Animac 2018

Foto: 

Cedida
Animac estrenarà l'Estat espanyol el film d'animació 'The Breadwinner'

Les claus de l'Animac 2018

Del 22 al 25 de febrer aterrarà de nou a Lleida la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya
Cristina Mongay
,
20/02/2018
Arts
La Mostra Animac es vesteix de gala i agafa la batuta per rebre la millor i més sonora animació internacional. La música és el tema escollit per l’edició d’enguany, que arriba al número 22.

La inauguració
La cerimònia d’inauguració de la Mostra tindrà lloc el dijous 22 de febrer i comptarà amb l’estrena internacional del film 'Animació per a les Quatre Estacions de Vivaldi', un film animat col·lectiu, produït per la Tokyo University of the Arts.

Es tracta d’una obra que adapta els cèlebres concerts de Vivaldi i serà musicada en rigorós directe per l’Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida - OJC, amb Joan Espina com a violí solista i sota la direcció musical d’Alfons Reverté.

El film consta de quatre curtmetratges musicals –dos de figuratius i dos d’animació abstracta–, realitzats per alguns dels animadors independents més internacionals i reconeguts del moment. Anna Budanova, una de les joves promeses de l’animació russa, és la responsable del segment ‘La Primavera’; ‘L’Estiu’ corre a càrrec del matrimoni d’animadors estonians Olga i Priit Pärn; l’animador japonès Atsushi Wada donarà vida a ‘La Tardor’; i ‘L’Hivern’ arribarà amb l’animador búlgar Theodore Ushev, nominat a l’Oscar el passat any.

El cartell
Un any més, l’animador i il·lustrador Carles Porta ha estat l’encarregat de plasmar el tema escollit en el cartell d’aquest any. La música, representada amb formes abstractes en un ‘all over’ en blanc i negre, omple la ment de creadors i públic.



Els llargs i els curts
L’Animac 2018 acollirà l'estrena a Espanya de la pel·lícula d'animació aclamada per la premsa internacional ‘The Breadwinner’, nominada recentment als Oscars i als Globus d'Or com a millor llargmetratge d'animació. Es tracta d'un film dirigit per l'animadora i cineasta irlandesa Nora Twomey, amb el segell de l'estudi d'animació Cartoon Saloon. ‘The Breadwinner’ és una meravellosa història d'apoderament i imaginació de les dones enfront de l'opressió, que celebra la cultura, la història i la bellesa d'Afganistan.

Tanmateix, es projectarà el premiat llargmetratge de Dorota Kobiela i Hugh Welchman ‘Loving Vincent’, el primer fet a partir de pintures animades que va estar nominat als Oscars i als Globus d’Or. Aquest treball audiovisual ret homenatge al pintor Vincent Van Gogh i el 56.800 fotogrames que el composen són quadres pintats sobre oli, un a un, per nombrosos pintors durant diversos anys, inspirant-se en l’estil del famós pintor holandès.

Una altra de les pel·lícules que es podran veure a l’Animac 2018 és la guanyadora al millor llargmetratge del Festival d’Annecy del 2017, ‘Lu over the wall’, dirigida pel japonès Masaaki Yuasa, que narra la història de Kai, un jove estudiant la vida del qual canvia quan coneix Lu, una sirena.

En la selecció de 209 curtmetratges d’aquesta edició d’Animac, destaca ‘Negative Space’, codirigit per Max Porter i Ru Kuwahata. ‘Negative Space’ és una adaptació del poema de Ron Koertge que explica la història d’un nen que es connecta amb el seu pare mentre aprèn a fer la maleta, i aconsegueix commoure el públic.

Animac segueix amb el seu compromís amb l'animació més arriscada i aposta per peces d'autor amb estrenes com ‘Goose in High Heels’, ‘Where it Floods’ i ‘Radio Dolores’, que comparteixen pantalla amb films multipremiats com ‘Min Börda’ i ‘Manivald’.




El curtmetratge ‘Goose in High Heels’, del nord-americà John R. Dilworth, és un conte explicat en tres històries entrellaçades enfocades a un escriptor guiat per la glòria. Lluita per completar una obra mestra, amb inspiració d'una musa de tota la vida, sobre amor, traïció i horror basat en records infantils.

