Malgrat o Malgrat de Segarra (Cervera)

Foto: 

Àngela Llop
Malgrat (o Malgrat de Segarra) pertany al terme de Cervera

5 pobles de Ponent per visitar aquest hivern

Us proposem fer un tomb per cinc nuclis que guarden l'essència de les terres de Ponent
Goretti Martínez
,
16/12/2019
Entorn
Les terres de Ponent guarden llocs meravellosos: espais naturals plens de diversitat, conreus que transformen els paisatges al llarg de l’any, pobles de postal, castells imponents, aquell punt de far west que hipnotitza… De llocs per visitar algun dia n’hi ha molts, moltíssims. De moment us proposem aquests cinc pobles que ens agraden especialment.

1. Malgrat (Segarra)
El poble, situat a la ribera dreta del riu Sió, el forma un petit grup de cases que havien estat habitades per pagesos que vivien del camp i del bestiar. Al cim de l'agrupament s'alça el castell de Malgrat, del que se'n té constància l'any 1078, dins del comtat de Berga, i que va pertànyer als Solsona fins al segle XIX. L’església de Santa Maria, sufragània de la parròquia de la Prenyanosa, una mica apartada del nucli, és un petit edifici romànic, amb absis semicircular i amb una façana refeta i coronada per un campanar d’espadanya.
 

L'església de Sant Miquel Arcàngel d'Os de Balaguer | Foto: Àngela Llop
2. Os de Balaguer (Noguera)
Os de Balaguer és un municipi de la comarca de la Noguera, molt proper a la capital de comarca, Balaguer. Os és el nucli principal del municipi que està compost per les entitats de Gerb, Alberola i el Monestir de les Avellanes. La població compta amb un castell construït per Ermengol IV Comte d'Urgell, on hi va morir, i on hi destaca una torre cilíndrica del segle XIII. D’Os de Balaguer també destaca l’església de Sant Miquel Arcàngel. Tot i estar documentada com a temple ja l'any 1108, l'església actual es va construir a mitjans del segle XVIII i és d'estil barroc, tot i que ha sofert diverses reformes i modificacions al llarg de la seva història.
 

  • imatge de control 1per1

Presseguers a mitjans de març a Aitona | Foto: Àngela Llop
3. Aitona (Segrià)
Aitona és un poble situat a la ribera baixa del Segre, estès per les terrasses fluvials quaternàries; a l'esquerra, fins als turons de la serra Grossa, que anuncien ja les Garrigues, i, a la dreta, fins a l'altiplà que separa les aigües del Segre i del Cinca, anomenat la Llitera. Aitona és conegut per les seves activitats de fruiturisme, que es desenvolupen durant tot l'any malgrat que l’època més espectacular és la primavera, en ser la floració. També hi trobem elements d’interès com l'església barroca de Sant Antolí, el santuari de Sant Joan de Carratalà i jaciments prehistòrics (del començament de l'edat del ferro), ibèrics (poblat dels Vilars), romans (vil·les dels Filans i dels Plans) i musulmans.
 

Un mural a Penelles | Foto: Àngela Llop
4. Penelles (Noguera)
Penelles s'ha convertit en tot un punt d'atracció turística a la comarca de la Noguera en els darrers anys gràcies a la celebració del GarGar Festival de Murals i d'Art Rural, que ha transformat el poble en una gran exposició a l'aire lliure amb un centenar de murals de gran qualitat situats a les façanes dels seus edificis. A Penelles també hi ha el Castell del Remei, una finca que ha estat enclavament estratègic al llarg de la història i que actualment acull el celler més antic de Catalunya de vins fins, mantenint l’elaboració en plena activitat amb prestigi internacional. Consta d’un castell construït a finals del segle XIX sobre una antiga edificació; d’un santuari d’estil classicista italianitzant; i de vestigis de la colònia agrícola més important de l’època amb un molí, una antiga destil·leria i tallers de boteria i ferreria.
 

L'Espluga Calba | Foto: Àngela Llop
5. L'Espluga Calba (Les Garrigues)
L’Espluga Calba se situa al fons de les valls de Matallonga i de Cortals. És un territori accidentat, assentat sobre diverses coves cobertes per lloses de pedra que actualment s'utilitzen com a cellers per la seva bona temperatura. Al bell mig del poble hi ha el majestuós castell de pedra, del segle XIII, on es pot visitar l'Aula Magna, antic punt de trobada de l'orde de Sant Joan de Jerusalem; abans d'entrar-hi es pot admirar un fresc que representa la donació de la primera Carta de Població de l'Espluga Calba. Al Pati d'Armes podem veure una gran pica de pedra que es feia servir per guardar l'oli; també hi ha la sala de l'Orde de Malta, una sala d'exposicions i un museu de la pagesia. Al Castell s'hi fan visites guiades.

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1

Més informació: 

A

També et pot interessar