Cristina Mongay
,
15/05/2018
Fires i festes

Almacelles, a punt per la VI Fira de la Il·lustració i la I Fira Tasta'm

La història i la gastronomia marcaran el pròxim cap de setmana a la vila d’Almacelles
Almacelles

Foto: 

Cedida
Hi ha moltes ciutats i pobles ponentins que remunten els seus orígens en l’Època Medieval. De nord a sud del nostre territori, de ben segur que en sabríem esmentar un bon grapat que, any rere any, recorden aquests temps llunyans viscuts pels seus ancestres amb trobades, mercats i fires. Però, també n’hi ha d’altres que varen viure moments molt especials anys després, en Època Moderna. Aquest és el cas de la vila d’Almacelles, que es refundà en ple Segle de les Llums tot seguint els dictàmens dels ministres i corregidors de Carles III. I aquesta fita, per sisè any consecutiu, es recordarà els dies 19 i 20 de maig amb la Fira de la Il•lustració.

Almacelles, urbs ilustrati
El proper cap de setmana promet ser molt mogudet a Almacelles!

Aquesta vila del Segrià acollirà per sisena vegada la seva Fira de la Il·lustració, una cita cultural que rememora l’obtenció del privilegi reial de repoblació de la colònia agrícola d’Almacelles liderada per la iniciativa privada del comerciant i ciutadà honrat barceloní Melcior de Guàrdia l’any 1773. Amb ella, de Guàrdia es comprometia davant del rei Carles III a edificar en sis anys una església, un pou, un molí i quaranta cases per als nous pobladors i pobladores.

Així, per evocar aquesta efemèride, els dies 19 i 20 de maig els veïns i veïnes del poble trauran les seves millors robes i sabates ‘a la il·lustrada’ de l’armari –i en molts casos també infinites perruques ben empolsades–, i les lluiran pels carrers i les places del centre de la vila amb l’elegància i la contenció pròpies del Segle de les Llums.

Durant els dos dies es realitzarà el mercat d’artesania, engalanat d’acord per l’ocasió; activitats infantils –com vaixells i jocs de fusta i un carrusel– i diversos espectacles itinerants. Entre aquests, cal destacar la cercavila musical, que les dues jornades despertarà a veïns, veïnes i visitants; i les composicions del Trobador i dels Joglars. També podreu conèixer a l’Etili, un soldat de la cort borbònica, que ens explicarà xafarderies del moment i tot allò que mai us han explicat de l’art de la guerra; i l’Alquimista, que us revelarà alguns secrets de la seva ancestral disciplina que camina a mig camí entre la ciència, la filosofia i l’esoterisme.  

La nit del dissabte, comptarà amb un espectacle molt i molt especial: amb els malabars i la màgia de Malaboig Espectacles & Animacions! Els malabaristes sabadellencs Eloi Creus i el Noel Estarellas faran les delícies de grans i petits amb atrevits jocs de llum i de foc.

Fira Tasta’m, per quan pica el cuquet de la gana
I si la intensitat de tanta història us fa venir la gana, no patiu! Enguany s’incorpora una proposta gastronòmica molt interessant a la Fira de la Il·lustració.

Es tracta de la I edició de la Fira Tasta’m, una cita que pretén posar en valor els productes alimentaris de qualitat, ja siguin propis de la zona o bé d’arreu del país. Aquesta se situarà al llarg del carrer de la Mercè, i connectarà amb la Fira de la Il·lustració a través de la Plaça de la Vila, on hi haurà servei de taverna i zona infantil.

Entre d’altres es comptarà amb la col·laboració de productors locals com en Gerard Barsalà, ànima mater de la casa de licors artesans Elixirs de Ponent, que presentarà alguna nova fórmula espirituosa. Cal Quitèria, productor de formatges, posarà a disposició del públic general els seus productes artesans, l’estrella del qual es basa en la llet de cabra.

També hi intervindran el Racó de Enrique, la Pastisseria Marqués, la casa de cerveses artesanes Lo Vilot, el productor de vermut casolà Escanilla i la casa de menjars preparats Chez Marie.

Tant el dissabte com el diumenge, de 12 a 14 h, per només 1 € podreu gaudir de vermut especial!

Més informació: 

També et pot interessar