Llibreries

Foto: 

Surtdecasa Ponent

6 llibreries amb encant de les Terres de Ponent

Amants de la lectura, la cultura i la història, teniu una cita en aquests establiments
Cristina Mongay
,
29/11/2018
Llibres
Les llibreries són llocs que custodien una aurèola ben especial. Quan hi entres, t’hi sents molt i molt petit, et meravellen fins a gairebé la intimidació les parets plenes de prestatgeries infinites, els taulells plens de piles de llibres i les milers d’històries i opinions capturades entres les pàgines enquadernades. Pels que els hi agrada el misteri, la fantasia, la novel·la negra, l’humor, l’eròtica, la infantil i juvenil,... a les llibreries hi ha propostes per a tots els gustos. A pesar de les complicacions del sector –especialment per la competència on line–, a Ponent encara hi ha un bon plegat de llibreries que esdevenen fars de saviesa, cultura i reflexió amb caràcters i veus pròpies. Et parlem sobre alguns d’aquests projectes. T’atreveixes a perdre-t’hi?

La sabateria
Sí! Per anecdòtic que sembli,La sabateria es tracta d'una llibreria i no una botiga de calçat! Va obrir les seves portes l'abril del 2017 i, des d'aleshores, no ha deixat de fer volar els anhels professionals de l'Estefania Reñé, una dona amb una llarga trajectòria al món del comerç de llibres que finalment apostà pel seu projecte propi.

La sabateria se situa al Casc Antic de Lleida, molt a prop de la parròquia medieval de Sant Llorenç. Ho fa, per tant, al rovell de l'ou, en una zona plena d'història –i d'històries desconegudes– a l'antic barri de la moreria, actualment una espai en plena recuperació de la seva activitat cultural. Quan entrem per la seva porta, fem un viatge en el temps: descobrim tota una sessió de llibres antics, plens d'encant; tota mena de gadgets de l'ofici sabater i escriptor, i també destacades novetats literàries.

Explícitament, La sabateria ens convida a capbussar-nos en la lectura, a deixar-nos endur en un mar d'històries, a perdre el temps i vagejar per trobar-nos amb nosaltres mateixos.

Si vols descobrir més detalls sobre aquest projecte, llegeix el nostre reportatge:
‘La sabateria', una llibreria plena de personatges, aventures i records

On es troba?

c/ Lluís Besa, 3, 25002 Lleida
La sabateriaEl genet blau
El projecte de la llibreria El genet blau va alçar la reixa per primer cop l’any 2000, i ho feia especialitzant-se en la venda de llibres antics plens d’història. La seva primera ubicació tingué lloc al carrer Ballester, al barri històric de la capital del Segrià, just darrere de la Biblioteca Pública de Lleida, l’Arxiu Històric de Lleida i el Museu de Lleida: diocesà i comarcal.

Tretze anys després, incorporà a les seves prestatgeries el món infantil i el joc educatiu, tot un ventall de possibilitats per explorar i per mimar amb cura i atenció els nous lectors i lectores. Fou precisament l’any 2013 quan es canvià de seu, traslladant-se a l’emplaçament actual, a tocar de l’Eix Comercial i el riu Segre. Ho feia en un edifici modernista –datat del 1878–, però que als seus baixos amagava tot un tresor per conèixer i on ambientar les seves lectures: una arcada gòtica, element enllaçat amb la ciutat medieval de Lleida i l’Hospital de Pere Molinera –actiu entre els segles XII i XIV–, cavaller que va col·laborar conquesta de Lleida l’any 1149.

Recentment ha canviat de mans, les quals continuen treballant amb esforç i donant corda a la voluntat de contagiar l’hàbit de la lectura a petits i grans amb activitats de tota mena i sessions de contacontes.

On es troba?
Av. Blondel, 62, 25002 Lleida
El genet blauLlibreria Caselles
La mítica llibreria Caselles de Lleida començà a escriure la seva història a inicis del segle XX –l’any 1914–, en forma de quiosc de venda de diaris als portals de l’Ajuntament i, seguidament, a l’emblemàtic quiosc de la Plaça Sant Francesc. Finalment, l’any 1934 va prendre la forma de llibreria-papereria i es traslladà al carrer Major.

