Cristina Mongay
,
17/08/2018
Espectacles

Els itineraris per devorar FiraTàrrega 2018

T’atreveixes a menjar-te literalment les propostes escèniques de FiraTàrrega?
FiraTàrrega

Foto: 

Martí E. Berenguer
Per als que tenen gana de llop, pels tastaolletes, pels clàssics, pels sibarites, pels vegans, pels infants,... Enguany, FiraTàrrega vol que ens la mengem literalment! Cinquanta-sis espectacles en forma de teatre al carrer, dansa, música, circ i clown tindran lloc a la capital de l'Urgell del 6 al 9 de setembre, una programació oficial cuita 'a foc lent' que se servirà 'al punt' i que s'adreça als paladars més exigents. Nou itineraris per devorar-la i que la converteixen en una cita irresistible!

GRAN FORT: GRAN RECORREGUT, DE TOT PER A TOTHOM
Cassola de tro + Orelletes a l’anís

Aquest itinerari està format per vint-i-un espectacles. Entre les arts que aixopluga hi ha la dansa, el circ, el teatre (‘clàssic’, itinerant i físic), la performance, les arts visuals, un recorregut literari i la música. Una combinació pensada per satisfer l’apetit de tots els gustos. Compta amb la presència de companyies estrangeres de recorregut, com Compagnie Luc Amoros i Teatro do Mar; i projectes nostrats, com Slow Olou i Zum Zum Teatre i Quim Bigas.

No et perdis: ‘Los bancos regalan sandwicheras y chorizos’, de José y sus hermanas
Creació col·lectiva que tracta el sentiment dels joves davant dels rastres del Franquisme. Situa les noves generacions davant del repte d'analitzar la memòria històrica de l’Estat espanyol i la influència de la Transició en les seves vides. Unes generacions que parlen de la història i de les estructures polítiques, mentals, emocionals i filosòfiques que els són imposades i de com els fan sentir. Un espectacle vital, carregat d’energia i de música, que lluita contra la impotència a la qual els aboca aquesta societat i els seus dirigents.

Quan tindrà lloc? Dijous 6 a les 19h, i divendres 7 a les 20h

MENÚ BURGÈS: TEATRE DE SALA
Amanida catalana + Panxa i potes + Tortell de nata + Cafè, copa i puro

Conjunt de vuit espectacles de dansa i teatre, que tenen a lloc en diverses sales convertides en escenaris per aquesta edició de FiraTàrrega –Poliesportiu Municipal, Cal Trepat, Teatre Ateneu – Borges, Col·legi Sant Josep i Escenari Moritz–. Aquest menú engloba des de propostes de teatre documental a espectacles familiars i espectacles sense text.

No et perdis: ‘Mexicatas’, de Cor de Maguey
A partir d’una dramatúrgia original de Sergi Belbel, vuit actrius mexicanes expliquen les seves experiències en el seu exili a casa nostra. Ho fan amb tocs d’ humor, unes gotes de drama, algunes cançons i un gran desplegament d’energia. L’espectacle s’organitza en dotze escenes independents de tall minimalista i a través de la paraula i el cos, les protagonistes intentaran comprendre com es viu Mèxic des d’una distància no desitjada i com es veuen Espanya i Catalunya des de la llunyania propera d’un desterrament agredolç. La representació comptarà amb la participació de tres exalumnes del Màster de Creació en Arts de Carrer de FiraTàrrega.

Quan tindrà lloc? Dissabte 8 a les 20h i diumenge 9 a les 19h

MENÚ FESTA MJOR: ESPECTACLES D'ENTRETENIMENT, FESTA I NOSTÀLGIA
Còctel de gambes + Fricandó + Taronja Glas

Es tracta d’un menú variat pel que fa a gèneres artístics però de trets clàssics. Es materialitza amb un total de deu espectacles de circ, dansa, arts visuals, teatre, un recorregut literari i una instal·lació. La música també hi és ben present amb l’actuació de la BatBatukada, els reis targarins del ritme, el dissabte i el diumenge a la matinada.

