Foto: 

Boira de Ponent

Les 5 sortides d'hivern a Ponent

Descobreix excursions, racons i rutes de les Terres de Lleida que a l’hivern tenen un encant especial
Surtdecasa Ponent
,
29/12/2015
Entorn
Sortir a trepitjar Ponent a l’hivern té una màgia especial. Una màgia que pinta de colors i llums diferents el nostre territori i l’impregna d’encants i emocions contradictòries: boires, tenebroses per uns i romàntiques per altres, el verd del sembrat que punteja sota els arbres despullats de l’hivern, cels grisos i postes de sols de conte. Quines ganes de sortir de ruta oi? Doncs calçat i abriga't bé que marxem!


1. Ribelles, un poble amb encant i postes de sol de conte
Si vols viure una posta de sol de conte fes-ho en un poble de conte. Et convidem a descobrir Ribelles, un petit poble de la Noguera, del municipi de Vilanova de l’Aguda que forma part de la xarxa de pobles amb encant de Lleida, una iniciativa pionera a l’Estat que posa en valor pobles únics i diferents de les nostres terres. El poble de Ribelles el podrem veure imponent des del peu de la carretera C-14-12 a a 10 km de Ponts, en direcció a Torà, davant la vall del Llobregós. El poble és molt petit, només té 20 cases i per arribar al cap del turó pujarem 564 metres per una carretereta molt singular, un treballat camí delimitat per pedres que donen fe dels llocs estratègics que s’escollien per fer fortificacions. Sens dubte, el castell és l’edificació insígnia de Ribelles. Aquesta obra medieval va ser restaurada durant els segles XV i XVI, mantenint bona part de l’obra medieval amb base preromànica i romànica. Com a resultat de les obres realitzades a començaments de segle XX, forma un conjunt integrat pel castell, el cementiri i l’església. El fet que es trobi ubicat en la ruta de les invasions obligava als barons de Ribelles a participar activament en la politica de conquesta i repoblació dels comtes d'Urgell. Una de les nostres recomanacions és que visiteu el poble quan cau el sol, les postes de sol des d’aquest preciós indret són de pel·lícula i pinten tota la vall i el Montsec de mil colors.

 

  • imatge de control 1per1


2. Ruta de contrastos, cabanes de volta entre olivers, bancals i el verd dels trossos
L’encant i els contrastos cromàtics de l’hivern a les Garrigues van de la mà en aquesta ruta que us proposem: la ruta de les cabanes de volta.  Les Garrigues és una comarca amb un abundant patrimoni de construccions de pedra seca, entre les quals destaca la cabana de volta, la seva contrucció més emblemàtica. En aquestes cabanes s'hi feia vida durant el temps de recollir l'oliva, de llaurar i de podar.

En aquesta ruta, que inclou els termes de les Borges Blanques, Castelldans, L'Albi i Vinaixa, trobarem nou cabanes, una cogulla, una bassa i un aljub. Quan als estils de coberta, cinc cabanes la tenen de volta de canó, que és la que predomina a la comarca i els altres tipus que hi trobarem són: volta apuntada, falsa cúpula, coberta de lloses i coberta de jàsseres i lloses. Aquí tens una guia on les pots descobrir totes!

 


3. La Ruta de la Boira
Com no podia ser d'una altra manera la boira serà la protagonista d'algunes d'aquestes rutes, que us proposem, però n'hi ha una que especialment busca aquesta condició metereològica tant nostrada. La Ruta de la Boira que aquest any celebra la seva segona edició i que té per objectiu potenciar i valorar en to positiu els paisatges que ens deixa aquest fenomen. Hi ha dues caminades la llarga de 22km i la curta de 10km. El recorregut transcorrerà per Vila-sana, l'Estany d'Ivars i Vila-sana, el Castell del Remei i Ivars d'Urgell, on anirem trobant avituallaments que ens descobriran nous indrets. Aquesta caminada és celebra el proper 10 de gener i també compta amb l'organització de la Fira Lifara, una fira on podrem comprar productes de proximitat de Ponent. Durant la tarda hi haurà tallers infantils (taller de galetes, de mandongo, etc...). Per a inscripcions i més informació.

 


4. Tres pobles a visitar de la Ruta del Cister
La comarca de l'Urgell ofereix diferents paisatges prou diferenciats, us recomanem una ruta circular de 15 km de nivell fàcil i poc desnivell, que transita pels pobles de Sant Martí, Maldà I Belianes, i que ens ocuparà poc menys de quatres hores. Ens situem en pobles del sud-oest de la comarca. Ens deplaçarem fins a la plaça major de Sant Martí de Maldà, des d'on iniciarem l'itinerari en aquesta escapada hi podrem admirara esglésies, ermites, castells i altres edificis dels segles XII, XIII i XIV amb estils romànics, barrocs, gòtics i renaixentistes. Un dels atractius d'aquest recorregut són els sis molins que trobarem al nostre pas. En acabar la ruta que recomanem fer de bon matí podreu anar a degustar la bona cuina de la zona.

 


5. El Canal d'Urgell entre les Garrigues i el Pla d'Urgell
Una de les rutes que, sens dubte, ha de fer en algun moment de la seva vida tot bon ponentí és reseguir el canal d'urgell en alguna de les seves sèquies i deixar-se fluir com l'aigua per la plana d'Urgell. Hi ha diferents itineraris, caminant o en bici, nosaltres us recomanem que feu la ruta en bici ja que podreu visualitzar més tram del camí.

Us recomanem sortir des de les Borges Blanques, on trobarem la 4a sèquia i 9 Salts, seguint una banqueta arbrada arribarem a Juneda. I Sense diferenciar una comarca de l'altra continuarem fins a Torregrossa on el recorregut s’enfila progressivament fins a la sèquia de la Serra, que ens oferirà unes boniques vistes de la plana. Després de passar pel Salt del Duran, on podrem refrescar-nos i agafar forces, podrem dirigir-nos a Mollerussa, on podrem arribar a la seu de la Comunitat de Regants dels Canals d’Urgell que també és el Museu de l'Aigua on desfarem el camí fet.

En el recorregut hi trobareu nombrosos salts d'aigua i un exèrcit de plataners que ens acompanyen al llarg del camí, i que ens dibuixen un paisatge relaxant digne de recòrrer.

A

També et pot interessar