Foto: 

Cedida

La Fuliola recorda els temps de quan segar i batre eren una festa

El 29 de juny i el 13 de juliol, els segadors recuperen les eines d’antany per recrear l’antic art de la sega
Surtdecasa Ponent
,
20/06/2014
Fires i festes
No fa tants anys, abans de l’arribada de la maquinària agrícola al camp, tenir una bona o mala collita suposava la supervivència o no de tota una família pagesa. Tant és així, que un cop acabades les feines de sega, les comunitats pageses s’ajuntaven per celebrar-ho. Amb el pas del temps i la sofisticació dels treballs del camp, aquesta festa va anar desapareixent. A la Fuliola, recuperen aquesta celebració amb la Festa del Segar i el Batre, que se celebra en dues jornades diferents que corresponen a l’antiga època de sega (29 de juny) i de batre (13 de juliol).

Per un dia, els pagesos recuperen les antigues eines –avui veritables peces de museu– amb què els segadors d’antany van treballar la terra que ara ells conreen amb màquines. I ho fan amb dues jornades on la feina de segar i batre s’erigeixen com un art ancestre.

El diumenge 29 de juny, la festa del segar s’inicia amb la trobada de segadors per esmolar les dalles que serviran després per fer una exhibició de la gabelladora i la lligador. Amb les garbes fan la garbera, passen el diable i entren les espigadores. Així es dóna per acabada la festa del segar i no serà fins al cap de quinze dies, que les espigues estaran al punt per batre.

  • imatge de control 1per1

Així, el 13 de juliol, se celebrarà la festa del batre. A l’era, els segadors preparen la batuda, enganxen els animals al carro d’escalada i van al tros a buscar les garbes i portar-les a l’era. Estenen la batuda i esparpillen les garbes per fer la primera tanda. A la tarda, i forca en mà, se separa el gra de la palla i es posa el blat al sac i ben lligat!

Durant tota la jornada, també es faran demostracions de màquines de batre antigues i  hi haurà parades a l’entorn de l’era de diversos artesans. Com a novetat, la fira posa aquest any a la venda el ‘pa de l’era’, elaborat pel forn artesà ‘Pa d’abans’ de la Fuliola amb blat xeixa cultivat a la mateixa finca i mòlt pel molí artesà de la Cooperativa La Garbiana de Tarroja de Segarra.

 

Més informació a www.segaribatre.cat

A

També et pot interessar