Fira de Primavera a Martorell

Foto: 

cedida
La Llegenda del Pont del Diable

A Martorell és temps de Fira

10 motius per no perdre’s la Fira de Primavera, del 22 al 25 d’abril
Marta Carles
,
19/04/2016
Fires i festes
Martorell ha iniciat el compte enrere per celebrar una de les festes més destacades en el seu calendari festiu, la Fira de Primavera. Una mostra que durant quatre dies, del 22 al 25 d’abril, converteix aquest municipi del Baix Llobregat Nord en una vila de constant festa i celebració. Martorell esdevé un escenari continu de música, activitats infantils i literàries, patrimoni, teatre, cultura popular i tradicional, exposicions i altres activitats. Enguany la Fira coincideix amb la festa de Sant Jordi, un bon motiu per omplir la Fira de llibres i roses, i fer honor al lema d’aquest any: Martorell és Sant Jordi, és Llegenda, és Fira. De motius per participar en aquesta gran festa n’hi ha una pila, i nosaltres us en donem 10.

1. Una fira amb història
Els orígens de la Fira els trobem al segle XV. Durant el regnat d’Alfons el Magnànim es van fer iniciatives per potenciar el comerç a Catalunya, i tenint en compte que Martorell era un nus de comunicacions molt important, la seva esposa, la reina Maria va atorgar a Martorell, el 23 de març de 1422, el privilegi de celebrar una fira per Sant Marc i els quatre dies següents. Per això en un principi aquesta fira era coneguda com a Fira de Sant Marc, però amb els anys ha esdevingut la Fira de Primavera, tot i que es continua celebrant pels volts de Sant Marc (25 d’abril).

2. Premis amb identitat
L’escriptor Màrius Serra, premi de novel·la Ramon Llull (2006) i Sant Jordi (2013), és el convidat d'honor i l’encarregat de donar el tret de sortida a la Fira amb la lectura del pregó. També conduirà el 41è Premi Vila de Martorell, una gala que tindrà lloc al Teatre El Progrés, oberta a tothom, i que comptarà amb la intervenció de la cantant de jazz Lydia Gregory i dels alumnes de l’Escola Municipal de Música.


3. Fira del llibre per Sant Jordi
En motiu de la festa de Sant Jordi, la major part de l'activitat del dissabte girarà al voltant de la Fira del Llibre del Centre Cultural i la Biblioteca de Martorell. 4.000 títols literaris diferents per triar i remenar, roses, recitals de poesia, sardanes, zona d’oci infantil, teatre amb la representació de 'El meu primer Shakespeare', tallers literaris, etc. Activitats per a tots els gustos i públics per gaudir de la Fira i la festivitat de Sant Jordi.

4. Una llegenda per veure
La Companyia Brodas Bros i Brincadeira uneixen forces amb els gegants, les escoles de dansa i els músics de Martorell per representar 'La Llegenda del Pont del Diable'. Dansa urbana, rap, batucada i dansa vertical amb la creativitat, la força i l’entusiasme de tota una població. Un autèntic espectacle amb més de 100 participants que vehicula la llegenda local en un nou format, i que farà vibrar l’autèntic pont del diable. Aquest emblemàtic escenari també aplegarà la II Fira Gastronòmica de Martorell, amb tast de plats amb essència martorellenca i amb gust de llegenda.

5. La nit de les bèsties 
Diumenge a la nit les bèsties i les feres populars del municipi carregades de pólvora sortiran per recórrer els carrers de la ciutat amb el correfoc. Després, l’escenari es traslladarà als vorals del riu Anoia on les bèsties dormen amb la mirada atenta dels martorellencs. Un lloc on els més valents i atrevits podran endinsar-se a un país de fauna fantàstica i éssers mitològics per descobrir els secrets d’aquestes feres.


6. Espectacles per a grans i petits
Com ens deuen veure els extraterrestres a nosaltres, als humans? En Peyu ho explica des de la paròdia i la crítica humorística al seu espectacle teatral 'Planeta i-Neptú'. És un dels molts espectacles programats a la Fira, a més de balls de cultura popular, sessions de cinema, cercaviles, i exposicions entre les que destaca 'Ikbana. Exposició art floral japonès'. També pels més petits hi ha un reguitzell d’activitats com la Festa a la plaça, on un immens peluix animarà el matí de dilluns i de ben segur que ràpidament es farà bon amic de la quitxalla.

7. Cartell musical amb novetats
El cartell musical de la Fira arriba carregat de propostes i novetats com l’actuació de Los Mambo Jambo: Jambology, la formació liderada per Dani Nel·lo. També tocaran en el marc de la fira Hotel Cochambre; el grup musical Ellas són guapas que versionen cançons pop-rock d’artistes de gran renom internacional; sessions de DJ’s i la música mesclada del DJ Rafa Martínez.


8. Diumenge de Fira
La Fira de Martorell pròpiament dita, es concentra a la Vila el diumenge 24 d’abril, durant tot el dia. És una gran mostra que aplega diverses fires, com la del Bestiar, amb una mostra de més d’un centenar d’exemplars de bestiar entre cavalls, ponis, rucs i matxos, al pàrquing del Vapor. Destaca també la Fira d’Artesania; l’Il·lustrador, a la plaça del Portal d’Anoia; Comercial, del Joc i l’Oci Familiar, al pàrquing del Vapor; i la 3a Mostra de Transport (amb diferents propostes relacionades amb el món del vehicle i el transport), al recinte de Ca n’Oliveres.

9. Un final de festa amb foc, música i estrelles
Focs, música i tot en sincronia amb les veus d’artistes que van marxar massa aviat. La Fira de la Primavera de Martorell s’acomiadarà amb un piromusical únic, que farà homenatge a cantants desapareguts com David Bowie, John Lennon, Amy Winehouse, Michael Jackson... Sens dubte un final de festa per recordar.

10. Feina de moltes mesos
La Fira de Martorell és el resultat de la feina de molts mesos que han treballat els martorellencs per oferir a la pròpia població i al públic visitant una autèntica festa. Animeu-vos a participar i citant les paraules del regidor de cultura, Sergi Corral: “veniu a Martorell a esprémer el programa de la Fira”.

A

També et pot interessar