Marta Cuquines

Foto: 

Surtdecasa Ponent
La Marta durant la nostra entrevista

Marta Cuquines: "El producte artesanal porta al darrera una experiència personal i molt de temps"

Parlem amb la Marta, la creadora del projecte de confecció Cuquines
Cristina Mongay
,
13/12/2018
Família
Cuquines és un projecte de costura que tracta d’atrapar l’essència més dolça dels nadons i els infants i traslladar-la a les joguines de tela, la robeta i els complements. El seu secret? Tot, absolutament tot, està confeccionat artesanalment, i pensat per enamorar amb la seva tendresa i perfecció a petits i grans. Parlem amb la Marta, la seva creadora!

- Com vas decidir agafar fil i agulla i començar les teves confeccions?
Vinc d’una família en què sempre ens ha agradat molt fer arranjaments. De fet, de ben joveneta vaig estar freqüentant en un taller de costura. Però en realitat el projecte Cuquines arranca a partir dels naixements dels meus fills i les seves primeres passes a l’escola. Primerament vaig voler adaptar un mei tai, i seguidament vaig haver de marcar una sèrie d’objectes amb el nom dels petits. Anava a les botigues i l’únic que trobava era el típic llençol blanc, tovallons que semblaven de restaurant, etc., i vaig creure que calia donar-los-hi una mica de gràcia. Vaig començar cosint per mi, després fent regals, i finalment acollint encàrrecs de gent.

- Això passava a partir del naixement de la teva filla, l’any 2011.
Exactament, a partir del moment en què vaig ser mare per segona vegada amb la Clàudia. En aquell moment, durant l’embaràs, em vaig adonar que les propostes que feia agradaven molt, i que no eren només un regal fet a mà. A partir de llavors vaig combinar la meva feina d’administrativa amb el meu projecte creatiu. El meu objectiu, però, és dedicar el màxim de temps possible a Cuquines.

- T’has especialitat en fer paneretes per nadons.
Tot i que he fet alguns encàrrecs per adults, actualment estic molt especialitzada en el món del nadó, i m’encanta! M’hi sento molt còmoda! Vaig començar amb els mei tais, i després ja vaig començar amb les joguines de roba, complements, robeta, etc.

- Veritablement, els teus dissenys són molt dolços. Quin és el seu secret?
Doncs suposo que ficar-me al lloc dels altres, al lloc dels què rebran el regal. Jo quan vaig ser mare per primera vegada, volia coses súper dolces pels meus nens. I és aquest concepte el que intento transmetre amb cada objecte que dissenyo i cuso. És cert que hi ha productes per tots els gustos (més atrevits, més clàssics, etc.), però la clau dels meus dissenys és que l’acabat i la qualitat siguin el màxim d’exigents i perfectes.



- Per què Cuquines?
La veritat és que, en el moment de donar nom al projecte, teniu un llistat enorme de propostes. Però finalment ho vaig veure clar gràcies a la meva sogra. Un dia vaig escoltar com ella l’hi deia a la meva filla “Ai la meva cuca, la cuquina”, i d’aquí va sorgir. Ho vaig veure molt clar, perquè era una manera molt dolça d’adreçar-se a la nena.

- La presència als mercats artesanals, la venda on line i el màrqueting digital, a banda de la confecció i l’elaboració de dissenys, són tres altres reptes que has d’enfrontar per donar visibilitat a Cuquines. Com s’assumeixen?
Doncs la veritat com puc (riures). Hi ha molta feina al darrera, i contínuament aquesta em fa créixer. De cara als mercats i comandes, he de tenir una bona previsió d’estoc, però a més a més d’això he d’anar elaborant fotografies per les xarxes socials, mantenir actiu el lloc web, etc. Sempre falta temps per compaginar del tot aquestes tasques amb la maternitat de dos fills! Sort n’hi tinc que el meu marit està molt pendents dels petits, i sempre m’aconsella amb els dubtes que em sorgeixen al projecte.

- El teu centre creatiu es troba en una habitació a casa teva.
Sí, m’agrada molt treballar a casa. La veritat és que a l’habitació on faig les confeccions gairebé ja no hi cap res més, entres les màquines, els fils, els rotllos de roba, els objectes acabats, etc. (riures). Però m’hi trobo molt còmoda, perquè puc seguir en contacte directe amb la meva família. Potser més endavant, per motius d’espai, m’hauré de plantejar traslladar-me en un atelier, però de moment seguiré una temporada més treballant des de casa.



- Què sents quan cuses?
Desconnecto molt, penso en les meves coses. La veritat és que tinc flexibilitat de fer-ho a les estones que puc, i moltes vegades mentre els nens fan els deures o juguen. Així no deixo d’estar amb ells.

- Entre els teus dissenys trobem diversos exemples de joguina de tota la vida.
La joguina tradicional és un dels grans regals que s’escullen, perquè no tenen ni piles ni estan fetes amb plàstics. Entre elles, hi ha les mantes d’acompanyament (Dou Dou), la pilotes Montessori, els sonalls, etc., també disposem de productes més de tendència, com ara peluixos en forma de núvols o botes de pluja, que també són decoratius.

- Quin és el teu producte 10?
La panereta és la combinació que més gràcia fa als pares. La creen fonamentalment tres elements: una joguina pel petit o petita, un complement personalitzat amb el nom de la criatura (bodies o banderoles, sobretot), i un element d’utilitat, com ara una bandana. I tots aquests van embolicats amb paper de seda amb molta cura dins d’una caixa tancada, que té una targeta de felicitació als pares. Tot està pensat per a ser molt especial. De totes maneres, fins a la primera infància, el que també agrada molt als petits és la corona d’aniversari. Potser el primer any, els petits no l’entenen tant, però a partir del segon ja la llueixen amb molt d’orgull.

- Parlant de nens, com viuen els teus fills que tiris endavant Cuquines, ja que amb ells va començar tot plegat?
A la petita l’hi agrada molt, i al Dídac de vegades l’hi demano consell a l’hora d’escollir teles. Ell, de fet, sap cosir. Són habilitats que els nens no acostumen a dominar si no se’ls hi ensenya a casa amb paciència. Ells veuen millor que ningú que la meva feina no només és cosir, sinó que es triar les teles, combinar-les, fet el patró, planxar, tallar, cosir, etc. És tot un procés complex. M’agrada que ells vegin amb uns altres ulls la roba, ja que pot tenir moltes vides.

- Creus que actualment es valora la confecció a mà?
Per desgràcia, no! Moltes vegades, el client compara els nostres productes amb altres fets en fàbriques en sèrie i sense prendre atenció als detalls i a la qualitat. Productes que, òbviament, són més econòmics, però que tenen un altre tarannà. Per aquest motiu, intento que el meu producte tingui molta qualitat pel que fa a la costura. Si un producte no el voldria per a mi, no el poso mai a la venda.

- Envia un missatge a totes les nostres lectores i lectors?
És molt important que la gent valori els artesans. El temps és una cosa que no té preu, la vida passa i nosaltres dediquem un temps a fer una cosa especial. I crec que és de valorar, ja que és el meu preuat de les persones. El producte artesanal porta al darrera una experiència personal i molt de temps.

Més informació: 

A

També et pot interessar