Mare i filla gaudint d'un dia a la muntanya

Foto: 

Cedida

Les 5 sortides amb infants als Pirineus

Propostes per descobrir els Pirineus amb els més petits de casa
Laia Singla
,
02/08/2017
Família
L'estiu és un bon moment per gaudir de la natura i l'entorn amb la canalla. Qualsevol racó dels Pirineus amaga una aventura i una descoberta pels més petits, però també per nosaltres. Us hem volgut fer una tria de les opcions més refrescants d'aquest estiu. Però, com passa sempre, no en podiem triar només 5, així que hem afegit un bonus track, per les famílies més intrèpides.

1. Acompanyem pastors  
Durant tot l'estiu, els pastors pugen a les muntanyes amb els seus ramats. Vigilen i tenen cura dels animals mentre el bestiar s'alimenta de l'herba fresca dels prats de muntanya tan característics dels Pirineus. Alhora, mantenen netes les pastures i modelen el paisatge amb milers de petjades. Ningú coneix el territori (i l'ofici) com ells, per això, tots els dijous d'agost, l'Associació de ramaders d'oví i cabrum de la Vall de Cardós, ofereix visites guiades des de Llavorsí (Pallars Sobirà). De la mà dels pastors, descobrirem els secrets i curiositats d'aquest vell ofici que s'està recuperant amb força al Sobirà.

2. Excursió al Bac de Llívia 
Qualsevol excusa és bona per fer una bona ruta pels senders dels Pirineus, però si a més tenim l'oportunitat de comptar amb un guia, l'experiència es fa molt més rica i estalviem ensurts. Amb aquesta intenció, des de l'Ajuntement de Llívia (Cerdanya) proposen tots els dissabtes d'agost, una ruta guiada als peus del Carlit, entre els boscos i llacs de Llívia, que inclou també el viatge amb el telecadira de Font-Romeu. Serà també un recorregut per la història d'aquestes terres a cavall del besant català i francès dels Pirineus. La ruta és apta per tota la família i es calcula de dues hores i mitja de durada. Llàstima que aquest agost només té quatre dissabtes. 

3. Pujada amb el Telefèric de la Vall Fosca
Durant tot l'estiu i fins acabar el setembre, s'obre al públic el Telefèric de la Vall Fosca (Pallars Jussà). El viatge és una aventura en ell mateix, ja que en 15 minuts salva un desnivell de 450 metres fins a arribar a la cota 2.200 d'Estany Gento. El paisatge és impressionant mentre dura el trajecte, però l'arribada és espectacular i sorprenent. Un cop a dalt, i partint d'Estany Gento, podem fer diverses rutes a qualsevol dels 32 estanys d'alta muntanya de la zona lacustre de la Vall Fosca, al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (ja que n'és l'entrada sud), o descobrir la via verda del carrilet que connecta l'Estany amb la cambra d'aigües. El millor d'aquesta proposta? No us volem desvetllar sorpreses, però sí que us podem dir que aquest telefèric apropa l'alta muntanya a tothom. 


Imatge d'un picassoques blau després de ser anellat

4. Anellament d'ocells en família
El cant dels ocells ens acompanya sempre que sortim fora de casa. Ens és tan present, que potser no hi posem l'atenció que mereixeria. Una bona oportunitat per conèixer el món dels ocells i l'ornitologia la trobem en aquesta activitat de descoberta dirigida especialment als infants. En Pere Josa, de l'Estació Biològica Pallars Jussà, ofereix tres sessions gratuïtes per descobrir el dia a dia del treball de camp dels ornitòlegs a Espui, La Plana de Mont-ros i La Torre de Capdella (Pallars Jussà). Atrapar amb la màxima cura els ocells, censar-los, mesurar-los, anellar-los i fer-los un seguiment són tasques a l'abast de tots si es fa amb el màxim respecte. És una activitat dirigida a divulgar els valors naturals del territori implicant als més petits en la seva conservació, alhora que en coneixen algunes espècies i peculiaritats. Us imagineu trobar-vos un ocell que vosaltres heu anellat? 

5. Descobrim d'aprop la llúdriga, el visó i el tritó
Si us diem Alta Ribagorça, segur que el primer que us ve al cap és "Romànic". Possiblement la segona cosa en què penseu és "Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici". Doncs bé, nosaltres us volem descobrir un petit racó de la comarca dedicada a la fauna més vulnerable dels Pirineus. Estem parlant del Centre de Fauna del Pont de Suert. En aquest centre, s'hi fan tasques de sensibilització i divulgació vers la fauna autòctona. La llúdriga (Lutra lutra), el visó europeu (Mustela luterola), el tritó del Montseny (Carlotriton arnoldi) i cranc de riu autòcton són els seus principals objectius, a més de la truita comuna (Salmo trutta fario) de la que en fan cria en captivitat per repoblar els rius d'arreu dels Pirineus. També tenen cura d'aquests animals quan n'apareixen de ferits o malalts. Es poden fer visites guiades al centre i veure les llúdrigues que hi viuen. També es dediquen a la cria en captivitat del visó europeu i del tritó, però de moment no es poden visitar donada la seva fragilitat, encara que es poden descobrir totes les seves curiositats gràcies als guies interpretadors. Us mostraran el seu perfil bo les llúdrigues?

6. Bonus track: Coneix l'Esperanceta
L'Esperanceta és la vella pubilla soltera d'una antiga casa del Pallars Sobirà. Els que la coneixen diuen que és la dona més malcarada dels Pirineus, però també és la qui us farà riure pels colzes mentre explica com és el seu dia a dia. Ja veureu que, encara que viu en un entorn tradicionalment tranquil, la seva vida és ben agitada. La podeu trobar al Museu Etnogràfic de les Valls d'Àneu, l'Ecomuseu. La iniciativa de fer visites treatralitzades al Paller de Casa Gassia durant l'estiu va sorgir fa anys des de l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, a Esterri (Pallars Sobirà), però l'Esperanceta ha guanyat tants fans, que també es pot veure durant les festes de Nadal, Setmana Santa i fins i tot la conviden a fires per explicar la tradicional vida de muntanya. Una visita per no perdre's, com tampoc ho són les sessions picants que es fan a la nit, però això darrer, no ho digueu a la canalla. 

 

 

Una cria de llúdriga
Del 22 de juny fins al 14 de setembre
El Pont de Suert
El telefèric de la Vall Fosca
Del 8 de juliol al 30 de setembre
La Torre de Capdella
Esperanceta, Visita Teatralitzada, Ecomuseu de les Valls d'Àneu, 2020
Del 26 de juliol al 30 de setembre
Esterri d'Àneu
De camí cap a les Bulloses, foto de Miquel Mompart
Dissabte 5 d'agost, 9h
Llívia
Obelles a les pastures
Dijous 10 d'agost
Llavorsí
Un ocell anellat a l'octubre a la Vall Fosca
Dissabte 9 de setembre, 9h
La Torre de Capdella
A

També et pot interessar