Jump to navigation
Un dels trets més característics de la programació musical és la barreja entre el jazz i les músiques d'arrel. Per això, la programació sempre té en compte perles que mereix contemplar. Enguany, entre els grups hi ha Pablo Martín trio; Rufaca; Sicut Apes; Maria Gil Quartet; Elixir; Hidra i Joan Garriga. En el primer cas, una proposta nascuda a Barcelona que busca un directe fresc, elegant i enèrgic. Amb composicions pròpies influenciades el hard bop i el jazz contemporani, els tres músics juguen amb les possibilitats tímbriques del format a trio. Rufaca és un conjunt molt original impulsat per Sergi Vergés, professor d'arranjaments de jazz al Conservatori Superior del Liceu i director del Liceu Big Band, que es va establir a Arsèguel i va començar a donar classes a l'Escola Folk del Pirineu. Aviat va tenir la pensada d'aplegar tots dos mons: així va néixer la Rufaca Folk Jazz Orquestra, big band de jazz amb instruments tradicionals que versionava la música tradicional del Pirineu. Sicut Apes neix la tardor de 2022, partint del cant coral i la música clàssica com a primer bagatge musical, les dues cantants s'endinsen en la música d'arrel de diferents territoris. Amb l'acompanyament de la percussió tradicional de la nostra península i les tecles que les apropen a sonoritats més modernes, les seves veus serviran de nexe d'unió entre aquests dos mons. 'Veye' és l'òpera prima, i el racó de creació lliure de Maria Gil Quartet, amb les harmonies pròpies del jazz que caminen amb el folklore com a motor, adreçat en pinzellades que transporten al modernisme i l'impressionisme de Poulenc o Debussy. 'Elixir' és el tercer disc de Mula, el projecte liderat pel bateria Pep Mula, un quintet de llarga trajectòria que durant els darrers anys ha desenvolupat una sonoritat singular que destaca per les grans dosis d'improvisació i per unes melodies properes, sovint amb un regust pop. També tocarà Hidra, un conjunt on les músiques d'arrel i les bases electròniques aporten a la sonoritat del grup aires de fantasia dins l'estètica del neofolk. I finalment Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic, una figura clau per entendre l'evolució de la música popular del segle XXI feta a Catalunya. Tres anys després del seu debut en solitari, l'aclamat 'El ball i el plany' (2020), el codescobridor de la rúmbia -barreja de rumba i cúmbia amb denominació d'origen vallesana- torna amb una baxata canònica que ens retorna als orígens d'un gènere nascut als patis, als carrers, als barris.
Més tallers que maiEls tallers dels Set Inferns tindran lloc el dissabte 20 de juliol de 2024, quan el nucli s'omplirà d'artistes, amants de la música i la dansa, i entusiastes del jazz i el folk. En aquesta tercera edició s'ha volgut ampliar l'oferta formativa, proposant nous tallers tant de l'espectre folk i jazz, com obrint una nova línia a mig camí d'ambdós, on la fusió i la reinterpretació es donen de la mà per traçar nous camins musicals. També s'ha ampliat l'oferta de concerts seguint la mateixa estratègia, amb formacions del jazz, del folk i grups que experimenten i s'aproximen als dos estils. Finalment, s'ha introduït la jam com a cloenda del festival i com a espai d'invenció i de trobada d'artistes i públic.
Festival autogestionatUn dels punts forts de Els Set Inferns és que la cultura ha de ser accessible, i és per això que el festival és totalment gratuït amb l'excepció dels tallers de formació. El festival és totalment autogestionat i organitzat per un equip de voluntaris i voluntàries. El finançament del festival es fa a través d'ajuts públics, aportacions privades d'empreses i comerços locals i ingressos propis com la venda de marxandatge i la taquilla inversa. Qualsevol d'aquesta part és essencial no només per a la viabilitat del projecte, sinó per assegurar-ne l'autonomia garantint alhora un equilibri entre l'autogestió i el just reconeixement de la feina dels i les artistes.
Web Els Set Inferns Instagram Els Set Inferns