Joel Pla

Foto: 

CEDIDA
Pla no descarta apropar l'obra a altres indrets del Pirineu

Joel Pla: “‘El Rescat dels Minairons’ és una iniciativa popular, del poble pel poble”

La Seu d'Urgell ja té espectacle nadalenc propi
Ivet Eroles
,
12/12/2019
Espectacles
La Seu d’Urgell (Alt Urgell) ja compta amb el seu espectacle de Nadal, on hi apareixen uns personatges amb un marcat ADN pirinenc: els Minairons. El Joel Pla i la Dasha Lavrinienko, de Pirineus Creatius, són els directors i impulsors d’“El Rescat dels Minairons”, que comptarà amb un total de quatre representacions (21, 28 i 29 de desembre i 4 de gener). La iniciativa vol fomentar la cohesió social i el desenvolupament personal i comunitari del territori, així com posar en valor les tradicions i la mitologia pirinenca.
"'El Món Màgic de les Muntanyes' ha deixat de ser un projecte de l’Ajuntament, ha passat els límits institucionals i el poble se l’ha fet seu"

- Aquestes festes estreneu espectacle propi a la Seu d’Urgell. De què tracta l’obra?
“El Rescat dels Minairons” és la història que ens ha acompanyat, com a mínim, en els últims 15 Nadals a La Seu d’Urgell. Narra com el Peirot, el personatge dolent, no suporta l’alegria de les Festes de Nadal i decideix segrestar els Minairons. Quan els segresta, La Seu es veu envaïda per la misèria, perquè els Minairons no només juguen i fan feliços els nens i les nenes per Nadal, també ajuden en les collites. Els Minairons només podran ser rescatats per dos joves de La Seu, l’Ot i l’Urgell, que s’hauran d’enfrontar al Peirot i els seus esbirros, que són els Escrofus. D’ells depèn que La Seu no sigui un lloc trist i ple de misèria

- L’origen d’aquest espectacle el trobem 15 anys enrere. Ens pots explicar d’on ve?
Fa uns tres anys que vam començar a donar forma a aquest espectacle, però el programa 'El Món Màgic de les Muntanyes' va arrencar  fa 15 anys. En aquell moment es va decidir apostar per un format de Nadal que posés en valor les nostres tradicions, com el tió, i la mitologia pirinenca, com els Minairons, enfront de la tendència anglosaxona. En aquest sentit, l’Albert Galindo va escriure el conte 'El Tió de la Freita', on s’explica com els Minairons ajuden a fer feina, tot dins del context de Nadal. A més, també es va fer 'La cantata dels Minairons', a càrrec de Pilar Panavila i Ivan Caro. El nostre projecte ha agafat totes les iniciatives que s’han anat fent al respecte, i que ja estan arrelades a La Seu, i ha creat aquest espectacle, amb l’adaptació del conte original per part del guionista Agustí Franch. 'El Món Màgic de les Muntanyes' ha deixat de ser un projecte de l’Ajuntament, ha passat els límits institucionals i el poble se l’ha fet seu.

  • imatge de control 1per1

- La proposta neix a l’Alt Urgell, però aquesta mitologia és comuna entre els diferents indrets del Pirineu. Us heu plantejat fer-ho extensiu a altres llocs? 
Ens encantaria, segurament és el següent pas. Aquest projecte va fent els seus passets, comença a poc a poc, primer amb el conte, després amb visites a escoles, tot seguit amb la música, així que el proper pas seria aquest, ja que al Pirineu tenim una identitat pròpia. A l’Alt Urgell es diuen Minairons, a Andorra es diuen Manairons, a llocs del Pallars es diuen Menairons... estem parlant del mateix. 'El Món Màgic de les Muntanyes' no és el món màgic de La Seu, és el món màgic de les Muntanyes, dels Pirineus. 

- Tu i la Dasha Lavrinienko sou els directors de l’espectacle, que combina teatre, cant coral, dansa, música, titelles, teatre d’ombres i animació de carrer. Com us ho heu fet?
Ha estat una bogeria. Per inspirar-nos hem agafat la idea de les representacions populars d’'Els Pastorets'. Des de la nostra associació no té sentit fer una obra de teatre perquè sí, el que volem és fomentar la cohesió social i posar en valor el teixit associatiu de La Seu. Per això ho hem volgut fer de forma multidisciplinària, així tothom hi pot trobar la seva cabuda. Ja teníem la cantata, així que hi havia d’haver un espectacle musical, era impossible fer un espectacle sense les cançons dels Minairons, que tothom se les sap. L’Escola de Música també té un cor que es diu Joves Veus, ells també hi havien de ser. Si bé no és una obra infantil, ja que la pot veure tothom, creiem que havíem de jugar amb les titelles, perquè entusiasmen. A més, tenim escola de dansa i aquesta hi havia d’estar representada. Es tracta d’una representació dels col•lectius de La Seu. 

- De fet, hi participaran unes 150 persones. 
Sí, és una passada, ens ha sorprès molt. El nostre objectiu per aquest primer any era formar un equip d’unes 50 persones perquè tenim 27 papers amb text. Així que necessitàvem actors i actrius i gent per muntar escenografies, vendre entrades, etc. I al final som 150! 'El Rescat dels Minairons' és una iniciativa popular, del poble pel poble. 

- També heu fomentat la participació de la Comunitat Islàmica o del Taller Claror, entre d’altres.
Aquest projecte ha de servir perquè es trobin persones que en altres contextos no s’haurien trobat mai. Ara hi ha nens i nenes de cinc o sis anys que fan una escena amb persones de 60 anys. Aquest component d’unió, de compartir un mateix projecte, és fantàstic. Per això hem convidat a tants col·lectius i individus com ens ha estat possible, entre ells el Taller Claror, que afavoreix la inclusió de les persones amb diversitat funcional, o la Comunitat Islàmica, que a nivell cultural fa molta feina a La Seu. 

- El públic podrà accedir al teatre fent un recorregut de teatre immersiu, ens pots explicar en què consisteix?
El teatre immersiu vol que totes les persones que entrin al teatre visquin una experiència completa, no busca un espectador que mira, aplaudeixi i se’n va. El públic passarà per tres estadis on hi haurà activitats que potenciaran els sentits: hi haurà manualitats per explorar el tacte, un bosc fictici per posar a prova l’oïda i la vista i una activitat per potenciar l’olfacte. Totes les dinàmiques pretenen que les persones es posin a la pell dels protagonistes de l’obra i entenguin com es senten. 

- Què és l'Associació Juvenil Pirineus Creatius i quines altres iniciatives promoveu?
Aquest és el nostre projecte més gran. L’associació es va constituir el 2015 amb la intenció d’utilitzar qualsevol eina artística o cultural pel desenvolupament de les persones i la comunitat on vivim. Portem l’Escola de Teatre de La Seu, fem intercanvis internacionals, organitzem formacions... Tot pel desenvolupament personal, social i cultural del lloc on estem. Ara sí, a partir del 21 de desembre, necessitem el 50% que ens falta per fer realitat l’obra, que és el seu públic. Així que esperem omplir el teatre de La Salle es dies 21, 28 i 29 de desembre i el 4 de gener. 

Més informació: 

A

També et pot interessar