Foto: 

David Sancho
El cim de la Cogulla, el pic més alt de les Garrigues

La Serra de la Llena, un contrafort ponentí al sud de les Garrigues

Descobrim una ruta que recorre els límits entre les Garrigues, el Priorat i la Conca de Barberà
David Sancho
,
08/10/2014
Entorn
No descobrim res de nou si afirmem que les muntanyes de les comarques de Ponent —amb l’excepció de la Noguera— són d’una altura més aviat discreta, però per alegria d’aquells que us agrada trescar per les serres, us direm que a banda del Prepirineu també podem trobar altres llocs on pujar muntanya amunt. Al sud de la comarca de les Garrigues s’alça la Serra de la Llena, el darrer contrafort ponentí abans de les terres del Priorat i la Conca de Barberà.

Iniciarem la marxa a la Pobla de Cérvoles, on just davant de l’ajuntament trobarem plafons explicatius. La travessa de la serra de la Llena està senyalitzada amb estaques i cartells, per la qual cosa el camí és sempre bastant evident.
 


La Pobla de Cérvoles, punt d'inici de la ruta
 

  • imatge de control 1per1

Després de deixar enrere la zona esportiva del poble, ens endinsarem entre vinyes i oliveres, combinant pistes i corriols, fins arribar a la Punta Castanyola o del Marc (901 m), on iniciarem, direcció est, la travessa per la part alta de la serra i que, a trams, ens portarà a caminar dins el bosc.

A mesura que avancem, el camí circula per la carena de la serra, fet que ens permetrà tenir, cap al nord, una vista aèria de les Garrigues mentre que, cap al sud, la mola del Montsant ens dóna la benvinguda a la veïna comarca del Priorat.
 


La mola del Montsant, vista des de la Serra de la LlenaAnirem pujant i baixant pel camí carener fins que arribem a les portes de les muntanyes de Prades, on el poblet de Vilanova de Prades ens deixa una estampa de postal. Just al seu costat, el cim de la Cogulla o Punta Curull (1021 m), el cim més alt de les Garrigues, amb les seves característiques antenes. Avui no hi pujarem, sinó que des del Coll de l’Abellar (989 m) seguirem un cartell indicador cap a Sant Miquel de la Tosca i començarem a perdre desnivell.

 


El camí carener transcorre entre el bosc baixImatge de Vilanova de Prades, porta natural a les muntanyes de Prades

Caldrà anar en compte a partir d'aquí en algun punt, ja que alguna part del camí està descompost i podem relliscar. Anem baixant i després d'un tram boscós arribem a l'ermita de Sant Miquel de la Tosca, un bonic paratge que ens permetrà descansar abans d'encarar la darrera part del camí. En aquest indret és on neix el riu Set, que recorre les Garrigues abans de desembocar al Segre, prop de Sudanell, al Segrià.
 L'ermita de Sant Miquel de la Tosca, on neix el riu Set

Deixarem enrere l'ermita i anirem a buscar el camí que circula pel barranc del Mas d'en Peret. El camí acaba en una ampla pista forestal, que anirem seguint fins entrar de nou a la Pobla de Cérvoles, on acabarem la ruta.


 

DADES TÈCNIQUES:

Dificultat: Mitjana.
Horari: 4 - 5  hores.
Desnivell: 715 m.
Distància: 14 km.
Època: Tot l’any, però a l’estiu cal evitar les hores de forta calor.
Observacions: Cal portar aigua, menjar i calçat adequat.

 

Més info: www.turismegarrigues.cat

 

*Si visites la Serra de la Llena has de saber que... clica aquí i descobreix una curiositat llegendària sobre aquesta ruta al blog de David Sancho de Surtdecasa Ponent. Surt de casa i redescobreix el territori!

A

També et pot interessar