Foto: 

David Sancho

Proa al congost

Congost de Mont-Rebei? Sí, és clar! La ruta més refrescant d'aquest estiu!
David Sancho
,
21/07/2015
Entorn
Qui no coneix el que possiblement sigui un dels espais naturals més bonics del país? Les parets verticals i el camí excavat a la roca formen part d’aquesta veritable joia del Montsec, i centenars de persones el travessen cada mes per gaudir d’unes vistes úniques. Però sabíeu que podeu anar a “fer el Congost” d’una altra manera que no sigui caminant? Avui us presentem una travessa en caiac que us oferirà unes vistes totalment diferents del Congost de Mont-Rebei. Benvinguts a bord!

Si sou aficionats al caiac potser ja heu navegat per les aigües del Congost de Mont-Rebei, i si no ho sou, potser esteu davant d’una de les travesses en caiac d’aigües tranquil·les més boniques que es poden fer als pantans de Catalunya. Si tot just us esteu iniciant en el món del rem, us recomanem que feu aquesta sortida acompanyats d’una persona experta, ja que tot i que no és difícil navegar amb aquestes embarcacions, calen unes mínimes nocions sobre els moviments a fer així com sobre les mesures de seguretat –importantíssimes- perquè aquesta experiència sigui un èxit.

Des del poble de Corçà, hem de baixar cap al pantà de Canelles, on trobarem l’embarcador d’aquest poble. Allà deixarem el cotxe, ens equiparem convenientment i iniciarem la marxa cap al Congost de Mont-Rebei. Els primers metres serviran per agafar sensacions i comprovar la nostra destresa damunt de l’aigua mentre gaudim –per ara- de l’amplitud de vistes que ens ofereix el pantà. Posem proa al Congost i anem gaudint del paisatge, trobant davant nostre la Paret d’Aragó, nom amb el que es coneix la part del Congost Mont-Rebei que es troba a la Franja de Ponent, sota administració aragonesa. Aquesta paret es situa a la zona del Montsec de l’Estall, el “tercer Montsec” que juntament amb el d’Ares i el de Meià constitueixen la serralada ponentina més important. La Paret d’Aragó és una importantíssima zona d’escalada de dificultat i també la llar de desenes de voltors que veureu volar pel cel.

  • imatge de control 1per1

La durada del trajecte d’anada fins a l’altra banda del Congost ens prendrà unes dues hores, tot i que haurem de tenir en compte el nostre nivell de destresa amb els rems. Cal no emocionar-se gaire i guardar forces, més encara si trobem vent de cara que ens pot dificultar el progrés damunt el caiac. Per això, és convenient que anem fent alguna parada per prendre forces i fins hi tot remullar-nos si la calor es fa notar. El pas pel pantà comença a fer-se estret, i a la nostra esquerra podrem veure les “Escales del Congost” que fa aproximadament uns dos anys van instal·lar-se per facilitar el pas cap al refugi de Montfalcó. Avui en dia són un atractiu turístic més per aquesta zona, però no tothom està d’acord en que s’hagin instal·lat, ja que és evident que trenquen l’estètica de l’entorn.

Ja som molt a prop del Congost, i abans d’entrar-hi farem una darrera parada al barranc del Seguer, on s’hi ha instal·lat un pont penjat que uneix les dues bandes de Mont-Rebei. Abans de la construcció del pantà, ja existia un pont que connectava les dues ribes, però amb la construcció del pantà de Canelles va desaparèixer. No hem d’oblidar que a la banda del Montsec de l’Estall hi van haver diversos pobles (Montfalcó, Fet, Finestres...) habitats fins poc després de la guerra civil i que sempre havien tingut molta relació amb Catalunya. Iniciem el darrer tram de la sortida i veurem el camí excavat a la roca que permet travessar el Congost de Mont-Rebei a peu. El camí actual data dels anys 80, i ve a substituir el primer camí que s’hi va excavar, obert per la Mancomunitat de Catalunya l’any 1924, i que va quedar negat per les aigües amb la construcció del pantà. El camí vell només és possible veure’l quan el nivell de les aigües és molt baix, generalment durant els mesos d’hivern.

Des d’aquí ens endinsarem a la part més estreta i atractiva de la sortida, ja que navegarem entre les parets del Congost de Mont-Rebei i ens sentirem ben petits rodejats de les magnífiques parets que trobarem a banda i banda. A més gaudirem de l’ombra i la fresca després d’haver estat gairebé dues hores navegant sota el sol! És recomanable utilitzar un casc pel tram més estret del congost, ja que des de la part superior de les parets poden haver ocasionalment despreniments de pedres que podrien fer-nos mal.

I al cap de poc, el pas s’eixampla de nou, ens torna a toca el sol i arribem a l’altre extrem del Congost de Mont-Rebei. Recuperem forces, ens banyem, mengem, i ja podem tornar de nou cap a l’embassament de Corçà, travessant de nou el congost fins al punt d’inici de la ruta.

Més informació: 

Dades tècniques:

Època: Primavera i estiu són les millors èpoques per anar-hi, pel nivell de l’aigua i per la temperatura ambient. 

Dificultat: Baixa, però dependrà de la nostra destresa a l’hora de remar. És aconsellable anar acompanyat d’algú amb experiència si és el primer cop que feu caiac.

Horari: 4 hores.

Distància: 14 km (aproximadament).

Observacions: Porteu el banyador i calçat còmode –que es pugui mullar- per anar dins del caiac. Una gorra pel sol és imprescindible. Porteu tots els vostres objectes personals ben protegits perquè l’aigua no els faci malbé.

Hi ha diverses empreses i professionals que us poden oferir aquesta activitat, però nosaltres us recomanem a Zenith Aventura (www.zenithaventura.com). Tenen la seva base d’operacions a l’alberg Vall d’Àger, situat en aquesta localitat, on el Joel i la seva família us acolliran d’allò més bé per fer aquesta travessa. També us poden oferir vols en parapent, ala delta, btt, vies ferrades... i totes aquelles activitats que es puguin fer per la zona.

Coneixes les ESCALES DE LA DISCÒRDIA? Descobreix-les al blog de curiositats Trepitjant Territori! 

A

També et pot interessar