Foto: 

Cedida
Els nostres "autors de capçalera"

Les recomanacions literàries de…

Pere Martí, Jordi Romeu Carol, Anna Gual i Jordi Llavina ens parlen dels llibres que ells triarien aquest Sant Jordi
Goretti Martínez
,
22/04/2016
Llibres
Hem demanat als escriptors que han passat darrerament per Surtdecasa Penedès quins llibres ens recomanarien per aquest 23 d’abril. Qui millor que ells per a fer-ho? Ens expliquen per què han triat aquests llibres amb les seves pròpies paraules.

La recomanació d’Anna Gual
‘Fred als ulls’, d'Antònia Vicens (Editorial Eumo, Cafè Central. 2015)
 
“Una mirada mística a la realitat més propera i descarnada. La Gran Dama de les lletres catalanes aconsegueix el seu millor llibre. Un poemari ple de racons, misteris i revelacions. Endinsar-se a la seva poètica és apropar-se als grans temes de la vida, tractats de manera sincera i crua, sense contemplacions. La poeta mallorquina crea un univers seductor on s'hi barregen les notes autobiogràfiques amb els versos de denúncia, amb un marcat caràcter salvatge. Tot un descobriment per qui no l'hagi llegit encara i tota una confirmació pels que en som fans.”
Més informació

La recomanació de Jordi Llavina
‘Els arbres no es podien moure’, de Joan Cavallé (Angle Editorial. 2015)

“Clar i català: aquest de Joan Cavallé és el millor llibre en català que he llegit en els últims mesos. Un autèntic goig de llengua i estil; una petita joia, també, pel que fa a la saviesa compositiva. És, a més a més, aquella mena d’obres que aprofiten a totes les edats. Perquè, de fet, es tracta d’una modèlica novel·la de formació. Com ho són, posem per cas, ‘El petit heroi’, de Fiódor Dostoievski, o ‘Sylvie’, de Gérard de Nerval. El Carlets, el joveníssim protagonista de la història, sent dir ara i adés a son pare la frase del títol. L’home, a més, li ha fet confiança d’un secret que el nen no pot revelar a ningú, tot prenent com a referència uns arbres. Sí, els arbres poblen el llibre, i ho fan amb els seus bells noms: pollancs, aurons, alzines, oms, roures... Hi ha, en tot el relat, el dring de les històries immemorials. En la novel·la, tot hi és contat admirablement, amb un ritme morós, de complaença en la frase ben feta, no obeint sinó al desplegament del ritme propi de la narració. I no és fins al final, per l’episodi tràgic que hi té lloc, que el ritme creix, s’accelera. Esplèndid!”
Més informació

La recomanació de Pere Martí
‘Llibre del gentil i dels tres savis’. Adaptador: Ignasi Moreta. Il·lustradora: Àfrica Fanlo. (Fragmenta Editorial. 2016)

“Els amics de Surtdecasa em demanen una recomanació de cara al proper Sant Jordi i com que sóc un autor i un crític de literatura infantil i juvenil, no em puc estar de recomanar un llibre per a infants, que pot ser per a totes les edats,tot sigui dit, ja que es tracta d’un llibre en la millor tradició dels àlbums il·lustrats per a adults. El recomano perquè em sembla que tots hauríem de regalar alguna obra de Ramon Llull, assequible al lector al qual la volem destinar naturalment, ja que no pot ser que una personalitat i una obra tan extraordinàries siguin tan desconegudes a casa nostra. A més us la recomano perquè l’adaptació és molt aconseguida, l’edició molt acurada i les il·lustracions magnífiques.”
Més informació

La recomanació de Jordi Romeu Carol
‘La vida sense Sara Amat’, de Pep Puig. (Grup62, 2016)

“Recomanaria ‘La vida sense la Sara Amat’, del Pep Puig, perquè estic segur que no deixarà indiferent a ningú, sobretot per l'estil el seu autor. El Pep Puig té una narrativa directa, un llenguatge acurat i un estil molt diferent dels que estem acostumats. La història neix d'un conte del recull "L'amor de la meva vida de moment", publicat per l'Altra editorial, i parla d'una noia que fuig, amb tretze anys, del seu poble per conèixer nous horitzons.” 
Més informació

A

També et pot interessar