Ovelles Xisquetes

Foto: 

Ajuntament de Sort

La Fira de Tardor de Sort reivindica l'ofici de pastor

Els dies 10 i 11 de novembre a la capital del Sobirà les xisquetes i els pastors passen a l'acció per donar a conèixer la seva feina en una fira multisectorial de llarga tradició.
Laia Singla
,
04/11/2018
Fires i festes
Durant tot el cap de setmana i emmarcades en la Fira de Tardor de Sort, un munt activitats programades reivindicaran la tradició gastronòmica, l'ofici de pastor, la raça d'ovella xisqueta, i el teixit econòmic de muntanya en una fira antiga que es reinventa.

L'origen de la Fira de Tardor de Sort rau en la necessitat de trobada per la compravenda de bestiar. Els ramats eren acabats de baixar de les cotes altes on havien passat l'estiu pasturant, i era moment que els firandants fessin tractes. Aquest aspecte s'ha anat perdent amb el pas del temps fruit del canvi de costums i l'evolució del sector de la pagesia de muntanya, però ha obert la porta a una fira multisectorial on el visitant troba un autèntic aparador de l'activitat empresarial, gastronòmica i cultural del territori.

L'ovella xisqueta és una raça autòctona del Pirineu que, per les seves capacitats físiques i fruit de la selecció dels ramaders generació rere generació, estan perfectament adaptades a un territori abrupte i dur com el Pallars. Igual que els ramats, l'ofici i les arts de pastor tenen una personalitat pròpia en aquestes muntanyes, unes maneres de fer i uns costums que també han evolucionat amb el pas dels segles. Per tot això, i amb l'objectiu de reivindicar aquesta tradició, el diumenge se celebra el 4t Concurs Morfològic Nacional d'Ovella Xisqueta, organitzat per l'Associació de Criadors d'Ovella Xisqueta (ACOXI) amb el suport de l'Ajuntament de Sort, i que premia a l'explotació que presenta la millor mostra d'aquesta raça. També en el marc d'aquest concurs els ramaders fan una exhibició de costums amb l'esperat Concurs del Ganxo, una tècnica tradicional que ajuda al pastor o pastora a agafar a l'ovella. I un any més, el concurs compta amb el cabaret pagès de l'Esperanceta, la pubilla amb menys pèls a la llengua de tot el Pallars.

  • imatge de control 1per1

Seguint amb aquest esperit de canvi i adaptació a nous contextos, la fira es consolida també com aparador de cultura popular i gastronòmica. En aquest aspecte dues begudes agafen rellevància: la cervesa artesana i la ratafia. L'elaboració artesanal de cervesa és tendència i per això a la Mostra de cerveses artesanes de proximitat es podrà tastar un ampli ventall d'aquesta beguda alhora que gaudim de bona música. A més, dos concursos posen a prova les cerveseres però també el públic: el concurs per tirar la millor cervesa de la mostra per aclamació popular i la novetat d'enguany, el 1r Tast de Nas, en el que les participants hauran d'endevinar diferents classes de llúpol.

Ja en l'àmbit més tradicional, la Fundació Casanovas-Sansa a través del projecte Recossira, organitza per novè any consecutiu el Concurs de Ratafia del Pallars que aplegarà més d'una cinquantena de mostres d'aquest licor aromàtic i artesanal. I és que la ratafia, tot i ser un licor d'herbes amb molta personalitat, no es pot dir que tingui una sola fórmula magistral per elaborar-la. Més aviat a l'inrevés, cada casa tenia la seva i podia ser diferent cada anyada. Per no perdre aquesta diversitat, la Fundació Casanoves–Sansa ha volgut recossirar (cercar) als rebostos de les cases les fórmules de cada tradició familiar.

  • imatge de control 1per1

I després de conèixer els pilars més tradicionals de la Fira de Tardor, no us podeu perdre l'Àrea KM0, un circuit on artesans i artesanes de tota la comarca, així com comerços, indústries i entitats, exposen els seus productes i serveis, mostrant tota la riquesa i varietat del Pallars Sobirà, generant així sinergies entre expositors i visitants i fomentant les relacions comercials dins la zona.

 

 

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

A

També et pot interessar