editorial Fonoll, Juneda, llibre, lectura, 2017, març, Miquel Capdevila, periodista

Foto: 

Cedida
'Joguina de la contradicció’, un dels darrers llibres editats per Fonoll

L'editorial Fonoll recupera la figura del periodista lleidatà Miquel Capdevila

'Joguina de la contradicció’ recopila una seixantena d'articles de Capdevila
Cristina Mongay
,
10/03/2017
Llibres
L’editorial Fonoll, fundada l’any 1997 a Juneda, ha estat l’encarregada d’editar llibres tant populars i d’autors i temes de proximitat com ‘Lo lleidatà és fàcil. Txarra’l, sisquere!’ (2014), ‘Sóc de l’oest. Lo #PostuLlibre del Sr. Postu’ (2015) i les aventures del Banyetes. Des del 2006, però, inclou al seu catàleg l’edició d’obres d’autors d’arreu de Catalunya.

Entre les seves novetats editorials destaca ‘Joguina de la contradicció’ (desembre 2016), una antologia dels articles més representatius del periodista lleidatà Miquel Capdevila (1887-1953). La trajectòria de l’autor s’adherí al noucentisme i al catalanisme de la Lliga i mostra amb detall l’evolució del conservadorisme català de la primera meitat del segle XX.

Capdevila, entre d’altres aspectes, va ser director del diari lleidatà ‘El Pallaresa’ (1918-1919) i va ser redactor de ‘La Veu de Catalunya’ (1920-1934) i de ‘L’Instant’ (1935-1936). Va col·laborar en les publicacions culturals ‘D’Ací d’Allà i Mirador’ i, després de la Guerra Civil,  va reprendre la seva activitat com a col·laborador de ‘Destino’ (1939-1944) i redactor de ‘El Noticiero Universal’ (1941-1953).

Els texts de Capdevila esdevenen un viu retrat de la seva època, tant a nivell català com a nivell internacional. Entre la seixantena d’articles seleccionats de 1918 i 1939, tracta episodis tant destacats de la història contemporània com la Primera i la Segona Guerra Mundial. Incorpora, en ells, comentaris al voltant de destacats polítics catalans de l’època, com en Francesc Cambó (1876-1947) i Enric Prat de la Riba (1870-1917), així com de personatges de l’àmbit artístic. Per exemple, l’obra i enterrament del dramaturg Àngel Guimerà (1845-1924) i la Barcelona del dibuixant i caricaturista Ricard Opisso (1880-1966).

Gràcies al recull de texts de Fonoll, podem fer un viatge en el temps i transportar-nos al Ponent de fa cent anys. Entre d’altres aspectes, podem conèixer alguns detalls de la venda d’objectes artístics de la Catedral de Lleida, la instal·lació i funcionament dels regadius de l’Urgell o la tradició del segar i el batre.

Tanmateix, es recupera la visió que Capdevila tenia de Lleida i el valor que donava al variant i colorista paisatge ponentí. El riu Segre, la fecunda horta, la plana de fines línies i que s’estén en l’horitzó, són alguns dels elements que reivindica i que no sempre (ja llavors) eren apreciats pels lleidatans. Capdevila destacà alguns episodis de la nostra història així com els miradors que encara avui ens permeten prendre distància i contemplar, des de d’alt, les terres de Ponent. Per exemple, la Pertusa, prop d’Àger, el Campanar de la Seu Vella o el turó de Gardeny.

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1

Més informació: 

A

També et pot interessar