Cristina Mongay
,
22/08/2017
Espectacles

L'Aquelarre de Cervera celebra els seus 40 anys d'història

El que va nàixer a la Segarra com la festa de les bruixes, és avui la principal festa pirotècnica de Ponent
Aquelarre

Foto: 

Cedida
L'Aquelarre cerverí enguany retorna a Cal Racó
Ja està tot preparat. Instruments afinats, artistes engalanats, firaires amb productes de tot tipus llestos per vendre i un total de 380 quilos de pólvora a punt per ser cremats. Ja està tot en ordre per celebrar, els dies 25, 26 i 27 d'agost, el quarantè aniversari de l’Aquelarre de Cervera.

Un Aquelarre molt especial
Quaranta anys d’història no són poca cosa i, encara ho són més si aquesta commemoració té a veure amb un esdeveniment cultural. I és que el que va nàixer a la capital de la Segarra, l’any 1978, com una festa de les bruixes, és avui la festa del foc i la música de referència a les terres de Ponent.

L’èxit de l’Aquelarre s’atribueix a diversos factors. El primer d’ells és la qualitat i l’originalitat de la seva proposta, que ja en el seu origen suposà un desafiament en el concepte i la temàtica de les festes populars del moment. Tarannà que, per altra banda, s’ha mantingut de forma intacta.

El segon punt cabdal que explica la seva consolidació és la implicació i l’esforç de tota una ciutat, Cervera, en el seu desenvolupament. No només en l’àmbit institucional i associatiu, sinó que també ha estat possible al comptar amb la bona disposició de tots els seus veïns i veïnes.

I d’aquesta implicació el públic n’és testimoni, la qual cosa ha suposat que l’Aquelarre sigui capaç de mobilitzar 25.000 persones als seus carrers i places al llarg d’un cap de setmana.

I el tercer fet determinant que manté ben viva la flama d’aquesta festa és el seu esperit expeditiu, i la voluntat de l’organització d’ampliar i millorar sempre l’oferta artística i musical.

Uns ingredients que han fet del còctel de l’Aquelarre un producte que enganxa i que el converteix en una cita obligatòria en l’oferta cultural i festiva catalana cada mes d’agost.

Els espectacles
Enguany, l’Aquelarre tornarà al seu espai natural, a Cal Racó, al cor del casc antic de Cervera. I serà allí on el seu director artístic, l’Albert Parra, membre de la companyia Alea Teatre, ubicarà un muntatge plàstic que dialoga sobre la mort i la purga de l’ànima. Aquesta representació, pensada per ser contemplada en un angle de 360 graus, donarà pas al Mascle Cabró, l’encarnació del diable, el gran protagonista de l’Aquelarre.

El divendres al vespre la Trobada del Bestiari escalfarà els motors de la festa, juntament amb els diables de Cervera, els Carranquers, que són els protagonistes del foc. I el dissabte, amb la fosca nit com a teló de fons, tindrà lloc l'Encesa de la Universitat i el tradicional ball de la Polla (al voltant de les 23:00h), la invocació del Mascle Cabró i el ball dels diables (02:00h) i l’Escorreguda del Mascle amb el Foqueral (04:00h). A més a més, en aquesta edició es comptarà amb la presència de dues colles de diables convidades. Es tracta de la Colla Jove de Ribes i els Diables de Tarragona.

Els quaranta anys de l’Aquelarre donaran pas a dos espectacles més al llarg d’aquest cap de setmana: divendres a la nit el muntatge ‘Dystopian’ a la Plaça Major, del grup femení de percussió Les Band Tokades; i el dissabte al vespre, al carreró de les Bruixes, la companyia local Grepp Teatre representarà la proposta ‘Feliços 40, cabró’.

La Fira
Com succeeix en els darrers vint anys de l’Aquelarre, durant el cap de setmana els visitants poden gaudir de la Fira del Gran Boc, plena de productes artesans i esotèrics. Enguany la fira ampliarà el seu horari habitual, i us hi podreu apropar durant tot el dissabte (matí, tarda i nit) i el  diumenge a la tarda.

A més a més, per commemorar les seves dues dècades d’existència, el dissabte al vespre, al voltant de les 21:30h, es farà un Ritual commemoratiu al pati de la Universitat, on tothom hi està convidat a participar-hi.

Els petits
L’Aquelarret tornarà a disposar d’un espai molt especial en el marc de les activitats de l’Aquelarre. Es tracta del conjunt de tallers infantils que apropen la festa als més petits de la casa. Les nenes i els nens podran disfressar-se, jugar amb cuques i xanques, i iniciar-se a la percussió i al teatre.

L’Aquelarret tindrà lloc durant tota la setmana de l’Aquelarre, és a dir, del 21 al 25 d’agost, i conclourà amb una cercavila el dissabte a la tarda de la festa. 

La música 
La música en viu és un altre gran component de l’Aquelarre, especialment durant les nits del divendres i el dissabte. Enguany es comptarà amb sis escenaris totalment gratuïts, repartits pel centre de la ciutat – entre la Plaça Cal Racó i el pati de la Universitat– i amb una quinzena de formacions.

N’hi haurà per a tots els gustos i colors, i en destaquen bandes musicals com La Pegatina, Oques Grasses, els ponentins Pastorets Rock, l’Hora de Joglar i els cerverins The Pink Goats. El ritme de l’Aquelarre es prolongà fins altes hores de la matinada de la mà de diversos discjòqueis, com ara DJ Joe Lee, Dj Ivanet o Dj Te Jodes y Bailas.

Les novetats
Una altra de les activitats relacionades amb el 40 aniversari de l’Aquelarre és l’exposició ‘L’Aquelarre de Cervera. 40 anys construint la festa’, que es podrà visitar al Museu Comarcal de Cervera del 21 d’agost a l’11 de setembre de 2017. Aquesta recorrerà, amb fotografies, testimonis i materials diversos, la llarga vida de l’Aquelarre, des del seu origen, amb les primeres representacions, fins als nostres dies.

Finalment, en commemoració de l’aniversari, en aquesta edició s’ha enregistrat un documental que desgrana la trajectòria de la festa a través de desenes de testimonis amb l’objectiu de crear un audiovisual el més plural possible.

 

Més informació: 

També et pot interessar