No et perdis: ‘Block’, de Nofit State Circus and Motionhouse
Block és un espectacle a càrrec de dues reconegudes companyies britàniques, Nofit State Circus i Motionhouse. Els seus esforços giren al voltant del contacte, la barreja i l’exploració dels límits de la dansa i el circ. Vint blocs de grans dimensions s’alcen, es desconstrueixen i reneixen en una infinita varietat de formes amb les quals els intèrprets interactuen, es mouen i actuen. Un espectacle dinàmic i emocionant sobre la vida a la ciutat, les seves contradiccions i els seus reptes.

Quan tindrà lloc? Divendres 7, dissabte 8 i diumenge 9 a les 18:30 i les 22h

MENÚ FORÇA: ARTS DEL CIRC
Espaguettis a la carbonara + Entrecot de vedella (600 gr) + Postres de músic

Tastet enèrgic compost per deu ‘plats’ on l’ingredient principal és el circ. Compta amb una gran presència de companyies catalanes (Joan Català, Nuc, Marta Torrents, Slow Olou) i hi és molt present el diàleg del cos humà amb els elements mitjançant les acrobàcies de risc, les titelles, els objectes, el surrealisme, els jocs de llums i ombres, etc.

No et perdis: ‘Flou Papagayo’, de Mumusic Circus
Tres cossos i tres veus, s'uneixen en un circ en què cada individu és imprescindible per a l'existència de l'altre. Tres artistes amb sengles instruments musicals, aparells de circ i un abisme. Un cercle escènic minimalista que deixa espai a la metàfora i a la imaginació. Tres figures sensibles i emotives posen en evidència que l'art s'amaga en els instants quotidians. Artistes units pel deliri comú que els fa bullir la sang i que volen fer arribar fins on ets tu. Aquest espectacle és fruit de la primera coproducció conjunta entre la Mostra d’Igualada i FiraTàrrega.

Quan tindrà lloc? Divendres 7, dissabte 8 i diumenge 9 a les 19:30h

MENÚ INFANTIL
Macarrons a la napolitana + Pit de pollastres arrebossat + Gelat de xocolata

Selecció de ‘plats’ adreçats al públic més exigent i sincer: les nenes i els nens. Pallassos, malabars, titelles, jocs, llenguatge corporal i molta, molta imaginació! S’hi treballa l’humor, l’amor, la memòria, el canvi, el treball en equip i l’esperit crític. No hi falta la presència dels ponentins Campi Qui Pugui i Zum Zum Teatre i Quim Bigas.

No et perdis: ‘Asteroid’, de Campi Qui Pugui
Espectacle per a tots els públics que narra l’impacte d’un meteorit a la via pública. La policia científica fa un primer apropament i n'extreu algunes mostres. Però comencen a succeir coses inesperades. Una proposta que, mitjançant l'humor absurd, afronta la forma de relacionar-nos amb allò que desconeixem, les diferències culturals i els marcs mentals que limiten la nostra capacitat per entendre el món que ens envolta. Producció dirigida per Toti Toronell que combina els titelles i els actors reals amb l'objectiu d'aconseguir un impacte sorprenent i transformador a l'espai públic.

Quan tindrà lloc? Divendres 7 i dissabte 8, a les 12:30 i 21h; i diumenge 9, a les 12:30h

MENÚ LLEUGER: DANSA, ARTS DE MOVIMENT
Poma golden + Aigua mineral (1,5 l)

Menú lleuger i molt fàcil de pair i de gaudir: menú dedicat exclusivament a la dansa i el moviment. Recull des d’espectacles de dansa de carrer a treballs escènics ‘a porta tancada’, tots ells amb una forta càrrega emocional. El cos és el gran protagonista d’aquest àpat així com la música i l’expressivitat contemporànies. També hi ha espectacles crítics amb la societat actual, com ‘Likes’, que analitza el fenomen del cover dance i dels tutorials de Youtube.

No et perdis: ‘5.102 m/s’, de Joan Català
Aquest és un treball escènic en procés Joan Català que té el ferro com a matèria principal. L’olor, el so, la fredor d’aquest material formen part del patrimoni familiar de l’artista, que ha fet del treball manual i de l’artesania el seu paisatge creatiu i la seva filosofia performativa. El so es transmet a través d’aquest metall a una velocitat aproximada de 5.102 m/s i, a partir d’aquesta constatació, la investigació aprofundeix en les possibilitats musicals dels materials. Un taller, planxes de ferro, tubs, platines, serjants, corrioles i un vibràfon, l’instrument d’ànima metàl·lica per excel·lència. Cossos en acció, dansa, gest, circ, curiositat. El moviment ens convoca a un moment únic que no tornarà a succeir.

