Gardeny

Foto: 

Cedida

L'encís de la comanda templera de Gardeny revifa aquest estiu

Tallers infantils, visites dinamitzades i històriques, propostes per atansar la riquesa patrimonial del conjunt templer de Lleida
Cristina Mongay
,
19/07/2018
Entorn
La Comanda Templera de Gardeny és un dels principals focus històrics, arquitectònics i artístics de la ciutat de Lleida i de les terres de Ponent. Es tracta d’una casa-castell clau per entendre la conquesta de Medina Larida, la ciutat musulmana de Lleida, produïda l’any 1149, així com per comprendre el tarannà i l’organització de la ciutat cristiana i la Corona d’Aragó a partir del segle XIII.
El llegat de l’Orde del Temple és ben palpable en l’ambient del complex de Gardeny

Parlar del conjunt monumental de Gardeny és parlar de solemnitat, de coratge i de devoció. La història transpira per cadascun dels seus murs i el llegat de l’Orde del Temple és ben palpable en l’ambient.

Encara avui, fruit de temps passats, es manté dempeus gran part de l’antic recinte medieval i de les consegüents ampliacions del fortí militar, produïdes en època moderna. Hi destaca la gran torre habitació, una construcció sòlida de dues plantes que servia de magatzem, residència i torre de l’homenatge; i, per altra banda, el temple romànic de Santa Maria de Gardeny.Un complex que no deixa indiferent a ningú i que, tot i els més de 800 anys d’història, encara és per molts conciutadans un equipament cultural poc conegut i ple de misteri.

Amb la voluntat de posar remei a aquesta desconnexió, aquest estiu s’uneix a les visites obertes del conjunt un variat programa d’activitats que té la intenció d’apropar el patrimoni cultural d’una manera fresca, entretinguda i, alhora, apassionant.

Tres fórmules per viure l’escènica templera

1. Taller infantil 'Els Cavallets del Temple'
Es tracta d’una aproximació a la història dels templers de la Comanda de Gardeny adreçada a nenes i nens de 3 a 10 anys, i a les seves famílies. Consisteix en l’elaboració d’un cavall de goma, i d’altres materials, que constata la importància d’aquest noble animal per l’orde de cavalleria. Un cop finalitzada la manualitat, s’obsequiarà a tots els assistents amb una galeta templera. Desperta la creativitat, i no te la perdis!
Quan? 4, 11, 18, 25 de juliol, i 1, 8 i 22 d’agost, d’11:00 a 12:30h
Preu? 5€ per infant2. Visita familiar dinamitzada ‘Templer per un dia... o per una nit’
Visita dinamitzada adreçada a les famílies amb infants de diverses edats. Durant aquesta, es convidarà als visitants a convertir-se per una estona en templers i es descobrirà d’una manera atractiva com s’organitzava la Comanda de Gardeny durant el segle XIII, així com era la quotidianitat de la comunitat. Aquesta activitat ludicocultural es pot gaudir de dia o de nit, flexibilitat que permet viure i sentir la màgia de la història templera d’una manera molt més atractiva.
A més a més, s’obsequiarà als visitants adults amb una cervesa artesana i una galera templera, i als infants amb la segona i fruita fresca.
Quan?  8 de juliol i 12 d’agost, 12h; 7 i 21 de juliol, 4 i 8 d’agost, 21h
Preu? 5€ (gratuïta per als menors de 13 anys)

3. Visita històrica guiada ‘La Poderosa Comanda de Gardeny’
Al llarg d’aquesta passejada, es podran conèixer de primera mà les estances i els passadissos del castell, així com la senzillesa i voluptuositat de l’església romànica dedicada a Santa Maria. Tanmateix, es podran conèixer moltes curiositats dels monjos cavallers i de la seva comanda; per exemple, que desenvoluparen les funcions de casa de dipòsits, que impulsaren la indústria molinera, que eren propietaris de pastures i ramats, i que proveïen de cavalls i armes als exèrcits comtals. Aquesta visita –a l’igual que l’anterior activitat– es pot realitzar de dia i al vespre.
A més a més, s’obsequiarà als visitants adults amb una copa de cava, i a tots amb una galera templera.
Quan?  8 de juliol i 12 d’agost, 12h; 7 i 21 de juliol, 4 i 8 d’agost, 21h
Preu? 5€ (gratuïta per als menors de 13 anys)

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

A

També et pot interessar