’allarga, sempre podeu anar a despertar-vos i reanimar-vos amb les Matinades i els esmorzars que donen als barris, els dies 30 i 31 a partir de les 7 del matí a la plaça de la vila. A aquella hora, només el dia 30, també s’exhibeixen les relíquies de sant Fèlix. Això ens pot recordar quin és el nostre final, així que mentre hi siguem, aprofitem-ho al màxim!

I 11… Bona festa major!!!

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

En aquest article de l'Ariadna Caballero us explicàvem l'any passat '12 històries freaks i peculiars de la Festa Major de Vilafranca'.
Si voleu saber fil per randa tots els actes de la Festa Major, consulteu el programa aquí.

A

També et pot interessar