Quan tindrà lloc? Divendres 7, a les 19h; i dissabte 8, a les 12 i 19h

MENÚ RECOMANAT: CONFECCIONAT PELS GASTRÒNIMS DE RECOMANA.CAT
Arròs a banda + Xarrup de llimona

Tretze recomanacions selectes, tretze espectacles que ressalten la transversalitat i la conjunció d’arts escèniques de FiraTàrrega. De nou en un menú comparteixen taula les performances, el teatre (estàtic i itinerant), el circ i la dansa.

No et perdis: ‘Le Nid’, d’Adhok – Immortels
Espectacle de teatre-dansa adreçat a tots els públics que mostra el pas de la infància al primer estadi de l’edat adulta, fora del niu familiar protector. El protagonitzen joves d’edats compreses entre els 18 i els 30 anys, que es pregunten sobre el futur. El niu és l’espai de joc ideal per posar en escena les inquietuds que els inquieten. Un espai poètic propici per a la metàfora. Les immenses petites tragèdies humanes vistes amb humor, poesia i esperança.

Quan tindrà lloc? Divendres 7, dissabte 8 i diumenge 9 a les 21:30h, a l’Escola Mª Mercè Marçal

MENÚ VEGÀ: POLÍTICA, COMPROMÍS, FEMENÍ, ECO
Humus de remolatxa + Hamburguesa vegana + Pa d’espelta + Aigua de coco

FiraTàrrega, entre molts dels sentiments que desperta i els components que aporta, en té un que any rere any es repeteix, es consolida i es fa més fort: el reivindicatiu i la voluntat transformadora de la societat mitjans les arts escèniques. De nou el compromís polític, el feminisme i la preocupació per l’estat del Planeta es fiquen d’entredit amb catorze propostes artistes que prometen remoure consciències.

No et perdis: ‘Ohtli’, de D’Jade
Aquest espectacle es basa en la metàfora del camí com a experiència de la vida que tots transitem cap a la mort. Un homenatge a l'existència i a la saviesa ancestral i un recordatori de la nostra condició efímera, en forma de ritual col·lectiu. En aquest cas, el camí pren la forma simbòlica del riu –al·legoria del naixement i del decés– i més concretament del riu Ondara, a la llera del qual tindrem l'oportunitat de fer una descoberta de l'espai i de diverses històries entrelligades. Un espectacle itinerant per a tots els públics, amb una poètica visual i sonora orientada cap al realisme màgic, opera prima de la seva directora, Claudia González, exalumna del Màster de Creació en arts de carrer de FiraTàrrega.

Quan tindrà lloc? Dijous 6, divendres 7, dissabte 8 i diumenge 9, diverses actuacions en castellà i anglès

NOUVELLE CUISINE: PROPOSTES CONTEMPORÀNIES
Semiquallat de camp amb secret de ceba i patata potxada en tresor d'oliva + Bombons de carn d'olla a la tempura de pa + Trossejat de fruits saborosos banyats en essència d'aigua dolça

Menú que contempla dotze propostes escèniques que s’uneixen amb força a les darreres tendències contemporànies del seu gènere. De nou, posa sobre la taula la performance, les arts visuals, el teatre i la dansa. Propostes trencadores, atrevides, crítiques amb el present i que tenen la mirada fixada amb el futur.

No et perdis: 'Correo’, de Proyecto Correo
Un grup d'estudiosos ha passat 5 anys recopilant i analitzant cartes escrites per grans personatges de la història universal. Ara ens obren una de les seves sessions de treball, perquè puguem revisar les cartes que guarden i classifiquen als seus arxius i ens transporten a un viatge atemporal i analògic, desafiant el concepte de celeritat i defensant que les cartes tenen el poder de modificar el curs de la història. Un espectacle sobre el gènere epistolar, que ens proposa reflexionar sobre la privacitat, la comunicació, la immediatesa i l'estètica de l'espera.

Quan tindrà lloc? Dissabte 8 i diumenge 9, 13 i 17h

Més informació: 

També et pot interessar