Imatge d'Anna Palau

Foto: 

Cedida
Anna Palau

Anna Palau: “Xisqueta són moltes petites coses que se sumen per conservar el territori, l’ofici de pastor i pastora, l'artesania i l’economia local”

Obrador xisqueta ens explica els camins de la llana
Ivet Eroles
,
18/12/2018
Entorn
L'Associació Obrador Xisqueta compleix 10 anys promovent la llana de les ovelles Xisqueta, la raça autòctona que pastura a les muntanyes del Pallars Sobirà i a d'altres indrets del Pirineu. Acaben d'estrenar una nova col·lecció de roba ètica que fomenta el consum responsable i els productes naturals i de proximitat, la col·lecció Terrícola. I anuncien una novetat: aviat es podran apadrinar ovelles xisquetes. En parlem amb l'Anna Palau, membre de l'associació.
En els deu anys de l’existència de Xisqueta, la llana ha seguit molts camins diferents

- Xisqueta és més que el nom d’una raça d’ovella catalana. Quines són les potes bàsiques de l’Obrador Xisqueta?
El projecte de Xisqueta es fonamenta amb els pastors i pastores del territori, amb la raça autòctona d’ovella Xisqueta, amb les artesanes locals vinculades al projecte i amb una col·lecció de peces de vestir fetes 100% amb llana pura. Xisqueta treballa amb un material natural i de sempre, la llana, però crea peces actuals amb dissenys acurats de la mà de la dissenyadora del projecte, la Marine Mercieux.

- Quin paper hi desenvolupen les artesanes, els pastors i les pastores?
Són l’ànima de l'associació, sense ells i elles, Xisqueta no tindria sentit. El projecte va néixer per pagar un preu just als pastors i pastores per la llana de les seves ovelles, les xisquetes. Per valoritzar un material ancestral que estava menystingut i crear un teixit artesà local que donés forma al producte.

  • imatge de control 1per1

- Consum responsable, moda ètica, km0, productes naturals... són conceptes que cada dia sonen més, però fa una dècada, quan l’Obrador Xisqueta començava a caminar, no eren tan habituals. Ara que heu complert 10 anys, com valoreu la vostra trajectòria?
Ha estat un camí difícil perquè vam néixer amb la il·lusió de treballar amb i pel territori, el Pirineu, però amb cap experiència en el procés de transformació de la llana i en el sector tèxtil. Hem aprés molt durant aquest temps i hem comptat amb el suport de molta gent motivada pel projecte. Després de 10 anys estem molt satisfetes de la nostra trajectòria i, sobretot, valorem molt positivament tot el públic fidel que ens coneix i dóna sentit a la nostra feina.

- Llana i fred van de la mà, a l’hivern augmenteu l’activitat i esteu presents a fires i mercats, sobretot per festes. Quin tipus de consum pot fer sostenible el futur?
Un consum responsable. La llana va vinculada al fred i és per això que cada hivern traiem la nova col·lecció Xisqueta per tal de que la gent es pugui vestir amb peces de llana pura 100%, que són de proximitat i amb una repercussió social. Amb el treball de les artesanes i la nostra dissenyadora es va teixint el fil de cada col·lecció amb una idea de rerefons que evoca el Pirineu i el nostre origen.

- Horitzó, Vessant, Pirineu, Àssua... són el nom d’alguns dels vostres jerseis i peces. Quin valor afegit aporta regalar Xisqueta?
Xisqueta és Pirineu, són les ovelles que pasturen per les seves muntanyes, els pastors i pastores que conserven el paisatge amb la seva activitat de fa centenars d'anys, són les mans de les artesanes que treballen per donar forma a la nostra llana, les indústries tèxtils del territori català que ens filen i ens teixeixen els jerseis, el matalasser que confia en nosaltres, l’emprenedora que elabora edredons amb la llana del territori... Xisqueta són moltes petites coses que se sumen per conservar el territori, l’ofici de pastor i pastora, l'artesania i l’economia local.

