Foto: 

GM
Rull, JuanOlo i Belmonte al Parc de Sant Salvador (Vilafranca)

Els "més grans" personatges de la història a l'abast de tothom

Tres professors d'institut engeguen el projecte '+ Grans', una col·lecció de llibres il·lustrats sobre els personatges que han marcat la història
Goretti Martínez
,
14/11/2017
Llibres
Tres professors de l'Institut Alt Penedès (Vilafranca del Penedès) han engegat un projecte que busca posar els grans personatges que han marcat la història a l'abast de tothom. La col·lecció de llibres il·lustrats '+ Grans' comença pels científics, però continuarà, si tot va bé, amb una desena de volums més que repassaran els líders polítics, pensadors, artistes, inventors, músics o esportistes que han passat a la història i que, de retruc, són els que apareixen als llibres de text de l'ESO. Ara hi ha un projecte de micromecenatge a la plataforma Edita.cat per fer que la col·lecció sigui una realitat.

'+ Grans' és una col·lecció que repassa els fets més significatius dels diferents personatges de la història com ara científics, líders, exploradors, pensadors, artistes, músics, esportistes... El primer volum està dedicat als i les més grans científics: d'Albert Einstein a Marie Curie o Isaac Newton... I està pensat per explicar els trets més representatius de la seva recerca i les seves contribucions a la societat. Aquest objectiu es vol aconseguir a través d'enigmes i jocs i d'una manera molt visual i senzilla. El primer volum veurà la llum aviat en castellà (amb Carambuco) i en català (amb l'editorial vilanovina El Cep i la Nansa). Però els autors tenen en marxa un projecte de micromecenatge a la plataforma Edita.cat per fer realitat una col·lecció que estan convençuts que pot funcionar molt i molt bé.

Hem parlat amb els tres professors de l'Institut Alt Penedès (Vilafranca del Penedès) que estan posant cos i ànima en aquest projecte. Són el JuanOlo, el Sergi Belmonte i el Carlos Rull.


Booktrailer de '+ Grans'

JuanOlo
Professor d’Educació Visual i Plàstica. Il·lustrador i escriptor ocasional, amb més de 25 títols publicats per diferents editorials com: Algar Editorial, La Galera o EL Cep i la Nansa Edicions… entre d’altres. Autor i coautor de las col·leccions 'Menudo Cuerpo' i 'Figures de Festa'. La seva web és www.juanolo.com

"Aquesta idea surt de la pràctica a classe. De parlar amb els nanos, comentar i preguntar coses. Llavors ens vam adonar que hi havia una carència per part dels nanos. Els personatges els hi sonen però no saben ubicar-los ni saben q qui són. Vam remenar i vam trobar llibres monogràfics de determinats personatges però no un llibre sobre els personatges que estudien durant l’ESO i el Batxillerat que els expliqués d’una forma molt directa i molt sintètica. La idea és ajudar els nanos tot sintetitzant tota aquesta informació. Perquè si tu li preguntes a un "crio" d’aquesta edat sobre un Pokémon, t’ho sap dir tot: quina força té, si vola, si salta, si corre, si és gran o petit.... Però si li preguntes per Napoleó, no sap ben bé qui és ni sap situar-lo: si és abans o després de la Revolució… En definitiva, volem solucionar una miqueta aquesta “llacuna” i donar un cop de mà als "crios", tot i que tinguin tantíssima informació a l’abast".
"Qualsevol cosa que preguntes, ells van a la Wikipedia, però la Wikipedia no és per a aquestes edats. No saben destriar entre tanta informació. Amb aquests llibres, tindran els personatges que estudien a classe amb una mena de fitxetes amb informació bàsica".

Sergi Belmonte
Llicenciat en Matemàtiques i Professor de Matemàtiques en un institut de secundària. Pertany al consell d’administració del Museu de Matemàtiques de Catalunya (MMACA). És mag i manté un blog amb articles de recerca sobre màgia i matemàtiques. En la seva faceta de poeta, els seus poemes han estat publicats en revistes i antologies.

"La idea és que '+ Grans' sigui una cosa molt sintètica. És una fotografia del personatge, fonamentalment. Hem triat 25 personatges per llibre. Tenim la il·lustració del personatges i, després, tenim tres parts. Una on s’explica qui era, on i quan va viure i perquè és famós, de manera que en 15 segons ja et fas una idea. També hi hem posat algunes anècdotes que ajuden a memoritzar i recordar el personatge en qüestió. I, després sempre afegim una part per qui estigui interessat a aprofundir en aquell personatge. Jo m’he encarregat de fer la selecció i de fer el resum. He consultat moltes fonts diferents i he mirat d’extreure allò que m’ha semblat més rellevant. En alguns casos, amb personatges antics i amb menys bibliografia, ha estat més complex".
"Clar, aquí hi ha un punt subjectiu però fonamentalment hem fet la feina de sintetitzar perquè almenys et puguis construir una idea molt general del personatge. Si vols aprofundir has d’anar a altres fonts. Ens hem inspirat una mica en els superherois".

La portada del primer volum en català

Carlos Rull
Llicenciat en Filologia Hispànica, va cursar estudis de postgrau en Didàctica de les Humanitats, Lingüística Aplicada i Literatura Comparada. És professor de Llengua i Literatura i cap d’estudis en un institut de secundària. Participa en diferents projectes educatius i en una cooperativa de consum. Com a autor, ha col·laborat en revistes, blogs i antologies, i ha estrenat diverses obres de teatre breu.

"De moment, jo m'he fet càrrec de la selecció de personatges del segon volum i la revisió de textos. El segon volum serà de grans líders del món clàssic i del món antic. Arribem fins a la caiguda de l’Imperi Romà, una mica més enllà. Això anirà acompanyat - és la idea- d’altres volums que seran l’Edat Mitjana, l’Edat Moderna, l’Edat Contemporània per fer un repàs als personatges clau que van liderar processos històrics importants. Anem guiats pel currículum de l’educació secundària però hem volgut innovar en el sentit, per exemple, d’incorporar més personatges femenins. Hem volgut ser curosos en aquest aspecte, de manera que sempre que hem trobat personatges femenins que poguessin entrar en aquesta selecció els hem incorporat. No pots trobar l’equilibri del 50% perquè és molt difícil - la història està explicada per qui està explicada- però sí que hem aconseguit equilibrar una miqueta aquest aspecte".
"Vam estar molt de temps preparant el disseny, el format. Perquè dius, val, és un llibre de biografies i et preguntes què té de nou. Doncs té de nou que és un format molt innovador. Està pensat per a les noves generacions, que estan acostumades a un llenguatge molt visual. Funciona amb petites píndoles d’informació molt breus, que es capten ràpidament, amb una distribució molt visual en què pots discernir el que és fonamental, el que no és tan important i el que és purament anecdòtic. Creiem que és un projecte que pot arribar molt bé, no només al públic juvenil, sinó també al públic adult que en un moment donat necessita trobar informació sobre aquell personatge".

Ara, el primer volum de la col·lecció ja està preparant-se per l’edició. En principi es va escriure en castellà i s’està traduint al català. Sortirà, en català, amb l’editorial vilanovina El Cep i la Nansa i, en castellà, amb Carambuco, si tot va bé. Els deu primers volums estan planificats i ja hi ha feta la selecció de personatges. "I, si el projecte tira endavant i tenim una bona recepció, anirem fent... només falta que la gent ho trobi interessant", diu el Carlos Rull. 

Més informació: 

A

També et pot interessar