Alcarràs

Foto: 

Cedida
Fotograma de la pel·lícula 'Alcarràs'

Com és Alcarràs, el poble més cinematogràfic de Catalunya?

La pel·lícula de Carla Simón posa el focus en les realitats rurals
Surtdecasa
,
26/04/2022
Entorn
"Tothom té una família i el camp és universal" és una de les frases que més ha repetit Carla Simón en les últimes setmanes. Guanyadora de la Berlinale, la pel·lícula 'Alcarràs' està ambientada en el poble que porta el mateix nom, ubicat a la comarca del Segrià. La directora, amb família a Alcarràs, va decidir retratar una realitat rural infrarepresentada. La trama mostra la desaparició de les activitats agrícoles i gira al voltant de la intenció d'instal·lar plaques solars en una parcel·la agrícola dedicada fins ara al cultiu del presseguer, fet que empeny els membres de la família Solé a retrobar-se. Com és el poble més cinematogràfic de Catalunya? En desvetllem algunes curiositats.

1. Alcarràs vol dir cirerer
La zona del Segrià és una de les zones amb més toponímia àrab de Catalunya, juntament amb les Terres de l'Ebre. De fet, el mateix nom d'Alcarràs és d'origen àrab i algunes fonts locals diuen que significa "el cirerer".

2. El poble dels presseguers florits
Al mes de març, Alcarràs presenta la seva imatge més florida als visitants. Es pot contemplar de prop un dels principals atractius turístics del Baix Segrià: els arbres, presseguers i les varietats nectarines, en ple procés de floració. Un mantell rosa que s’estén quilòmetres i quilòmetres. Enguany, sabent que són els paisatges en els quals s'ha inspirat la cineasta Carla Simón, han afegit glamur a la bellesa natural. A més, la visita es pot acompanyar amb un tast dels productes locals, com per exemple, un bon esmorzar alcarrassí amb pa amb tomàquet i el tradicional mandongo, botifarra blanca i negra, i pa amb oli i sucre.

  • imatge de control 1per1

3. Centre d'Interpretació del Món Rural
En aquest centre podem veure com era la vida al camp abans de l’entrada de la mecanització a l’agricultura. Com expressen des del propi centre, l'objectiu principal de l’exposició és donar valor a l’esforç, el treball i la dedicació dels nostres avis i àvies i a la tasca tan feixuga com era treballar al camp. Entre tot el material exposat, podem trobar estris de pesatge i mesura, cistells i recipients, forques i estris propis de l’era.

4. Del secà al regadiu degut als canals
El Segrià és la comarca agrícola i ramadera més important de Catalunya. L’agricultura ocupa un 75% de les terres, de les quals més de la meitat són de regadiu, gràcies a una extensa xarxa de séquies i canals que daten de molt antic. Entorn del conreu es generen activitats industrials, com l'alimentària i la producció d’adobs o de maquinària agrícola, i diversos serveis, com les fires agrícoles, el treball d’investigació per a la millora dels conreus o la venda a través d’empreses o de les cooperatives locals. La fruita de Lleida i el vi amb denominació d’origen pròpia - Costers del Segre - es distribueixen en el mercat espanyol i en la Unió Europea.

5. El poble de Francesc Macià
Una altra de les curiositats d'Alcarràs és que és l'indret on s'ubica l'antiga residència de la família del president Francesc Macià. Coneguda com a Casa Vallamanya, hi ha una plataforma anomenada #SalvemCasaVallmanya impulsada per diferents ciutadans i entitats culturals del territori que defensa la conservació i dinamització de la casa pairal que actualment es troba bastant degradada.

6. Alzina centenària
Alcarràs té una alzina centenària que dona nom de l'indret on s'ubica. L'alzina va créixer enmig d'un pla on no hi havia cap altre arbre, i en una zona que antigament es coneixia com la Partida del Coscollar. Actualment, l'alzina és considerada la imatge del símbol i escut municipal d'Alcarràs. Trobareu senyalitzat el camí per arribar-hi des de l'inici de la carretera de Vallmanya L-800 fins al mateix indret.

7. Recuperació dels cinemes tancats
L’empresa exhibidora Circuit Urgellenc portarà la pel·lícula 'Alcarràs' de Carla Simón a més de quaranta poblacions, catorze de les quals no tenen cinema des de fa anys. Moltes de les projeccions comptaran amb la presència d’actors, actrius i membres de l’equip tècnic del film guanyador de l’Os d’Or a la Berlinale. La pel·lícula es podrà veure a les sales on el Circuit Urgellenc manté les projeccions com Balaguer (30 d’abril; 1, 2, 7 i 8 de maig), Mollerussa (30 d’abril; 1, 2, 7, 8 i 9 de maig), Tàrrega (del 29 d’abril al 9 de maig), Tremp (30 d’abril; 1 i 2 de maig), Bellpuig (del 6 al 9 de maig), Agramunt (6, 8 i 9 de maig), i també a Mequinensa (del 6 al 8 de maig), Montblanc (15 de maig), Ripoll i Vielha (del 14 al 16 de maig). A més, es projectarà en castellà a Montsó (30 d’abril, 1, 2, 7, 8 i 9 de maig), i a cinemes de les poblacions d’Aragó que gestiona.

Més informació: 

A

També et pot interessar