Foto: 

Cedida

Viatja en el temps al XVIII Mercat Romà de Guissona

Dissabte, 19 de juliol Guissona es transforma en l’antiga ciutat romana de Iesso
Glòria Sala
,
11/07/2014
Fires i festes
A Guissona no és estrany que rascant una mica el terra, topem amb restes arqueològiques de l’època romana. Una civilització que ens sembla tant llunyana en els segles, a Guissona està a només uns pams sota terra. Fer-la reviure, doncs, era gairebé una obligació, com saldar un deute amb el passat. Els guissonencs ho saben molt bé i per això, des de fa 18 anys, organitzen una jornada en que tota la vila es transporta als temps en què Guissona es deia Iesso, els temps en què la túnica era el vestit oficial. En definitiva, els temps en què els romans van triar l’antigua ciutat de Iesso per establir-s’hi, deixant amb el pas dels anys, un llegat històric i etnològic d’incalculable valor.

Guissona es trasllada, durant aquest cap de setmana, al seu passat romà. I ho fa, transformant la vila en un autèntic mercat romà, un passeig pels gustos, aromes i sabors que dos mil anys enrere poblaven Guissona. La vila al complet es vesteix de romana, el recorregut pel nucli antic esdevé un viatge en el temps entre botigues d’artesans del cuir, de la ceràmica, de la joieria i racons vestits d’època que ens expliquen com era un campament militar o una escola de legionaris de l’època. No hi falten tampoc les termes, punt de trobada social pels romans, un espai ideal per al relax, fora del bullici del mercat romà.

  • imatge de control 1per1

I si hi ha dos personatges històrics que han marcat l’època romana, aquests són Juli César i la reina Cleopatra. A Guissona, els trobareu en carn i ossos passejant pel mercat i donant-vos la benvinguda i descobrireu tota la sensualitat i l’erotisme amb què la reina egípcia va seduir el mateix Juli César.

Sensualitat i erotisme. Dos ingredients que van estrictament units a la cultura romana, una civilització que considerava el sexe com una necessitat humana més, com menjar i dormir, i on els símbols fàl·lics eren símbols de distinció i de bona sort. Tot sobre el sexe a l’època romana ho podreu descobrir en una exposició que estarà oberta durant tot el dissabte a l’antic Escorxador, un passeig per l’art i l’arquitectura eròtica que posa en evidència els tabús i les limitacions actuals entorn el sexe, un tema que els romans tenien assumit amb naturalitat.

I pels que, més enllà de la vessant lúdica del mercat, vulgueu aprofundir una mica més en la vida quotidiana d’una ciutat romana, el Parc Arqueològic obre portes tot el matí i fins al migdia, amb visites guiades que permeten al visitant trepitjar el ‘cardo maximus’ (carrer principal) de l’antiga ciutat de Iesso, contemplar les seves termes i fer-se una idea de com era una casa senyorial de l’època. Tot, en un enclavament arqueològic que ha estat considerat un dels més importants de la Catalunya interior.

La programació d’activitats durant tot el dia no s’acaba aquí. Tallers, desfilada de la legió, teatre, música, dansa, patrimoni, espectacles, recreacions... cada racó de la vila respira l’alè clàssic de l’època romana. Per veure-ho tot cal agafar forces, i ho podreu fer al Thermopolium, un restaurant d’època al bell mig del poble.

I ens oblidavam d’un personatge important! El déu Bacus, símbol de la festa desmesurada, protagonista de les mítiques bacanals romanes, també passejarà pel nucli històric. I és que en aquesta edició, fins i tot els déus es rendeixen als encants terrenals i descendeixen fins a la ciutat de Iesso per obrir les portes de la seva llar i mostrar l’Olimp i tots els secrets que s’hi amaguen.

Un déu Bacus que és protagonista, sobretot, quan cau el sol i comença la festa de la Bakanal, una festa apta només per als més agosarats. Abans, però, el mercat romà s’acomiada amb un espectacle de dansa en honor a César i Cleopatra que, en aquesta edició, es dedica als déus de l’Olimp.

 

Pots consultar tot la programació a http://mercatroma.cat/mercat-roma/programamercat/

A

També et pot interessar