Els més llegits 2020

Foto: 

Cedida

Els 5 articles més llegits del 2020 a Ponent

Fem balanç de l'any i recollim aquells articles de Surtdecasa que més us han agradat
Surtdecasa Ponent
,
28/12/2020
Activa't
Ara que acaba el 2020, toca fer balanç i volem aprofitar per repassar el bo i millor que ens han donat aquests dotze mesos. Hem volgut fer un recull d'aquells reportatges o entrevistes que més èxit han tingut enguany i que més han entusiasmat els lectors. Una bona oportunitat per recordar-los o, si encara no els havíeu llegit, ara podeu fer-ho!


1. Nadia Tolsà: "Creiem important que la ruralitat continuï lluitant per la cultura i per la igualtat de gènere"
El bar Centro és el punt de reunió cultural de Maldà, a l’Urgell. A més de servir-hi cafès, també exerceix de restaurant, de sala de concerts i de galeria d’art. Des de finals del passat mes de gener incorpora un nou projecte: la Biblioteca de la Dona Escriptora de Maldà. L’espai dóna visibilitat a les dones escriptores i obre les portes a la seva obra, de vegades encara massa desconeguda i poc reivindicada. En vam parlar amb Nadia Tolsà, una de les impulsores del projecte.
> Llegeix-lo aquí!

 

  • imatge de control 1per1


2. Berni Puig: "Hi ha poques esglésies pintades sense una imatgeria cristiana"
La creació, la divinitat, els rituals. L'art i els rituals s'uneixen a l'església nova de Sant Joan Baptista de Penelles (La Noguera) que ha reobert portes amb un mural de gran format realitzat per l'artista visual Berni Puig (Manresa, 1990). És una de les primeres esglésies catalanes en ús intervingudes per un artista contemporani, fet que suposa la resignificació de l'art en espais de culte, una tendència recentment reivindicada per molts amants de la música en directe en espais singulars. Aquest projecte que va iniciar-se a l'octubre del 2019 va poder culminar-se el passat mes de juny. Vam parlar amb ell.
> Llegeix-lo aquí!

 


3. Júlia Farrero: "Hi ha un moment que sents que ja no estàs connectada a casa teva"
En un context rústic i amb la tradició pirinenca de les falles com a font d’inspiració, Júlia Farrero (Lleida, 1984) protagonitza 'Teia', un espectacle tan delicat com rude que dansa entre el moviment i el trapezi. En el mateix escenari on conviuen la tradició i la contemporaneïtat, s’evoquen records familiars de persones de mans arrugades i peus arrelats a la terra, convidant al públic a formar part d’un ritual on tot es construeix i es transforma. A Surtdecasa vam parlar de trapezi i de la situació actual amb Júlia Farrero, la creadora d'aquest espectacle guanyador de la beca de producció Suport a la Creació en Arts de Carrer 2018.
> Llegeix-lo aquí!

 


4. Ferran Grau: "Som esclaus del capital en tots els àmbits de la vida i el periodisme és un mirall de la vida"
'L’hivern del coiot' (Crims.cat) és l’última novel·la del periodista i escriptor Ferran Grau (Lleida, 1982) amb la qual s’estrena en el gènere del True Crime. Tot i que el relat parteix de l’assassinat d’Isabel Bascuñana, que va tenir lloc a Lleida l’any 2004, acaba esdevenint una confessió íntima del seu autor. Grau havia conegut la víctima temps abans dels fets que van sacsejar la societat de Ponent. Potser per això és la història que el lleidatà tenia pendent escriure des de fa setze anys. Establert a Barcelona des de l’any 2000, Grau ha col·laborat amb diversos mitjans de comunicació i actualment treballa com a guionista a RNE. Ha publicat, entre d’altres, 'Dues cicatrius' (Capital Books, 2016) i dos volums de ficció sobre el detectiu barceloní Enric Cazaneuve, juntament amb Oriol Molas. L’últim, 'Cazeneuve i les clavegueres de la ciutat' (Capital Books, 2019), editat recentment.
> Llegeix-lo aquí!

 


5. Aka Modesto: "Quan pintes una obra al carrer, deixa de ser teva"
"La policia vol arruïnar la meva carrera artística", hi diu en un dels matalassos que ha pintat Aka Modesto. Recentment la ciutat de Lleida s'ha convertit en un aparador d'art urbà en forma de matalàs, ja que aquest artista lleidatà s'ha proposat intervenir l'espai públic com a crítica a un model de municipi que genera residus constantment. Ens ho explicava en aquesta recent entrevista.
> Llegeix-lo aquí!

 

A

També et pot interessar