Cristina Mongay
,
18/04/2018
Fires i festes

La Fira Net del Sabó de Montgai arriba al Xè aniversari

Aquesta trobada, que vol recuperar la producció artesanal de sabó, tindrà lloc el diumenge 22 d’abril
Net

Foto: 

Cedida
El sabó artesà, el protagonista de la Fira Net de Montgai
“Per a les taques més difícils: sabó de casa”. “Per a desengrassar les cassoles més brutes i enganxifoses: sabó de casa”. “Per ressaltar el blanc dels llençols: sabó de casa (i una mica de blau)”. Qui no ha sentit dir mai això a la padrina? Qui no ha emprat mai sabó de casa? Un producte de sempre, d’aprofitament, que permet la incorporació de tot tipus d’aromes i fragàncies per estar prop nostre i posar llustrós el nostre entorn.

De petits ens sorprenia la negror i la profunditat del calder de llauna de la torre. Al seu voltant, i com si fossin una colla de druides, la besàvia, la padrina, la tieta i la mare s’aplegaven per produir sabó de casa (“el sabó que ho ‘llimpia’ tot”, deien). Era tot un ritual per la família, ja que ens reunia a l’escalfor del foc a terra i, mentre els petits somiàvem tot mirant els salts de les espurnes de les brases, i les grans barrejaven les mesures d’aigua, oli i sosa càustica amb un llarg bastó de fusta, les converses fluïen sense voler.

Produir sabó, en el món de presses sense sentit i de falta de temps i espai en el que vivim, és gairebé una tasca impossible. Per això, la Fira Net de Montgai produeix un magnetisme especial a totes i tots els que hem viscut a prop la producció de sabó de casa, una tradició ja perduda; i també a les noves generacions que descobreixen amb ulls d’infant com aquest producte d’higiene diària pot extreure’s al nostre gust i sense paravents –ni altres històries supèrflues– sense anar al supermercat.

Els calders de metall de Montgai ja estan a punt per rebre l’aigua, la sosa càustica i els olis que donaran a lloc a sabó artesà

El programa de la Xa Fira Net
La Fira Net de Montgai enguany celebra el desè aniversari, una dècada recuperant una producció desconeguda per a molts però utilíssima, no només pels avantatges que suposa per l’economia de la llar, sinó perquè és una bona excusa, al caliu i  amb la calma del ‘xup-xup’ del sabó, de compartir converses.

La trobada començarà de bon matí amb la marxa popular del Baix Sió, i a partir de les 10h tothom que visiti la vila podrà deleitar-se amb els característics aromes de la producció de sabó artesà. La bullida de sabó tindrà lloc en dos moments de la jornada: a les 11h i a les 17h, i gairebé al cap de gairebé dues hores de cadascuna d’aquestes, tindrà lloc la tallada del sabó.

La fira com a tal s’inaugurarà a migdia. En ella, els paradistes d’arreu i de la vila mostraran al públic tot tipus de sabons d’aromes i propietats diferents, tant de naturalesa sòlida com líquida.

Els més curiosos, siguin grans o petits, podran participar dels tallers familiars que realitzaran El Sabónet, i que tindran a lloc a Lo Carreró. Allí els assistents podran conèixer els secrets de l’aromateràpia, fent farcellets d’herbes i ungüents de camamilla, entre d’altres.

La música i la dansa acompanyaran la trobada al llarg de la tarda, primer amb l’espectacle Swing Noguera, i en el moment de la cloenda amb Fredy ‘Harmonica’ & The Concealers.

Més informació: 

També et pot interessar