Montse Guiu

Foto: 

Picurt
La Montserrat Guiu a l'última edició del Picurt

Montse Guiu: “El Pirineu necessita que torni la seva matèria gris”

Guiu entén el cinema com un element d'activació social que permet difondre els valors de la muntanya
Ivet Eroles
,
24/07/2019
Arts
La Montserrat Guiu dirigeix els Cinemes Guiu de la Seu d'Urgell, que ofereixen programació dins del circuit comercial, però també cinema d'autor. Forma part l'organització de la Mostra de Cinema dels Pirineus, el Picurt, que es va veure condicionada per l'aplicació de l'article 155 i no celebra una nova edició des del 2017.
"Per què no manifestem a través del cinema tots els valors que té la muntanya?"

- Quin projecte hi ha darrere dels Cinemes Guiu?
És un cinema que vaig agafar de tradició familiar. Ofereix una programació comercial actualitzada i a la Sala 2 sempre s'hi intenta exhibir cinema d'autor. D'aquesta manera arribem a tots els públics, ja que donem servei a una població petita que rep l'impuls del cinema comercial i cal tenir en compte que al darrera d'aquest tipus de cinema hi ha grans campanyes de comunicació. Tot i això, hem fet una aposta pel cinema d'autor perquè hi ha un sector de gent a qui li agrada aquest cinema. És un cinema molt més intel·lectual, que toca determinats valors, i ja porto 15 anys oferint-lo a la sala petita, oferint les pel·lícules de cinema d'autor que en aquell moment estan en cartellera. Penso que és una aposta important pel Pirineu.

- Quants anys fa que aquest cinema està en funcionament?
És un cinema de l'any 1963 i jo el vaig agafar el 1986. En vaig fer una remodelació, ja que primer tenia una gran platea, com un amfiteatre, i es va dividir per fer dues sales. Penso que el cinema promou l'activació social i cultural i transmet una sèrie de valors que es poden reconduir d'una manera més crítica, com fa el cinema d'autor.

  • imatge de control 1per1

- Quina resposta has obtingut per part del públic de l'Alt Urgell?
Hi ha un sector de població que és força actiu en aquest tipus de programació. En poblacions petites, els cinemes oferim una activitat important, a diferència de les poblacions grans, on hi ha molta més diversificació en temes d'oci. Els polítics han d'apostar pel manteniment d'aquests equipaments i les activitats que generen perquè el cinema és un element de cohesió social, d'oci, d'esbarjo... En el nostre cas, els Cinemes Guiu tenen el suport econòmic de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, perquè també s'utilitzen com a sala per fer activitats de teatre, per exemple, tenim un conveni de col·laboració mútua.

- Durant 11 anys heu impulsat La Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus, el Picurt, des de l'Associació Cultura i Entorn del Pirineu (CEP). No es realitza una nova edició des del 2017, per quins motius?
Va coincidir amb la intervenció de l'article 155 i les diferents administracions que donaven suport al festival no tenien clar què passaria. Com que no teníem el tema econòmic resolt, vam decidir que aturàvem l'activitat per veure si la situació política es regulava. Molts projectes van fer fallida a l'expectativa del que podia passar.

- Teniu previst que els festival arrenqui de nou més endavant?
Sé que algun partit ho ha inclòs dins del seu programa. És un tema complicat quan estàs pendent de les subvencions públiques. Potser més endavant es podran repetir noves edicions.

- Per què vau decidir crear el Picurt?
Va sorgir d'un grup de gent que ens dediquem a diferents branques de l'audiovisual i vam pensar que era interessant parlar des de l'audiovisual sobre la gent i la cultura del Pirineu. També vam començar a fer producció pròpia en format curtmetratge. Estem interessats en que la cultura de muntanya sigui coneguda i ha tingut molt bona acollida. Va començar en petit format i es va anar fent gran, fins ser un festival internacional de cinema de muntanya etnogràfic, amb 80 pel·lícules en projecció. També ha contemplat l'esport i muntanya, però el nostre principal enfoc ha estat la part antropològica per donar a conèixer al món la nostra cultura. Ha estat un exercici molt interessant per totes les qüestions relacionades amb l'identitat, que s'han reforçat.

- Així heu recolzat les produccions fetes des del territori.
Sí, hem tingut 14 produccions que s'han presentat en festivals de cinema internacionals, europeus i nacionals, i algunes d'elles han estat premiades.  

- Quines altres activitats heu fet des del CEP?
Dins del festival, una de les accions més importants que hem fet, conjuntament amb l'Institut per al Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), són les jornades teòriques al voltant de la muntanya. Les hem fet sobre diferents temes: recursos hídrics, recursos forestals, recursos patrimonials, productes de proximitat... Han estat unes jornades teòriques de caire acadèmic amb ponents de primera línia. Les jornades servien d'esquelet del que nosaltres féiem dins del festival, per marcar el seu caràcter ideològic, la seva raó de ser.

- El Picurt ha generat impacte a la societat de l'Alt Urgell i el Pirineu en general?
Això sempre s'ha de valorar a llarg plaç. Plantes una llavor i no saps com sortirà, gent que ha participat al Picurt potser ha ampliat la seva perspectiva sobre l'audiovisual. Sempre es deixa alguna empremta, sobretot si les persones estan en capacitat receptiva. La gent demana iniciatives d'aquest tipus.

- És interessant la manera que tens de mirar el cinema, va més enllà del simple producte d'entreteniment.
El cinema és un element que crea emocions i això ho tenen molt experimentat els americans, que han sigut els grans venedors, el cinema ha estat el seu producte estrella d'exportació. Mirant una pel·lícula pots riure, pots plorar, pots sentir por... la teva part emocional està alterada, és la capacitat que té el cinema d'entrar dins l'individu. El cinema ha estat el gran inductor cap a determinats valors i filosofies i la gent ha agafat el model nord-americà com el millor. Així que per què no manifestem a través del cinema tots els valors que té la muntanya? Aquesta és la meva militància social, dins de la cultura.

- Quines accions creus que s'han de fer per dinamitzar els indrets de muntanya? Ens pots anomenar exemples de bones pràctiques?
A Picurt s'han exhibit documentals increïbles de noves experiències que es porten a terme, sobretot a la zona alpina. Normalment són persones de ciutat que s'han ruralitzat. El Pirineu necessita que torni la seva matèria gris. Tenim una cantera tremenda d'universitaris que han marxat d'aquí per donar servei a la metròpoli, i no han retornat o ho han fet en una proporció molt petita. Necessitem I+D i un reclam per tota aquesta gent que ha marxat. Els governs han d'apostar per això, potenciar els nostres models.

- I garantir la qualitat de vida.
El cinema és important per això, la gent que retorna té necessitats culturals. És un punt afegit. Una vegada vaig tenir a les mans un article que deia: “El cine és la nostra escola afterhours i no ha passat per cap filtre, on es banalitza allò gran i engrandeix allò petit”. Hem de reconduir aquesta segona escola i fer-ho bé, produint material decent, que tingui sentit i sigui interessant. Això contribueix a l'activació social cap al bon sentit.

Més informació: 

A

També et pot interessar