- El centre d’operacions de Xisqueta està al Pallars Sobirà i el projecte compta amb el comerç online. Com ho feu per arribar a la resta de territori?
Molta de la feina que hem fet durant els 10 anys que existeix Xisqueta és donar-nos a conèixer. Hem fet moltes accions de difusió: xerrades, presentacions, tallers, la caravana Xisqueta, activitats a les escoles, etc. Tot això ens ha permès arribar a la gent i a la premsa. Cada acció ha servit per anar arribant cada cop més lluny. Xisqueta ha estat i és un projecte inspirador per altres territoris que han creat iniciatives similars de valorització de la llana local.

- En aquest sentit, aquestes festes nadalenques estareu durant dues setmanes a la Fira de Consum Responsable de Plaça Catalunya. Què suposa per vosaltres estar presents en aquests tipus d’esdeveniments?
És un esdeveniment important, ja que poder estar al cor de Barcelona representa una gran repercussió per arribar a molta gent diversa que no coneix el projecte.

- Xisqueta no para màquines la resta de l’any, en què consisteixen les vivències que oferiu a l’estiu?
A l’estiu la gent no vesteix llana, però sí que li agrada visitar el nostre territori, l’Alt Pirineu. Per això, des de fa tres anys, oferim les Vivències Xisqueta, tres experiències úniques que apropen els visitants al dia a dia de l’essència del nostre projecte. Oferim una activitat amb els pastors que es realitza tots els dissabtes d’estiu per viure l'experiència d'estar enmig d'un ramat de 4.500 ovelles i compartir un matí amb els pastors i pastores. També tenim un taller amb una de les nostres artesanes, la Lina Ratia, per practicar com es tenyeix la llana amb tints naturals o aprendre l’art de filar. A més, per a tota la família disposem d'una experiència amb les ovelles Xisqueta i la seva caravana, on tothom pot passar una estona divertida fent la seva peça Xisqueta amb la tècnica de feltre mullat i acaronar les ovelles que donen nom al projecte.  

- També heu engegat una campanya de socis, què suposa ser soci o sòcia del projecte?
L'Obrador Xisqueta és una associació i per nosaltres és important la implicació dels socis i sòcies. Creiem que és una pota important del projecte. Els nostres socis i sòcies participen en activitats que promovem, com les xollades que es realitzen durant el més de maig i juny, i sobretot fan que la iniciativa prengui sentit a través del seu suport i confiança.
A més, properament iniciarem un nou projecte que consistirà en apadrinar una ovella Xisqueta. Hem calculat que el cost d'una ovella són 50 euros, així que la gent podrà escollir quina ovella apadrinar i l'import a destinar-hi. Els diners que sobrepassin el cost de l'ovella aniran destinats a l'associació. En breus tindrem novetats!

- Quin recorregut segueix la llana Xisqueta fins que arriba a les nostres mans?
En els deu anys de l’existència de Xisqueta, la llana ha seguit molts camins diferents. Quan vam començar, la indústria tèxtil havia patit una regressió molt important. Hem portat la llana a diferents llocs, uns a França per proximitat al Pirineu, altres a la Península. Ara podem dir que tenim un camí més o menys definit per la nostra llana: durant la xollada seleccionem la llana per triar la millor de les ovelles xisquetes. Després amb un camió va fins a Palència, a Lanas Payo, on es renta per obtenir la llana neta. A partir d’aquí, pot seguir diferents camins. Directament es pot usar per fer matalassos, llavors va a Descans Natural, a Sant Fost de Campsentelles, o pot convertir-se en fil i madeixes a Filatures Montblanc, a Terrassa. Les madeixes Xisqueta es tenyeixen a mà amb tints naturals, a Solsona, gràcies a l'artesana Roser Melero; els jerseis Xisqueta es fan Auform, a Sabadell, i les peces artesanes es fan al Pallars, als diferents tallers de les artesanes. 

A

També et pot interessar