Sant Jordi

Foto: 

Cedida

Les 5 recomanacions literària per Sant Jordi de les Terres de Ponent

Des de Surtdecasa Ponent et proposem les nostres recomanacions per aquest Sant Jordi
Cristina Mongay
,
17/04/2019
Llibres
Tan si ets de llibre com si ets de rosa (o si ets de les dos coses), estarem d'acord en el fet que Sant Jordi és un dia molt especial per Catalunya. Els carrers de les ciutats i els pobles s'omplen de rialles, de gent que vol sorprendre's amb la propera lectura, de flors de tots colors i textures, de música, d'un caliu especial i, sobretot, de molta cultura! Enmig de la immensa oferta de llibres que podreu trobar a les parades i a les prestatgeries, un any més volem 'facilitar-vos' una mica la tria: per això hem seleccionat els 5 títols d'autors, autores i editorials 'made in' Ponent que més passions aixequen.

 'Més que ràbia', d'Emili Bayo (Llibres del delicte, 2018)
"L’assassinat del germà de l’Aina Saborit, diputada al Parlament i líder del moviment independentista, i la desaparició de la seva cunyada, provoquen una investigació policial que atreu els focus dels principals mitjans de comunicació del país. El cas cau en mans d’en Ton Domènech, un mosso d’esquadra moderadament independentista que idolatra l’Aina fins que descobreix la cara oculta de la política.

Entre assessors polítics desenganyats, empresaris corruptes, periodistes sensacionalistes sense escrúpols, sicaris, detectius privats, relacions sexuals equivocades i xantatges, la recerca del culpable de l’assassinat esdevé una muntanya russa on tothom té coses per amargar."

  • imatge de control 1per1
'Atles de l'oblit', de Teresa Ibars (Pagés Editors, 2019)
Aquest treball de la historiadora d'Aitona parla d’uns racons de la memòria, del paisatge i de les emocions que, com un quadre impressionista farcit de petites pinzellades, han configurat una percepció de la realitat i una manera de ser. Mitjançant un viatge que porta l’autora al cor d’un territori, el Baix Segre, i a la vida d’uns personatges, potser ja majoritàriament oblidats, en aquest llibre es fa un exercici voluntari de recordar per comprendre.

Perquè quan una persona deixa de viure en un lloc i, per tant, engega un cert camí d’oblit, o veu com son pare comença a oblidar per culpa d’una malaltia que se’l menja, pot ser que aquesta persona adquireixi la clara consciència que tornar sempre resulta impossible i quan hom té aquesta certesa tan sols queda entomar qui som i on som de nou.'Lleida desapareguda', de Joan Torné i Sandro Machetti (Editorial Efadós, 2019)
Joan Torné i Sandro Machetti ens proposen un recorregut per la ciutat de Lleida desapareguda, pel passat d’una ciutat constituïda sota el signe de la modernitat del ferrocarril, que arribava per primer cop el 1860 i que va anunciar l’obertura del centre clos més enllà de les muralles. Aquestes caigueren perquè la vila es fongués per sempre més amb la perifèria fèrtil: la fotografia va ser-ne testimoni excepcional i memòria latent que hem destriat tot privilegiant les perspectives menys conegudes.

Aquest volum, que recull un total de 160 imatges fotogràfiques, forma part de la col·lecció 'Catalunya desapareguda'.'Cicatrices bajo la piel', de Joan Roure (Grupo Tierra Trivium, 2019)
"Finals dels noranta. La Sara, la Laura, el Daniel, el Marcel i l'Arnau són cinc amics apassionats per la música. Gaudeixen de la joventut de vint anys, l'amistat pura, el primer amor de veritat,... fins que tot es trenca amb la inesperada tragèdia de la Sara, un succés que acabarà amb la seva innocència i que posarà la seva amistat entre les cordes.

Han passat molts anys, però en Daniel no ho ha superat, els seus sentiments per la Sara pesen tant que decideix acabar amb la seva mala sort. Aquest serà el punt d'inflexió. A partir de llavors, el passat i la veritat tornaran com un huracà amenaçant amb destruir la falsa comoditat de la resta: descobriran que les ferides segueixen obertes; es veuran obligats a prendre decisions que no van prendre en el seu dia i no podran seguir ocultant els secrets que guarden."

Es tracta de la segona novel·la de l'escriptor lleidatà, dedicada al gènere negre, la qual explora els límits de l'amistat amb la musicalitat literària característica de l'autor.'Soc més de l'oest', del Sr. Postu (Editorial Fonoll, 2019)
Es tracta del #PostuLlibre2 del Sr. Postu, lo noi emmascarat amb barret de l’Aplec del Caragol, dinamitzador solidari i rei a les xarxes de Lleida i Ponent des dels seus comptes de Postureig de Lleida. Et permetrà descobrir la part més humorística, la part més solidària , la part més #Lleidatanament i #Ponentinament divulgativa i la resta de vivències, ocurrències i opinions del Sr. Postu. MÉS humor, MÉS solidari i MÉS #Lleidatanamentposturil!

Una proposta divertida i amena. A més a més, el volum compta amb un pròleg a càrrec d'Anna Sáez.

A

També et pot interessar