Foto: 

Cedida
El xef Nandu Jubany

El vi a la cuina, ara i sempre

Vilafranca reivindica la cuina del vi i la gastronomia penedesenca amb unes jornades de maridatge total
Surtdecasa Penedès
,
08/05/2015
Menjar i beure
La capital de l’Alt Penedès celebra del 15 al 17 de maig les Fires de Maig o dels Enamorats, una cita multisectorial els orígens de la qual es remunten a l’any 1528, quan l’emperador Carles va concedir a la ciutat el privilegi de celebrar l’esdeveniment, que es va sumar a la fira ja consolidada de l’octubre, coneguda com la Fira del Sembrar o de Sant Lluc. Vilafranca era llavors una vila de mercat i de fira. Ara ho continua sent. Punt de referència de la comarca, els dissabtes de mercat (o sigui, tots), Vilafranca és pura festa, lloc de trobada, de flors i verdura fresca, crits dels paradistes i ganes de fer el vermut.

Imagineu-vos aquest ambient que tan incorporat tenim els vilafranquins multiplicat exponencialment amb una fira on hi ha de tot i que és referent al nostre territori. Imagineu-vos ara que, per filar més prim, aquest 2015, en plena capitalitat cultural de la ciutat, les Fires de maig s’acompanyen de la primera Fira de la Cuina del Vi per potenciar i posar en valor la gastronomia penedesenca i el producte estrella per excel·lència de Vilafranca i del Penedès, el vi. I de què va això de la Fira de la Cuina del Vi? Us ho resumim primer en unes quantes paraules clau: vi, gastronomia, història, maridatge, Jubany, mmmm! I ara us ho expliquem...

Per què cuinem amb vi? 
L’expert en història de l’enologia Jesús Velacoracho diu que “la cuina del vi és la cuina d’Occident”. Ens explica que les cuines comencen a tenir singularitat o capacitat identitària a les acaballes de l’Edat Mitjana i al començament de Renaixement: “Durant tota l’Edat Mitjana i l’Edat Antiga, la cuina a Europa era tota la mateixa, estava regida pel De re coquinaria d’Apici (gastrònom romà que va viure en temps del emperadors August i Tiberi), diu. “En canvi, quan apareix l’Humanisme és quan les cuines d’Occident comencen a tenir identitat pròpia”, sentencia l’expert.
Velacoracho és un dels protagonistes de la primera Fira de la Cuina del Vi de Vilafranca. I atenció perquè la sessió promet: xerrada degustació amb el títol “El vi a la cuina de la Baixa Edat Mitjana i del Renaixement”, amb el mateix Velacoracho com a mestre de cerimònies, l’elaboració de receptes de l’època per part del director d’hostaleria de LARSA-Montserrat Raimon Olivella i la degustació dels vins que es produïen en aquell temps elaborats especialment per a l’ocasió pels cellers Mas Comtal i Jané Santacana. “Sabem com eren els vins i els tenim diferenciats: Hipocràs, Claurell, Garhiofilatum, Clarea o Aloja; i, a més, podreu tastar els plats que es menjaven a l’època”, ens convida Velacoracho.

Cultura i exemples pràctics 
Aquest és només un exemple. Les jornades arrenquen amb la masterclass de Nandu Jubany “La cuina del vi”, adreçada en aquest cas a professionals. Una oportunitat de luxe per veure en acció a un dels cuiners més excepcionals de l’actualitat. La penedesenca Aina Roglan, finalista de MasterChef Junior, també serà a la fira amb la masterclass infantil “La cuina del most”. Hi haurà la conferència “La cultura del vi, màxim exponent de la gastronomia d’Occident”, del professor d’Enogastronomia Jaume Fàbrega. I degustacions de pa amb vi i sucre, cuina de petit format per elaborar petites delícies per acompanyar els vins, maridatge de xocolates amb brandi, la demostració “Pa, vi, postres” del Marc Parés (Fleca Parés) i un maridatge de xocolates Cudié amb brandi Mascaró a càrrec de Montserrat Mascaró.


Aina Roglan cuinarà amb most

  • imatge de control 1per1

Al Penedès, vi a la cuina 
L’Olga Guasch, xef del restaurant vilafranquí El Gat Blau i persona clau en la difusió de la gastronomia del Penedès, farà una de les demostracions de la fira sota el títol “La cuina del vi del Penedès”. Ens fa unes observacions fonamentals per a entendre el perquè d’aquesta fira: “Tota la vida he vist com aquell ànec que ja sobrepassava el pes, que era una miqueta més dur del compte, es macerava amb el vi que hi havia en aquell moment a la casa. Això li aportava a la carn, després d’un parell de dies i amb el toc de les espècies que hi havia fora, la tendresa necessària, i després s’acabava de rematar amb una llarga cocció”, diu Guasch. “Les àvies ja feien cuina del vi per rendibilitzar l’aviram del Penedès i millorar els plats”, afegeix. 

El vi és un element indispensable a la nostra cuina. Ho és ara i ho ha estat sempre. Però tenim alguns cracs per aquí a la vora que ens poden ensenyar una pila de coses noves sobre la relació meravellosa que existeix entre el que cuinem i el vi amb què cuinem o acompanyem l’àpat. Si voleu esbrinar-les, aquesta és la vostra fira.

Més informació: 

Totes les activitats tenen lloc en una carpa situada a l’esplanada de l’Auditori Municipal.
Inscriu-te aquí

Divendres 15 de maig
11h Masterclass La cuina del Vi. Nandu Jubany
19h Xerrada degustació. El vi a la cuina de la Baixa Edat Mitjana i del renaixement. Jesús Velacoracho i Raimon Olivella. Vins de Mas Comtal i Jané Santacana

Dissabte 16 de maig
10:30 – 11h Degustacions de pa amb vi i sucre
12h Masterclass infantil La cuina del most. Cuinar en família. Aina Roglan
18:30h Conferència La cultura del vi, màxim exponent de la gastronomia d’Occident. Jaume Fàbrega
19:30h Demostració La cuina del vi del Penedès. Olga Guasch

Diumenge 17 de maig
10:30 – 11h Degustacions de pa amb vi i sucre
11h Cuina de petit format Tastets de vi
18:30h demostració Pa, vi, postres. Marc Parés
19:45h Maridatge de xocolates Cudié i brandi Mascaró. Montserrat Mascaró

A

També et pot interessar