Raquel Zazurca

Foto: 

Surtdecasa Ponent
Zazurca durant l'entrevista de Surtdecasa Ponent

Raquel Zazurca: "Crec molt en la creativitat, ja que es pot aplicar en tots els camps de la vida i ajuda a conèixer-se millor a un mateix"

Can Gessé és un espai alternatiu, sostenible i creatiu, on el handmade, la naturalitat i la familiaritat són els segells identificatius
Cristina Mongay
,
19/07/2017
Entorn
A Almacelles es localitza Can Gessé, un dels vint-i-tres Parcs de les Olors de Catalunya. Un espai que convida a toca de peus a terra, a entrar en contacte amb la natura, amb les especies d’aquí, i també a fomentar la imaginació i la creativitat que de vegades els adults creiem perduda. Al capdavant d’aquest projecte se situa la dissenyadora, il·lustradora i emprenedora Raquel Zazurca. Parlem amb ella!
"La idea és experimentar amb les plantes, amb les mans i fer-ho des de zero: ja sigui des de la part culinària i medicinal, o la creativa"

- Com va nàixer Can Gessé?
Raquel Zazurca: Can Gessé ocupa les granges on antigament treballava el meu padrí. Jo amb aquest espai sempre he tingut un gran vincle, ja que m’hi he passat tota la infantesa (caps de setmana, Setmana Santa, vacances, etc.), i m’hi sento molt arrelada. Quan el padrí es va jubilar, tot plegat va quedar sense ús, desèrtic. I va ser llavors quan els meus pares van creure que calia fer alguna cosa amb ell, rehabilitar-lo i donar-li un nou sentit. I si podia ser, donar també un valor a les plantes del territori. Can Gessé va nàixer així, fa cinc o sis anys, com Parc de les Olors.

- Can Gessé, però, va molt més enllà que un Parc de les Olors.
Exacte! Vam adaptar la idea Parc de les Olors en quan a projecte paisatgístic del terreny. Vam adaptar les espècies que van creure convenients i vam iniciar un propi projecte empresarial al seu voltant, la qual cosa li dóna un valor afegit que es el que es actualment Can Gessé. Vam començar durant els anys durs de crisi i vaig creure que jo també havia d'aportar el meu granet d'arena al projecte, des de la meva perspectiva formativa.

- Què fa una dissenyadora/il·lustradora experimentant amb plantes?
Doncs fa de tot! Quan vaig acabar d'estudiar, el meu sector estava molt parat, i vaig haver-me d'espavilar. Vaig decidir aprofitar el mitjà que tenia més a mà. I, com que a casa sempre hem estat molt emprenedors, vaig tenir la idea de potenciar Can Gessé per mi sola com un espai natural amb jardins i on fer visites i activitats creatives. I des d'aquí també gestionar esdeveniments creatius i adaptar els meus coneixements de disseny al camp floral.- Què et permeten les flors?
Amb el disseny floral intento buscar la bellesa i extrapolar la meva formació. Aquí les meves eines, en lloc de ser els colors, els llapisos o els mitjans digitals, són la natura i les seves textures, colors, volums i formes. És un camp que em sorprèn dia a dia.

- Qui acostuma a venir a les activitats de Can Gessé?
Les escoles són una de les branques de públic que més ens arriben. Els nens vénen per conèixer les plantes, les seves propietats, saber com respectar la natura, perquè ja tenen certa consciència del reciclatge, la contaminació i el medi ambient. Però també arriben per donar ales a la seva creativitat amb els tallers. La idea és experimentar amb les plantes, amb les mans i fer-ho des de zero: ja sigui des de la part culinària i medicinal, o la creativa. Per altra banda, el públic adult també ens visita sovint. Sigui per comandes, per moda, als o perquè estem saturats de moltes coses, aquí poden crear coses artesanals i al seu ritme.

- Com heu connectat amb el públic, sense pràcticament publicitat?
Les xarxes socials i el medi on line ens han permès arribar molt a la gent, i especialment al jovent. Aquest és el públic més fresc i que potser desconeix més la natura, tot i que molt obert a experimentar amb ella. Quan ve la gent gran ens demostra que encara en sap moltíssim del camp i aprenent a entende que la natura no és sol un medi sinó que també ens pot ajudar a ser creatius.


EMME fotografia

- Amb què treballeu als tallers creatius?
Doncs tenim tallers que tracten el elaboració de ungüents, d’elaboració de sabó de casa, d’expressió plàstica a la natura, d’il·lustració a la natura, cultiu de germinats, de treballs manuals i reciclatge, de ioga, de risoteràpia, de coixins terapèutics, de sals culinàries, etc.

- Quin és el taller estrella?
Sense cap manera de dubte, les flower parties. És un concepte de festa floral enfocada a l’esdeveniment. Per gaudir amb petit comitè i deixar-se portar per l’àmbient tranquil i natural. És un mix de festa privada i activitat. Hi ha també les de Nadal (christmas&deco), les de corones de flors (crowns&photo) i ara n’estem preparant la tercera tipologia. En una d’elles (crowns&photo) col·laborem amb EMME Fotografia, les encarregades de fer les sessions fotogràfiques.

- A Ponent, tot i viure tan a prop de la natura, creus que estem desvinculats a ella? Que no la coneixem prou?
Hi ha molta gent que som de camp, que necessitem aire lliure. Però pel que fa a coneixements crec que tampoc tenim la cultura que ens creiem que tenim. No hauríem de creure que en sabem més que els de Barcelona, del camp, tot i tindre'l a tocar de casa. El que hem de fer es valorar-lo més i apendre’n més!- La creativitat és molt important per a tu!
Doncs sí! La creativitat per mi és tot! La meva vida és així: jo no tinc un treball i després quan surto me’n desentenc. No! Tot el contrari. Al meu temps lliure dibuixo, creo, experimento! Crec que cal buscar el cocktail perfecte de creativitat i disciplines artístiques.

- La creativitat naix o es cultiva?
Crec que és un tret personal que s'ha de treballar i potenciar en totes les edats. I, per desgràcia, és un camp que gairebé no es treballa ni a les escoles, o es redueix únicament a pintar amb colors. Crec molt amb la creativitat, ja que es pot aplicar en tots els camps de la vida i ajuda a conèixer-se millor a un mateix. La imaginació és molt poderosa!

- Què aporta Can Gessé a l’àmbit cultural de Ponent?
Aporta cultura de la terra, del camp, de les plantes, respecte per l’entorn i creativitat en un medi que fins ara teníem una mica menystingut (que és el de les flors). I és que les flors són molt més que decoració per fer bonic!

- Llança un missatge a tots els nostres lectors i lectores!
No ens tanquem a cap camp d’experimentació, ja que el món és molt gran. I el món creatiu encara més! La creativitat i la imaginació són dues eines potentíssimes i cal obrir la ment i els ulls per captar la sensibilitat del nostre entorn. Cal despertar-se, ja que així podrem créixer molt més.

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar