Jornades Europees del Patrimoni

Foto: 

Cedida
Podreu gaudir de tot tipus de visites als principals monuments patrimonials

6 activitats per gaudir al màxim de les Jornades Europees de Patrimoni a Ponent

Les Jornades Europees de Patrimoni es celebraran del 12 al 14 de setembre
Cristina Mongay
,
11/10/2018
Entorn
Amb l’arribada d'octubre, retorna la normalitat a l’activitat cultural de Ponent. Els horaris dels museus i les sales de mostra es reajusten, moltes són les exposicions que obriran les seves portes en els propers dies i setmanes, i d’altres s’aniran programant en les agendes dels museus, institucions i centres privats. Tot i això, cal destacar que l’Equador d’aquest mes du amb ell les Jornades Europees de Patrimoni, una cita imprescindible per atansar-se i conèixer d’una manera poc habitual molts dels monuments i col·leccions de les nostres contrades. En seleccionem 6 de les més representatives i interessants!

1. Visita teatralitzada 'Templer per un dia'
Activitat familiar que permet a petits i grans conèixer com era la vida d'un cavaller templer. Aquesta aproximació es farà tot assejant pel patrimoni d'una de les principals cases templeres de la Corona Catalano Aragonesa, descobrint com s'organitzava la comanda templera, com era el dia a dia d'aquesta comunitat, com vivien els vots de probresa, castedat i obediència, que menjaven, com vestien, com es preparaven per a la batalla.

Quan? 14 d'octubre, 12h
On? Castell dels Templers de Gardeny, Lleida (Segrià)
Més informació aquí



2. Visita guiada a la Col·legiata de Sant Pere de Ponts
Visita guiada i comentada pels membres de l’Associació Amics de Sant Pere de Ponts, sobre el complex i l’entorn de la col·legiata de Sant Pere, l'espai de la Sala Capitular, i els murs i la torre del castell de Ponts.

Quan? 13 d'octubre, 12h
On? Col·legiata de Sant Pere, Ponts (Noguera)



3. Descoberta dels racons més descobeguts del Museu de La Noguera
'Portes endins' és una activitat oberta al públic general i a les famílies, així com als aficionats més fervents del patrimoni. Permet entrar als racons més profunds del Museu de Balaguer, on conserva infinitats d'objectes que no es troben exposats als espais públics.

L'activitat permet atansar-se al procés  de documentació conservació dels objectes patrimonials. Anirà de la mà dels mateixos tècnics del museu.

Quan? 12 d'octubre, 11h
On? Museu de la Noguera, Balaguer (Noguera)
Més informació aquí



4. Taller de ceràmica neolítica 'a cel obert'
Activitat familiar dedica a la iniciació a la ceràmica neolítica i cuita 'a cel obert', utilitzant llenya i altres materials orgànics. El resultat final es podrà veure el diumenge 14 d'octubre al matí, quan es desenfornaran totes i cadascuna de les peces.

Aquesta proposta lúdica està vinculada al 5è aniversari del centre Seró Espai Transmissor, que culminarà amb una gran festa els dies 20 i 21 d'octubre.

Quan? 13 i 14 d'octubre, 11-14h
Lloc: Seró Espai Transmissor (Artesa de Segre)
Més informació aquí



5. Descoberta del Convent de Sant Bartomeu
El convent de Sant Bartomeu de Bellpuig és producte d'un món en transformació: testimoni del pas del gòtic al Renaixement, i de l'aparició d'una nova mentalitat que busca la transcendència de l'individu, de la seva glòria i el seu honor, més enllà de la mort.

L'arquitectura del convent mostra el contrast entre l'austeritat franciscana i l'esplendor amb la qual el va voler dotar la família dels Cardona Anglesola, present sobretot en la decoració del claustre de la cisterna. A mesura que l'execució del projecte es perllongava en el temps, l'estructura gòtica del conjunt deixà pas a elements renaixentistes com l'encoixinat de la façana de llevant, el segon pis del claustre o el mirador del duc. La sala capitular, l'armari de calzes, d'estil gòtic florit, i el rentamans del refetor, són bones mostres de la superposició estilística del conjunt. La peça més monumental era el mateix mausoleu del fundador, ubicat a l'església conventual.

Quan? 13 d'octubre, de 10 a 13:30h, i 15 a 17:30h; 14 d'octubre, de 10 a 15h
On? Convent de Sant Bartomeu de Bellpuig (Urgell)
Més informació aquí



6. Portes obertes al Conjunt rupestre de La Roca dels Moros
Les pintures rupestres de La Roca dels Moros del Cogul, a la vall del riu Set, constitueixen un dels referents més destacats de l'art rupestre de l'arc mediterrani. Va ser el primer conjunt de pintures prehistòriques documentat científicament a Catalunya i, des del moment del seu descobriment, l'any 1908, va convertir-se en un referent de l'art prehistòric.

El conjunt està format per 42 figures humanes i de fauna corresponents als estils llevantí i esquemàtic. L'element més singular és l'escena central que destaca tant per la seva factura tècnica, com per la seva temàtica. Es tracta de la representació de diverses figures femenines que, en parelles, dansen al voltant d'un home nu i amb el sexe exagerat. L'escena, única dins l'art rupestre de l'arc mediterrani, ha donat a les pintures de La Roca dels Moros ressò internacional i sembla que estaria relacionada amb el culte a la fertilitat

Quan? 13 d'octubre, de 10 a 13:30h, i 15 a 17:30h; 14 d'octubre, de 10 a 15h
On? El Cogul (Garrigues)
Més informació aquí

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

Jornades Europees de Patrimoni
Del 12 al 14 d'octubre de 2018

A

També et pot interessar