Foto: 

Cedida

L’Embarrat engega la màquina de la creació contemporània

L’antiga fàbrica de Cal Trepat de Tàrrega torna a ser l’aparador de la creació contemporània aquest cap de setmana
Cristina Berengué
,
26/06/2015
Arts
Ja està en marxa la segona edició de l'Embarrat! on s’hi podrà veure pintura, escultura, concerts, videoart, fotografia, performances, instal·lacions i molt més.

La gran màquina és el nom de l’exposició principal que aplega les obres de 25 artistes procedents de 15 països. L’espai de l’Embarrat del Museu de Cal Trepat, l’engranatge que feia funcionar tota la maquinària de l’antiga fàbrica és l’eix central del festival i el lloc on hi haurà instal·lades la major part de les obres. Enguany però també es podran veure creacions a la Sala Marsà o a l’església de Sant Antoni tot creant un recorregut artístic únic.

  • imatge de control 1per1

Jesús Vilamajó i Natàlia Lloreta són els directors d’aquesta proposta cultural que uneix passat industrial i pensament actual a les naus modernistes de Tàrrega.

El concepte d’”alienació” ha estat el leit-motiv d’aquest any i totes les obres presentades a la convocatòria que forment l’exposició principal “La Gran Màquina” giren al voltant d’aquesta idea.

La Natàlia explica amb quin objectiu s’ha triat el lema: “L’alienació és una idea marxista força present als nostres dies, i el que es pretén és fer reflexionar sobre de quina manera hi convivim. L’acceptem feliçment o hi som crítics? Quins factors ens alienen? Quins mecanismes, empreses o quins recursos ens fan treballar per interessos que no són els nostres sinó que són aliens a la nostra persona?”

Divendres s’inaugura aquesta gran exposició amb un itinerari que recorrerà els diferents espais que estaran oberts durant tot el cap de setmana al públic. Per facilitar la visita entre els diferents punts hi haurà un autobús gratuït per a què tothom es pugui desplaçar amb llibertat i pugui veure les propostes multidisciplinàries.

Entre els creadors vinguts de Xile, Alemanya, Sèrbia, Índia, Brasil o Barcelona entre altres també hi ha l’obra d’un targarí. David Giribet ha creat una instal·lació especial per al Festival Embarrat. “Maquinàrium” proposa a l’espectador posar-se a la pell d’un treballador de Cal Trepat provocant la interacció de les màquines i les persones.

  • imatge de control 1per1

Enguany també s’hi podrà veure ARTBOOK, una exposició dedicada al llibre com a objecte d’art.

A la nit la música puja a escena a Cal Trepat amb sons “indie”. La nau 5 acollirà un concert de Piano de Carles Viarnès. De formació clàssica, Viarnès combina aquest instrument amb l’electrònica dels teclats i el theremin.

Del so delicat del piano passarem al soroll més estrident de la fàbrica de la mà del guanyador del premi La Gran Màquina de l’any passat, Mikel R. Nieto. Amb un concert intens de 15 minuts farà reviure l’activitat generada per l’embarrat.    

A mitjanit els manresans Puput presentaran el seu nou disc “Upupa Epops”. La seva música és una barreja de mística i melodies pop. La nit acabarà amb DJ Lo Bepo que punxarà des d’electrònica fins a psicodèlia rock.

La nit de dissabte està dedicada a l’electrònica i per anar fent boca la música començarà amb un vermut a la nau 5 amb bzzzbip (Antònia Folguera) i el tortosí Shoeg (Carlos Martorell) que presenta Tanz, el seu segon treball. Dels sons electrònics i melangiosos l’ambient es traslladarà a la plaça de Cal Trepat per escoltar el targarí Txiviru Breaks amb electroswing i lounge.

El duet Jansky s’apoderarà de la plaça al vespre creant ambient amb els seus sons orgànics i inorgànics. Precediran una sessió de house amb Rabassa 2p2 Panda Rock (de Tàrrega) i de la Catalunya central arribarà Milo, membre del col·lectiu Fun4Funk.

Un consell que ens dóna la Natàlia és que ens deixem portar per la intensitat de l’Embarrat i passegem per les naus transformades veient les propostes que hi ha. “Cal Trepat es converteix en una mena de Museu d’art contemporàni en el que passen moltes coses a la vegada i la programació musical de la nit s’allarga fins a la matinada. Volem que vingui molta gent, públic familiar i intergeneracional, i es deixi sorprendre perquè finalment, el què volem és apropar l’art contemporani a tothom.”

 

A

També et pot interessar