Surtdecasa Ponent
,
20/08/2014
Família

Històries de conte en un indret de conte

Tiurana celebra el 5è Festival de Contes el diumenge 24 d’agost

Foto: 

Cedida
Hi havia una vegada, un petit poble de la Noguera, que un dia va haver de ser abandonat per quedar-se, per sempre més, sota les aigües d’un nou pantà... Aquest podria ben bé ser el principi del conte que narra la història de Tiurana, la vella Tiurana que, al 1999, va desaparèixer a mesura que l’aigua del nou pantà de Rialb anava inundant carrers, places i cases, submergint per sempre més la història i els records de tot un poble. Ara, la nova Tiurana, que observa des de dalt les aigües d’aquest nou pantà que amaga el seus orígens, lluny de deixar-los caure en l’oblit, aposta per explicar, en forma de conte, la seva història. Una història que no es va acabar amb el poble submergit, sinó que tot just comença amb la construcció del nou poble.

Aquest és l’argument de fons de La comtessa de Tiurana, un conte que narra els orígens del poble i explica d’una manera creativa i divertida com Tiurana va passar de ser una població del fons de la vall, a dalt de la muntanya. Precisament aquest conte és un dels plats forts del 5è Festival de Contes de Tiurana que se celebra el diumenge, 24 d’agost. Un festival que va néixer al 2010 com una aposta per la cultura popular i literària del país i que té la finalitat d’omplir de màgia tot el municipi per tal de donar a conèixer la història de conte que ha viscut el poble.

Sens dubte, la màgia és un dels ingredients essencials dels contes, però a Tiurana, a més, la màgia s’escampa per tots els racons del poble. La trobem en les pedres que es van salvar de les aigües, les noves cases, els racons recuperats, l’antiga font que es va traslladar al nou poble i el monument al foc, que simula una antiga llar de foc ideal per explicar-hi contes al seu voltant. Amb aquest escenari d’excepció, i amb al rerefons de la història màgica de Tiurana, el Festival aplega diferents contacontes com Eduard Batlle, que explicarà la història de La comtessa de Tiurana, o Meritxell Morera, que portarà un grapat de contes davant el públic infantil i familiar. Mosaics Llibres hi presentarà els seus Enigmes impossibles i altres contes, Perot Contacontes explicarà contes i llegendes de Catalunya i Tat Teatre ho farà també amb els contes dels Pirineus.

Però el veritable plat fort d’aquesta edició, serà el concert de la musicòloga Dàmaris Gelabert, creadora del mètode Totsona, que entèn la música com el primer llenguatge dels infants. Amb aquesta base musicoterapèutica i la seva manera personal d’entendre l’estimulació musical, Gelabert oferirà un concert basat en els contes que inspiren les més de 150 cançons que la musicòloga ha recopilat en els seus 12 discos.

Paral·lelament, el Festival també inclou un taller d’il·lustració i la presentació de Les nines de l’Ebma, de Nus Design i German París, a més de parada de contes durant tot el dia i l’entrega del 2n Premi de Contes Breus de Tiurana.

 

3r Premi de Contes Breus de Tiurana

El Festival organitza, des de fa tres anys, el Concurs de Contes Breus de Tiurana, una iniciativa adreçada a totes les persones que residexen, treballen o estudien a Catalunya. El concurs presenta tres categories: Categoria A, per a nens i nenes de 6 a 11 anys, amb un premi de 50 euros i un lot de llibres; Categoria B, per a nois i noies de 12 a 16 anys, amb un premi de 50 euros i un lot de llibres; Categoria C, per a persones majors de 16 anys, amb un premi de 80 euros i un lot de llibres.

La narració ha de tenir una extensió de com a màxim dues pàgines i haurà de ser lliurada o enviada a l’Ajuntament de Tiurana abans del 30 de setembre de 2014. Les bases del concurs les podeu trobar a www.tiurana.cat

 

Consulta el programa sencer a Festival de contes de Tiurana

També et pot interessar