Net

Foto: 

Cedida
El sabó artesà, el protagonista de la Fira Net de Montgai

La Fira Net del Sabó de Montgai arriba al Xè aniversari

Aquesta trobada, que vol recuperar la producció artesanal de sabó, tindrà lloc el diumenge 22 d’abril
Cristina Mongay
,
18/04/2018
Fires i festes
“Per a les taques més difícils: sabó de casa”. “Per a desengrassar les cassoles més brutes i enganxifoses: sabó de casa”. “Per ressaltar el blanc dels llençols: sabó de casa (i una mica de blau)”. Qui no ha sentit dir mai això a la padrina? Qui no ha emprat mai sabó de casa? Un producte de sempre, d’aprofitament, que permet la incorporació de tot tipus d’aromes i fragàncies per estar prop nostre i posar llustrós el nostre entorn.

De petits ens sorprenia la negror i la profunditat del calder de llauna de la torre. Al seu voltant, i com si fossin una colla de druides, la besàvia, la padrina, la tieta i la mare s’aplegaven per produir sabó de casa (“el sabó que ho ‘llimpia’ tot”, deien). Era tot un ritual per la família, ja que ens reunia a l’escalfor del foc a terra i, mentre els petits somiàvem tot mirant els salts de les espurnes de les brases, i les grans barrejaven les mesures d’aigua, oli i sosa càustica amb un llarg bastó de fusta, les converses fluïen sense voler.Produir sabó, en el món de presses sense sentit i de falta de temps i espai en el que vivim, és gairebé una tasca impossible. Per això, la Fira Net de Montgai produeix un magnetisme especial a totes i tots els que hem viscut a prop la producció de sabó de casa, una tradició ja perduda; i també a les noves generacions que descobreixen amb ulls d’infant com aquest producte d’higiene diària pot extreure’s al nostre gust i sense paravents –ni altres històries supèrflues– sense anar al supermercat.

Els calders de metall de Montgai ja estan a punt per rebre l’aigua, la sosa càustica i els olis que donaran a lloc a sabó artesà
El programa de la Xa Fira Net
La Fira Net de Montgai enguany celebra el desè aniversari, una dècada recuperant una producció desconeguda per a molts però utilíssima, no només pels avantatges que suposa per l’economia de la llar, sinó perquè és una bona excusa, al caliu i  amb la calma del ‘xup-xup’ del sabó, de compartir converses.

La trobada començarà de bon matí amb la marxa popular del Baix Sió, i a partir de les 10h tothom que visiti la vila podrà deleitar-se amb els característics aromes de la producció de sabó artesà. La bullida de sabó tindrà lloc en dos moments de la jornada: a les 11h i a les 17h, i gairebé al cap de gairebé dues hores de cadascuna d’aquestes, tindrà lloc la tallada del sabó.

La fira com a tal s’inaugurarà a migdia. En ella, els paradistes d’arreu i de la vila mostraran al públic tot tipus de sabons d’aromes i propietats diferents, tant de naturalesa sòlida com líquida.

Els més curiosos, siguin grans o petits, podran participar dels tallers familiars que realitzaran El Sabónet, i que tindran a lloc a Lo Carreró. Allí els assistents podran conèixer els secrets de l’aromateràpia, fent farcellets d’herbes i ungüents de camamilla, entre d’altres.

La música i la dansa acompanyaran la trobada al llarg de la tarda, primer amb l’espectacle Swing Noguera, i en el moment de la cloenda amb Fredy ‘Harmonica’ & The Concealers.

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

A

També et pot interessar