entrevista, Marta Lahuerta, maneres de viure, filosofia, oriental, Feng shui, Vida, Tàrrega, Urgell, març, 2017, Surtdecasa Ponent

Foto: 

Cedida

Marta Lahuerta: "El Feng Shui és molt més que decoració. Ens pot ajudar al terreny personal i en qualsevol situació"

Lahuerta ens descobreix les claus d’aquesta filosofia mil•lenària
Cristina Mongay
,
15/03/2017
Activa't
Vivint en la societat que vivim, moltes vegades no som prou conscients del nostre dia a dia. Pressa, pressa i més pressa. No tenim temps de res! Matinar, l’esmorzar, la família, l’embús, la feina, complicacions, anar a comprar, dinar, més feina, més família, el sopar, poques hores de descans. Un ritme frenètic ens acompanya d’ençà que ens llevem fins que anem a dormir. Quan decidim per nosaltres? Quan ens cuidem? Quan prenem realment les regnes de la nostra vida? Quan parem i mirem amb atenció el món que ens envolta? Tot i que fa dècades que el Feng Shui va aterrar a casa nostra, encara molts hem de prendre’l seriosament i hem de descobrir un ventall d’eines que milloraran el nostre benestar. Deixant de banda les modes i altres frivolitats, la filosofia oriental pot ajudar-nos dia a dia a gaudir molt més del que ara fem. Parlem amb la Marta Lahuerta, experta en aquesta tècnica mil·lenària.
"El Feng Shui pot millorar la nostra vida a nivell de relacions, de prosperitat i de salut"

- Com vas introduir-te en la filosofia oriental?
A través de la decoració, ja que en sóc una entusiasta. Vaig vincular-me al Feng Shui des de molt jove i, com tantíssima gent, ho vaig fer comprant un llibre d’aquesta disciplina. I va ser un desastre! El Feng Shui és molt més que les ensenyances condensades dels manuals! El Feng Shui ho determina tot. I va ser així com vaig decidir adquirir una formació més llarga d’aquesta disciplina i em vaig endinsar en el Feng Shui tradicional. Això va passar el 2014.

- Vas formar part de l’escola Feng Shui Natural de Barcelona. Què t’enduus d’aquesta etapa?
M’emporto molts coneixements, sobretot de mi mateixa. Amb el Feng Shui es poden vincular i entendre molts temes personals. És molt més que una bonica aplicació decorativa. Les seves bases són perfectament aplicables al terreny personal i en qualsevol situació en la que ens trobem. Es basa en l’observació de la natura i els seus cicles.

- Què va canviar en la teva vida a l'entrar en contacte amb el Feng Shui?
El Feng Shui m’ha portat molta tranquil·litat, m’ha fet ser conscient de mi mateixa. Cal saber perquè fem les coses i ser responsable de les conseqüències. Cal conèixer-se bé a un mateix per acceptar-se millor. El Feng Shui aporta aquesta perspectiva a la persona i al seu espai. A la vida hi juga un 33% el Feng Shui, un altre 33% la sort de l’home, i el 33% restant depèn de les seves habilitats i talents. Amb el Feng Shui podem obtenir més informació del món que ens envolta, podem sentir que controlem una mica més les situacions i en podem ficar mesura.

- Ara lideres el teu propi projecte, Be FenShui.
Sí! És tracta d’un projecte d’estudi d’espais a través del Feng Shui. El treballo amb una companya de classe, la Joana Presas, interiorista experta en geobiologia. El nostre treball és molt subtil, de vegades tracta matisos molt difícils de percebre. Però el resultat es materialitza en espais càlids, equilibrats i acollidors. Sobretot ens adrecem a centres de teràpia i ioga, però també a persones que els interessi.



- Creus que, ara per ara, a Occident es coneixen prou els beneficis d’aquesta filosofia?
Cada vegada s’entén més la filosofia oriental i el Feng Shui, tot i que encara hi ha gent que ho tendeix a vincular, en certa manera, a l’esoterisme. Hi ha molt camí per fer. Però existeixen moltes escoles de Feng Shui! A mi, concretament, el que m’aporta més seguretat és el Feng Shui tradicional, el que ho engloba tot. Treballar amb el Feng Shui, al final, et fa treballar amb persones.

