Pessebre dels Estels

Foto: 

Jordi Santacana
Una escena del Pessebre dels Estels

Per què no et pots perdre el Pessebre dels Estels?

Les representacions tindran lloc els dies 10, 11, 17 i 18 de desembre a Vandellòs
Surtdecasa
,
29/11/2022
Espectacles

Torna el gran pessebre dels Estels a Vandellòs. Les representacions tindran lloc els dies 10, 11, 17 i 18 de desembre de 2022 i tornaran a comptar amb més de 40 escenes bíbliques i d’antics oficis. Aquest 2022 es compleixen 25 anys que l’Associació Masia de Castelló va organitzar el primer Pessebre dels Estels. Es tracta de l’activitat lúdica més antiga d’aquesta entitat local que, any rere any, serveix d’estímul per dinamitzar la vida cultural local i treballar per la seva recuperació patrimonial. Una dilatada trajectòria que els ha portat a ser un dels pessebres vivents de referència de tot Catalunya i que cada mes de desembre aplega milers de visitants. Les entrades (adults 10€ i infants 6€) ja s'han posat a la venda a través de la pàgina web. Us hem destacat perquè heu de conéixer aquest pessebre.

1. Endinsar-te en un poble del passat
"T'endinses en un poble del passat" explica Santi Nomen, president de l'Associació Masia Castelló a Surtdecasa.cat. Aquesta masia està situada en una muntanyeta on abans no hi havia llum ni aigua. Després de rehabilitar-la, ara ja hi arriben aquests serveis" continua. L’Associació Masia de Castelló és una entitat sense ànim de lucre que té l’objectiu de recuperar la història d’un poble que ja fa més de 50 anys que està deshabitat, la Masia de Castelló. Està situat entre Masboquera i Vandellòs i l'any 1997 un grup de voluntaris es van proposar recuperar el poble en ruïnes: van treure l’herba i la runa dels carrers per poder accedir-hi i cada vegada s’hi va afegir més gent.

  • imatge de control 1per1

 

Una imatge del Pessebre dels Estels | Foto: Jordi Santacana
2. Les escenes del pessebre
El visitant quan arriba a la masia Castelló pot veure els oficis i maneres de fer de fa seixanta o setanta anys. "És un pessebre molt didàctic i interactiu" assegura Nomen que diu que ens permet conèixer com vivien els nostres avantpassats, al mateix temps, que ho alterna amb escenes bíbliques. "El projecte del pessebre ens apropa a la natura i a les tradicions de casa nostra" assegura el president de l'associació. Entrant en matèria, hi ha 40 escenaris costumistes d’escenes bíbliques i oficis antics que es feien als pobles de muntanya, com Castelló. Així, no hi faltaran les escenes de forner, fuster, barber, matalasser o bugaderia. També n'hi ha d’altres de bíbliques com l'anunciació o el naixement. Coincidint amb l’efemèride, l’Associació Masia de Castelló ha estat treballant per incorporar diverses novetats. Per això, en aquesta ocasió, hi haurà noves teulades en algunes de les escenes per tal d’anar ampliant les que tenen coberta.

3. Els animals
Un altre dels aspectes interessants del pessebre són els animals. Hi haurà cavalls, mules, gallines o oques, entre d'altres. Així, els infants podran xalar de l'experiència de tenir un contacte directe amb ells i els més grans podran rememorar l'estil de vida rural, ja que en èpoques passades hi havia un contacte molt directe amb els animals en el dia a dia. Els animals, molt presents també en les escenes bíbliques, estaran presents durant tot el recorregut pel poble.

4. El recorregut més accessible
Una de les novetats del 2021, que es va posar en marxa a causa de la pandèmia, però que es manté, és el recorregut únic i per grups. La iniciativa va tenir molt bona acceptació perquè permet que tothom pugui veure les més de 40 escenes en un sentit ordenat i sense aglomeracions de gent. Segons Nomen, enguany el recorregut començarà pel punt on va finalitzar l'any passat amb l'objectiu que sigui més fluida l'entrada i la circulació de persones. També cal destacar les millores en l’accessibilitat en el recorregut amb noves rampes i eliminació d’escales perquè tothom pugui gaudir de les representacions sense dificultats.

5. Concurs Instagram
La Regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant torna a convocar un concurs de fotografia a Instagram amb motiu del pessebre. Es tracta de la sisena edició d'aquesta iniciativa que pretén vincular el pessebre en el seu marc natural i arquitectònic únic i potenciar la difusió de les escenes a través d'aquesta xarxa social. El premi consisteix en una estada d’una nit per a dues persones amb esmorzar a l’hotel la Figuerola amb dinar de menú degustació al restaurant el Safareig i accés a la piscina lúdica.

A

També et pot interessar