Sant Jordi

Foto: 

Cedida

Les 5 recomanacions per Sant Jordi de les Terres de Ponent

Des de Surtdecasa Ponent et proposem les nostres recomanacions per aquest Sant Jordi
Cristina Mongay
,
18/04/2017
Llibres
Tan si ets de llibre com si ets de rosa (o ets de les dos coses), estarem d'acord en el fet que Sant Jordi és un gran dia arreu de Catalunya. Els carrers s'omplen de rialles, de gent que vol sorprendre's amb la propera lectura, de flors de tots colors, de música, d'un caliu especial i, sobretot, de molta cultura! Enmig de la immensa oferta de llibres que podreu trobar a les parades, volem 'facilitar-vos' una mica la tria: hem seleccionat els 5 títols d'autors i autores 'made in' Ponent que més passions aixequen. Ja saps quins són?


'Assassins de Ponent', de VV. AA. (Libres del delicte, 2016)

'Assassins de Ponent' és un recull de relats curts liderats per l'escriptora lleidatana Ramona Solé. Un conjunt d'històries que tenen com escenari la capital de Ponent i els llocs més emblemàtics de la ciutat, i que mostren la qualitat dels autors locals i la diversitat del gènere. Hi trobareu texts del  Llorenç Capdevila, l'Alexandra Cuadrat, la Marta Esparza, el Miquel Àngel Estradé, el David Marín, el Rafa Melero, el Carles Mentuy, el Francesc Pané, l'Anna Sàez, la Montse Sanjuan, la pròpia Ramona Solé i en Ramon Usall.

I és que el recull reuneix des de textos policíacs a negres, passant per altres més psicològics, però sempre dins del gènere negre criminal.

 
'Guia del Quixot per terres de parla catalana', coordinació i edició d’Annabel Encontra i Alexandra Cuadrat (Apostroph, 2016)

En commemoració del 400 aniversari de la mort de Miguel de Cervantes, aquesta guia recrea el camí que va seguir el personatge literari més conegut arreu del món per anar fins a Barcelona. Es tracta d’una guia turística i literària de l’antic camí Real en el seu pas per poblacions on es parla la llengua catalana: Fraga, Alcarràs, Lleida, Bell-lloc, Mollerussa, Bell-puig, Tàrrega, Cervera, Els Hostalets, Montmaneu, Porquerisses, Igualada, Masquefa, Martorell, Molins de Rei i Barcelona.

Amb la guia 'El Quixot per terres de parla catalana' podreu gaudir de la ruta menys coneguda del Quixot i aturar-vos en indrets tranquils, plens de cultura i història. 'Lo diccionari lleidatà', de Ferran Montardit, Robert Masip i David Prenafeta (Editorial Fonoll, 2017)

Després de 'Lo nou diccionari lleidatà-català' i 'Lo lleidatà és fàcil. Txarra'l, sisquere!', arriba l'ampliació d'aquest nostrat recull! Els autors consegueixen fer créixer el recull més extens del vocabulari de la plana ponentina, que enriqueixen parant molt l’orella. Així, aquest tercer volum tindrà un total de 3.500 entrades, amb 400 paraules noves i nous exemples i explicacions. El pròleg anirà a càrrec del Sr. Postu i l'epíleg per part del Francesc Latorre, periodista esportiu de TV3, nascut a Aitona.

 

'Seixanta-vuit', de Ramon Usall (Pagés Editors, 2017)

La nova novel·la del Ramon Usall ens transporta al maig del 68 de la mà de la seva protagonista, l'Enriqueta Pasqual. Ella es va quedar trasbalsada quan descobrí una postal il·lustrada amb una imatge de l'església de Saint-Germain-des-Prés. Contemplar, de nou, aquell imponent campanar va fer-li emergir latents records que no havia acabat d'oblidar. Fa més de quaranta anys que el seu promès, fill d'un exiliat amic de son pare, l'havia deixat plantada per abraçar la causa revolucionària. El fet de rebre notícies del seu antic amor l'abocà a posar-se en contacte amb en Rafel Rovira, un detectiu privat. El cas el portarà a destapar alguns dels secrets amagats rere aquella revolta i a descobrir un rosari de cadàvers en un París que més que la ciutat de la llum semblava la de les tenebres.


 'Tan solo palabras', de Mari Parras Martínez (Eride Ediciones, 2016)

Es tracta de la primera novel·la de la jove autora lleidatana Mari Parras Martínez. 'Tan solo palabras' narra la història de l'Àlex, una jove que busca conéixer-se millor a ella mateixa per trobar el seu lloc al món. De la seva mà, el lector podrà reconèixer la seva evolució personal així com la descoberta i acceptació de la seva orientació social. A més a més, es reflexiona sobre la societat, l'amistat, la família i l'amor.
 


 

A

També et pot interessar