Animac 2018 projectarà també ‘Where it Floods’, un film del nord-americà Joel Benjamin que parla de la tossuderia cega davant la catàstrofe mundial i les seves víctimes. ‘Radio Dolores’ és un curtmetratge de la finlandesa Katariina Lillqvist que té per tema central una cançó que evoca la Guerra Civil Espanyola, el dolor de les víctimes, i que va ser mereixedor del premi a la millor música original al Festival d'Annecy de 2017.

També es podrà veure el multipremiat curtmetratge musical ‘Min Börda’, de la directora sueca Niki Lindroth Von Bahr, representat en un centre comercial al costat d’una autopista, amb sardines i ratolins com a protagonistes. Els treballadors dels diferents locals comercials afronten l’avorriment i l’ansietat existencial fent divertits girs musicals, amb música de Hans Appelqvist.

I molt premiat també és el curt ‘Manivald’, de l'estònia Chintis Lundgren. Es tracta d’una comèdia que narra la història d'una guineu mascle solter a punt de fer els 33 anys, que viu amb la mare i que descobreix un altre món el dia que un lampista sexy irromp en la vida de tots dos.

(Fool Time) Job’, del francès Gilles Cuvelier, representa la part més fosca de l'antropocentrisme en animació. És un film dibuixat en blanc i negre protagonitzat per homes-ocells perfectament adaptats a la societat, que treballen en una 'reserva' pretenent que són salvatges. La vida del protagonista, pare de família, es veu trastocada quan li fan fora de la feina. ‘Twin Islands’, per la seva part, és un curt de l'escola Supinfocom que narra com un conte l'equilibri entre dos regnes governats per bessons amb gran ritme i grafismes preciosos.



El Petit Animac
Enguany els films que es projectaran en el marc del Petit Animac tenen grans premis internacionals a l’esquena, com és el cas de ‘Revolting Rhymes’, migmetratge basat en els ‘Contes Barrejats’ de l’escriptor Roald Dahl.

La secció més familiar d'Animac tindrà la seva pròpia convidada, la il·lustradora i realitzadora txeca Galina Miklínová, que presentarà el llargmetratge ‘Els menjamitjons’, basat en un conte de la seva creació.

A més a més, les 6 sessions del Petit Animac d’enguany estaran plenes de joies en forma de curtmetratges d'autor que toquen temes amb imaginació, preciosos estils i originals tècniques. El curt ‘Plody Mraků’ (‘Els fruits dels núvols’) de la txeca Kateřina Karhánková i ‘La Licorne’ (‘L'Unicorn’) del francès Rémi Durin en són un bon exemple.

I com és tradició, l'Animac segueix apostant per atansar l'animació als més petits. En aquesta edició, més d'11.000 infants estan inscrits per a les sessions escolars que es programaran durant la setmana de la Mostra.



Els convidats especials
En un any dedicat a la Música, el convidat especial d’Animac és el reconegut compositor canadenc Normand Roger. Les produccions amb les quals ha col·laborat han obtingut centenars de premis en festivals internacionals, incloses 13 nominacions als Premis de l’Acadèmia de Hollywood, de les quals 6 van rebre Oscars.

Normand Roger impartirà una conferència on mostrarà exemples de la varietat de rols que la música i el so poden jugar en les pel·lícules animades en les quals ha col·laborat al llarg dels anys. El compositor canadenc visitarà Animac en companyia de Marcy Page, productora d’animació de la prestigiosa National Film Board del Canadà (NFBC) i compromesa amb produccions independents que han obtingut més de 250 premis.

També visitaran l’Animac altres convidats de renom com el productor i responsable de Camera-etc, Jean Luc Slock. D’Israel arribarà l’animador i responsable de l’animació a l’acadèmia d’arts més antiga d’aquest país, la Bezalel Academy of Arts and Design, Tal Gadon.

Ho farà també el músic txec Floex, artífex de les bandes sonores de videojocs creats a l’estudi Amanita Design de Praga. Per altra banda, també comptarà amb la participació de la compositora i pianista d'origen alemany Julie Reier, la compositora de la saga ‘Bendito Machine’; Milen Alempijevic, director del festival serbi Animanima i el gran especialista en música jazz i animació; i el barceloní Juanjo Sáez, conegut pels seus còmics, il·lustracions i la sèrie de televisió ‘Arròs covat’ que va obtenir un premi Ondas l’any 2010, també serà un dels convidats d’Animac 2018.
 

  • imatge de control 1per1
Animac vol celebrar la unió creativa i les sinergies entre animació i música amb una programació especial que inclourà retrospectives, projeccions especials, i sessions amb música en directe

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

A

També et pot interessar