- Formem part d’una societat culturalment materialista. Per aquest motiu, ens recomanes desfer-nos de tot allò que no afavoreix la nostra felicitat. És a dir, fer un click en les nostres ments.
A l’acumular coses, difícilment, farem que entrin coses noves a les nostres vides i, com a molt, hi entraran més coses inservibles. Tenim massa coses sense utilitat! Cada element té un vincle amb nosaltres però, si aquest objecte només ens porta feina, s’ha de netejar, se li ha de buscar lloc i, si ens recorda coses tristes, més val llençar-lo perquè no té bon Feng Shui.
Tot allò que no és positiu, segur ni confortable, no té bon Feng Shui. Quan menys tens, menys has de netejar, tot està al seu lloc i es manté l’ordre. Cal treballar amb els mereixements: no pot ser que només emprem el millor de casa nostra pels convidats! I nosaltres, què? Acumular objectes significa acumular pors, precarietat i fa que el nostre futur no sigui suficientment pròsper. Si tot el dia recordes, no gaudeixes del present, l’únic real, i no pots projectar el teu futur!

- Què hem de llençar de les nostres vides?
Cal desfer-se de tot allò dolent, allò que ens fa sentir malament. Cal tirar-ho o donar-ho per tal que l’objecte tingui una nova vida. Per exemple, tendim molt a acumular molts llibres, objectes que ja no llegim. Per què no els regalem? Potser poden ajudar i omplir a algú altre!

- L’ordre és molt important en el Feng Shui. Fa relativament poc, això va popularitzar-se a través del mètode Dan-sha-ri que ha donat a conèixer la japonesa Hideko Yamashita i la seva deixeble, la Marie Kondo, amb ‘La màgia de l’ordre. Eines per ordenar la teva casa... i la teva vida’. Què n’opines al respecte?
Aquestes lectures són molt pràctiques, provoquen coses a qui les llegeix, permeten el canvi de xip. Fan comprendre que, amb el Feng Shui, no cal posar ordre a res perquè tot està al lloc que li pertoca. Tot està net, no hi ha racons! Però, no ens esvalotem! Podem començar a ficar ordre poc a poc, en un espai petit, en un calaix. A mesura que s’endreça i es buida d’allò inútil s’experimenta una sensació de lleugeresa. És llavors quan controles més tot allò que tens,i saps on estan les coses. I, d’alguna manera, poses ordre al teu caos intern.



- Per tant, podríem dir que el món quotidià que ens envolta és un reflex del nostre món interior?
I tant! La casa és un reflex de la persona. Pots fer moltes lectures de les mancances d’una persona veient la seva casa, el seu espai més íntim. El Feng Shui és una gran eina d’autoconeixement.

- Els colors també són importants al Feng Shui pel bon trànsit de les energies.
Els colors són cures per l’espai, els elements, els magnetisme i les orientacions. Permeten arribar a l’equilibri de l’estrella aigua i l’estrella muntanya. De totes maneres, cada estudi de Feng Shui és únic perquè cada casa, com cada persona, és únic i irrepetible. No existeix una recepta de manual ni pel Feng Shui ni per la pròpia vida.

- Què hem d’aprendre amb el Feng Shui?
El Feng Shui pot millorar la nostra vida a nivell de relacions, de prosperitat i de salut. Ens aportarà consciència. Òbviament, no es tracta d’una canvi automàtic de la vida, però sí que obre la possibilitat d’experimentar-los, facilita el naixement d’oportunitats i la gestió d’un mateix.

- Si poguessis enviar un missatge a tots els nostres lectors i lectores, de Ponent i d’arreu del país, què els hi diries?
Els hi diria que el Feng Shui no és res esotèric. És un art mil·lenari que als xinesos els hi funciona molt bé i que està present a la nostra quotidianitat. I conèixer aquesta energia que ens envolta és una eina potent per agafar les regnes de la nostra vida. Conèixer l’energia que ens envolta ens permet prendre decisions amb més consciència i obtenir uns resultat més dirigits al que volem. El Feng Shui és una eina que ens pot aportat moltes coses positives.

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

A

També et pot interessar