Moixiganguers d'Igualada

Foto: 

Pau Corcelles

Marta Roblas: “Al fer l'aleta la plaça es veu molt gran, està plena de gent. M'emociono quan estic a dalt de tot, m'agrada molt!”

Parlem amb diferents Moixiganguers perquè ens expliquin com es viu un castell des de dins
Albert Compte Riba
,
24/08/2017
Fires i festes
El proper diumenge 27 d'agost els Moixiganguers d'Igualada, acompanyats de la Colla Joves de Valls i els Xiquets de Reus celebren la Diada castellera de la Festa Major. Per apropar-nos a tot el que succeeix durant les actuacions hem parlat amb diferents Moixiganguers perquè ens expliquin les tasques que desenvolupen i les vivències que han tingut en diferents posicions del castell. Hem parlat amb el Jordi Moreno -cap de colla-, l'Helena Basas -crosses-, el Jaume Planas -contrafort i lateral-, el Cristian Doblado -baix-, l'Aníbal Roblas -segons-, el Carles Meda -terços-, Helena Aparisi -quarts-, l'Ivette Madrid -quints-, la Claudia Buchaca -dosos-, l'Etna Torras i el Guillem Gené -acotxadors- i la Marta Roblas -enxaneta-.
Jordi Moreno | Foto: Pau Corcelles

- Quins passos cal seguir abans de fer el primer assaig d'un castell nou? Quins castells aconseguits us han significat més esforç?
J.M.: Si volem assajar un 5de8 o un 3de9 hem de tenir ben controlats el 5de7 i 3de8, per exemple. Un 5de8 ens demana a més tenir ben assajada l'estructura de 3 i la torre, les dues estructures que el conformen. A partir d'aquí necessites gent als assajos i a les actuacions per poder-los tirar endavant. Per la feinada que va significar i pel salt qualitatiu de la colla tinc un record molt especial del primer 4de8 que vam fer. També em quedo amb la torre de 7, la bèstia negra de la colla que el 2009 l'aconseguíem carregar però no va ser fins el 2012 que la vam descarregar tota per primera vegada.

Helena Basas | Foto: Pau Corcelles

- Com treballeu la posició de les crosses i com viviu l'estrena d'un castell?
H.B.: Ens col·loquem a banda i banda del baix. Les crosses hem d'estar en forma de l'esquena per ajudar-lo, perquè li donem suport amb l'espatlla col·locada sota l'aixella, des d'on sostenim els pesos i tensions laterals del castell. Estrenar-ne un és un moment molt especial, molt emocionant. Per tots és un gran repte.

Jaume Planas | Foto: Albert Compte Riba

- És molt diferent fer de contrafort o de lateral?
J.P.: Quan fem de contrafort vigilem que el baix no es tiri enrere perquè sinó malament rai! De lateral, ajudem a la crossa i sostenim el pes dels segons perquè no es desplacin d'un o altre costat. Generalment qui ens indica si apretar més o menys és l'agulla i de fet, agulla, baix, contrafort, lateral i crosses no deixem de comunicar-nos tota l'estona per aguantar i distribuir el pes. A vegades, no saps per què has de treballar molt un castell i altres surt més que rodat, com un 4de8 a Vilafranca fa uns quatre anys, va anar contra les lleis de la gravetat aquell castell!

Cristian Doblado | Foto: Albert Compte Riba

- Quines característiques físiques ha de tenir un baix i quines feines desenvolupeu en un castell?
C.D.: Com el seu nom indica no ha de ser una persona alta, ha de ser molt corpulenta i tenir molta caixa. Tot i fer 1'70 cm i no ser tan ample, per la força que aguanto faig de baix i de fet, aguantar és la tasca principal, suportar el pis de segons i mantenir els seus peus sobre les nostres espatlles amb l'ajuda de l'agulla, les crosses, els laterals, la pinya i la resposta que ens donem quan cantem si el pes està inclinat endavant, endarrera o cap a un lateral. Per exemple, en una torre és més senzill distribuir-se el pes del castell. A major nombre de persones per pis més difícil és controlar-ne la distribució.

Aníbal Roblas | Foto: Albert Compte Riba

- Quin castell vius més en la posició de segon?
A.R.: Tots els castells són diferents, em poso on em diguin i faig força.  Ara assajem el 3de9 i en aquest, estic a terços, sobre el folre. Trobo que és un bon castell, m'agrada. Recordo un 4de8 a Caldes, tenia febre. Durant l'actuació, la pinya m'ajudava i em sostenia la flexió de les cames, però al descarregar el castell vaig quedar tant afeblit que no m'aguantava dret! Els companys em van acompanyar i em van estirar al terra.

Carles Meda | Foto: Albert Compte Riba

- Recordes en especial, el treball de terços fet en algun castell? Quan?
C.M.: Tinc present els dos primers 4de8 que feia a la colla.  El primer el vam descarregar al Pati de Valls i el vam celebrar molt durant tot el dia. L'endemà diumenge actuavem a Fort Pienc, a Barcelona. També amb  molts nèrvis el vam aconseguir descarregar. En guardo molt bon record.

Helena Aparisi | Foto: Albert Compte Riba

- A parti de l'equilibri i la força com treballeu un castell que balla a quarts?
H.A.: Enmig d'una actuació recordes com l'has assajat. També mirar un punt fix, confiar amb els companys de pis, parlar-te amb el costat, donar-nos ànims com “Va! Canya a la baixada!” i sempre, abans de pujar, estar tranquils. No sóm una colla que en una actuació acostumi a repetir un castell que ha caigut, però sí acostumem a repetir-lo si solament l'hem fet.

Ivette Madrid | Foto: Albert Compte Riba

- Quints és el pis del tronc més lleuger del castell. Com treballeu el castell en la vostra posició?
I.M.: Abans de canalla. Sí. Al tronc ens distrubuïm segons el pes i l'alçada. Si ets baixa i peses poc vas amunt i també, si un altre és més lleuger però és més alt i a la vegada pot aguantar més pes, aquesta persona pot situar-se a quarts, potser. Crec que la clau a quints és que, amb un castell de tres o de quatre, les persones han de ser lleugeres, en canvi, en un pilar, al no compartir pis amb altres castellers, la posició pot variar. En un pilar de 6 em tocaria estar a quarts, per exemple. La torre és el castell més complicat, som dues persones per pis i a major nombre de gent per pis, més estabilitat i fermesa té el castell.

Claudia Buchaca | Foto: Albert Compte Riba

- Quin és el castell que més t'agrada?
C.B.: N'hi ha dos que m'agraden molt. El 4de7 amb agulla i el 4de8. El primer perquè és el castell que dura més i el segon perquè té molta alçada!

Guillem Gené i Etna Torras | Foto: Albert Compte Riba

- Un cop tanqueu el castell com es veu per dins? Què us agrada de la vostra posició?
G.G.: Depèn. Si és un castell amb agulla, veig l'agulla i sinó, tot el castell. El que més m'agrada és baixar, perquè vaig fent salts i és menys cansat que pujar.
E.T.: Estem molt amunt! Es veu molt alt. A mi m'agrada més pujar que baixar, m'hi sento més segura. És que un dia baixant d'un castell vaig fer un salt que... buf!

Marta Roblas | Foto: Pau Corcelles

- Quan alces el braç i mires la plaça com ho vius?
M.R.:  Al fer l'aleta la plaça es veu molt gran, està plena de gent. M'emociono quan estic a dalt de tot, m'agrada molt!

Més informació: 

A

També et pot interessar