Arts
,
2022

Instal·lació 'Ampo'

Instal·lació 'Ampo', un projecte de Martín Vitaliti centrat en l'estudi dels conceptes de poder i resistència, que adopta una actitud crítica davant dels discursos al voltant de la representació. A partir de la relectura d'un clàssic de la novel·la gràfica argentina de mitjan anys cinquanta, traça un pont entre aquella època i l'actualitat per reflexionar sobre els espais democràtics de la imatge i qüestionar-los.

'El Eternauta' és una historieta argentina de ciència-ficció del guionista Héctor G. Oesterheld dibuixada per Francisco Solano López entre 1957 i 1959. S'ha interpretat com una metàfora de la història nacional argentina i de la resistència a l'opressió, en què la invasió alienígena fa referències velades als cops d'estat que vivia el país.

La trama se centra en una invasió alienígena que, mitjançant una tempesta de neu tòxica a la ciutat de Buenos Aires, anihila la majoria de la població. El protagonista és Juan Salvo, l'Eternauta, que narra la història a Oesterheld, en un exercici de metaficció.

Vitaliti en revisa l'edició original per reflexionar sobre les formes de representació del poder, la dominació i la resistència. L'artista centra l'atenció en el fenomen meteorològic de la neu, emprat pel guionista com a arma de destrucció massiva. En el còmic, quan els flocs de neu entren en contacte amb els éssers vius, els destrueixen. En el projecte, Vitaliti ha aïllat el fenomen meteorològic, separant-lo de la resta d'elements de la història i imprimint-lo aïlladament en tinta blanca. 

Inauguració: 

Dissabte 29 d'octubre, a les 12h

Comissariada per: 

Anna Roigé

Organitza: 

Centre d'Art la Panera

Més informació: