Espectacles
,
2014
Del 16 al 18 de juliol, 20:00h
Museu Comarcal
Cervera

4a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic

La relació entre cinema i etnografia ha estat íntima des dels seus inicis. Persones de tota condició, expertes o no, conscientment o sense voler, han capturat amb les seves càmeres moments de la vida quotidiana de la gent del seu entorn. La ficció, per la seva part, també ha reflectit sovint com vivíem en el passat i com ho fem en el present. La Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic treu a la llum ara documents antics i actuals que ens ajuden a entendre les formes de vida pròpies i alienes.

El Museu de Cervera participa per primera vegada en la IV Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic convertint-se així en una de les seus amb que compta aquesta iniciativa, juntament amb Barcelona, Amposta, Espot, Esterri d’Àneu, Manlleu, Les Masies de Voltregà, Roda de Ter, Torelló, La Torre de Cabdella, Torí, Torroella de Montgrí i Vic.

Per quart any consecutiu, L’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, en col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya, organitza aquesta mostra multiseu que combina filmacions amateurs antigues amb documentals i pel·lícules de ficció, tots sota el denominador comú de ser, d’una manera o altra, testimonis de formes de vida que es donen en la nostra societat. 

En l’edició que tindrà lloc a Cervera s’ha optat per una programació “made in la Segarra” i, en aquest sentit, el Museu es converteix en sala on es projectaran documentals com “La terra de l’estrany” del cerverí Xavier Marrades, la pel·lícula “Catalunya über alles!” del segarrenc Ramon Térmens, que forma part del cicle Cinema a la fresca (CMC) i, per últim, el documental “Basant” d’Andrés Antebi, l’únic que s’allunya del territori segarrenc però que, en canvi, encaixa amb l’objectiu de mostrar formes de vida i costums des d’una visió antropològica àmplia.

A més a més dels passis d’aquests documentals, el Museu de Cervera col·labora estretament amb un Festival consolidat al nostre territori com és Lo Cercacurts, amb la projecció dels guanyadors i finalistes de l’edició d’enguany.

Per completar el programa, el Museu us proposa una mirada més cap al territori que permetrà, a més a més, conèixer altres espais del Museu. El primer dia s’oferirà una degustació de vins del celler Comalats, a càrrec d’Eva Bonet, al saló de la Casa Museu i el cicle tancarà amb una sessió de conta contesHistòries del tros”, a càrrec de Carles Alcoy, al celler del Museu (per a públic adult).

 

DIMECRES, 16. Museu Comarcal de Cervera

20.00h Passi dels guanyadors i finalistes del Festival Lo Cercacurts 2014 (30’). 20,30h Documental. “La terra de l’estrany”. Dir. Xavier Marrades, 2010 (87’)

Presentació del documental a càrrec del seu director, el cerverí Xavier Marrades.

Es tracta d’un documental molt personal sobre el retorn a la terra. Xavier Marrades, un jove realitzador cerverí, que ha passat una llarga temporada fora de casa, torna a casa, a Cervera, i en fa un retrat intimista, pausat, emotiu, tot concentrant-se en els paisatges, tant humans com naturals, que l'envolten en aquest peculiar trajecte. Aquest documental, produït per Nanouk Films, ha comptat amb la col·laboració de Televisió de Catalunya.

22.00h Degustació de vins del celler Comalats (D.O. Costers del Segre), a càrrec d’Eva Bonet. Saló principal de la Casa Museu Duran i Sanpere.

 

DIJOUS, 17. Patis de la Universitat

22.00h Cinema a la fresca. “Catalunya über alles!” Dir. Ramon Térmens, 2011

Una pel·lícula dirigida pel segarrenc Ramon Térmens, que ha aconseguit nombrosos premis i reconeixements d’ençà a la seva estrena el setembre del 2010.

La trama de “Catalunya über alles!” la componen tres històries que comparteixen personatges i un mateix espai: un poble de l’interior de Catalunya. L’època és l’actual.

 

DIVENDRES, 18. Museu Comarcal de Cervera

20.00h Passi dels guanyadors i finalistes del Festival Lo Cercacurts 2014 (30’)

20.30h Documental. “Basant”. Dir. Andrés Antebi, José González Morandi, Pablo González i Eva Serrats, 2008 (54’).

Presentació del documental a càrrec d’Andrés Antebi, codirector. Els estels de paper giren embogits, pintant de colors el cel de Lahore (Pakistan), dies abans de l'arribada de la primavera. Arran de terra, la ciutat bull. Milers de persones preparen apassionadament el Basant, la festa popular mes arrelada. Però no tothom s'estima la festa. En una conflictiva conjuntara política, algunes veus influents de l'islamisme clamen contra el vol d'estels, un costum mil·lenari que consideren salvatge, antiislàmicvi antinacional. El govern accedeix a la pressió prohibicionista i amenaça d'aplicar la llei antiterrorista a tots aquells que facin volar estels. Hi ha mobilitzacions de protesta i empresonaments massius. La ciutat es reclou en un trist silenci. Alguns, no obstant això, desafien la llei, estels en mà. Una història real, però difícil de creure.

21.30h Conta contes. “Històries del tros”, a càrrec de Carles Alcoy (per a públic adult i adolescent). Celler del Museu Comarcal de Cervera.

  • imatge de control 1per1