Jump to navigation
Per un dia, els pagesos recuperen les antigues eines –avui veritables peces de museu– amb què els segadors d’antany van treballar la terra que ara ells conreen amb màquines. I ho fan amb dues jornades on la feina de segar i batre s’erigeixen com un art ancestre.
El diumenge 29 de juny, la festa del segar s’inicia amb la trobada de segadors per esmolar les dalles que serviran després per fer una exhibició de la gabelladora i la lligador. Amb les garbes fan la garbera, passen el diable i entren les espigadores. Així es dóna per acabada la festa del segar i no serà fins al cap de quinze dies, que les espigues estaran al punt per batre.
Així, el 13 de juliol, se celebrarà la festa del batre. A l’era, els segadors preparen la batuda, enganxen els animals al carro d’escalada i van al tros a buscar les garbes i portar-les a l’era. Estenen la batuda i esparpillen les garbes per fer la primera tanda. A la tarda, i forca en mà, se separa el gra de la palla i es posa el blat al sac i ben lligat!
Durant tota la jornada, també es faran demostracions de màquines de batre antigues i hi haurà parades a l’entorn de l’era de diversos artesans. Com a novetat, la fira posa aquest any a la venda el ‘pa de l’era’, elaborat pel forn artesà ‘Pa d’abans’ de la Fuliola amb blat xeixa cultivat a la mateixa finca i mòlt pel molí artesà de la Cooperativa La Garbiana de Tarroja de Segarra.
Més informació a www.segaribatre.cat