Encara actualment s’encarrega del seu funcionament la família del fundador –Bonaventura Caselles–; concretament, ho fan els seus néts –en Josep Maria, Ramon, Jordi i Joan– que han mantingut ben viva la flama de la passió per la lectura del seu avi, del seu pare i dels seus tiets.

Perdre’s en la Caselles és tota una aventura, ja que actualment compta amb sis plantes comercials amb tota classe de llibres escolars, d’idiomes, viatges, material d’oficina, escriptura i belles arts, llibreria especialitzada i llibreria de fons. Per altra banda, al seu soterrani també s’hi localitzen diverses restes de patrimoni de la ciutat: fragments de paret i una volta de pedra del segle XVII.

Un punt molt interessant a ressaltar és l’aposta d’aquest establiment per difondre títols i autors ponentins, ja sigui amb presentacions públiques com fent recomanacions específiques en les seves seccions!

On es troba?
c/ Major, 46, 25007 Lleida
Llibreria CasellesLlibreria l’Argonauta
Entre les llibreries de la capital de la Noguera, n’hi ha una que no podem estar-nos de destacar, per la seva activitat, caràcter i història. Es tracta de l’Argonauta, l’apassionat projecte de l’italià Andrea Giovannoli i la seva companya, la Cèlia, veïna de Balaguer.

Sent molt petit, Giovannoli l’hi encantava passar bones estones a les llibreries remenant i fullejant, descobrint personatges de la mitologia clàssica, i, quan va poder, va engegar al cor de Balaguer el seu propi projecte professional.

Això passava l’any 2015, en un ampli local de 170 metres quadrats d’exposició, molt a prop de l’Estació de ferrocarrils i l’Escola Pia.  L’Argonauta es presenta com un espai acollidor obert a les curioses ànimes lectores, tant presents com futures. D’entrada, es tracta d’una llibreria general, tot i que hi destaca una secció de guies i mapes locals, una secció de llibres en altres idiomes (italià, francès i anglès) i una altra adreçada als més petits.

És habitual que s’organitzi en ella activitats diverses relacionades amb el món de la cultura, com ara debats de clubs de lectura, presentacions de novetats literàries o, fins i tot, concerts en directe.

On es troba?
c/ Barcelona, 28, 25600 Balaguer
Llibreria l’ArgonautaLlibreria Dalmases
La Llibreria Dalmases remunta la seva història a inicis del segle XX, quan el seu primer impulsor arribà a Mollerussa des de la Segarra un cop casat. Ben aviat, en Joan Dalmases i la seva esposa, la Josefa Minguell, obriren la llibreria, un projecte que des de llavors s’ocuparia de la premsa de pràcticament tot el Pla.

La llibreria s’alçava al cor de Mollerussa, molt a prop de la Plaça Major, la parròquia de Sant Jaume i l’actual edifici de l’Amistat. Es tracta d’un projecte totalment familiar, on s’hi ha bolcat les il·lusions i l’esforç de tots els seus membres. L’any 1974 es reformà la seva entrada principal i l’interior del local, per adequar-se al gust i l’estil de l’època, quelcom passà també l’any 1999, quan la Núria se n’encarregà i amplià l’espai comercial fins a arribar al carrer Balmes.

La Llibreria Dalmases aposta fermament per atansar al públic les novetats de les principals editorials catalanes, i tot que manté la seva funció de quiosc de premsa diària, quelcom permet que es mantingui ben estreta la seva relació amb el veïnatge de la zona.

On es troba?
c/ Jacint Verdaguer, 5, 25230 Mollerussa
Llibreria DalmasesEls Encants del Llibre
Els Encants del Llibre obrí les seves portes a partir de la unió d’esforços de la Paeria de Cervera, la Fundació Casa Dalmases i la Fundació Emaus. Ho feia l’any 2016, en el marc de la primera edició de la Vila del Llibre de Cervera.

El seu objectiu era molt clar: esdevenir un punt de trobada de les activitats d’aquest festival, ser la seva seu, i també donar visibilitat, una nova vida i convidar a la lectura a més de 10.000 títols en desús.

El que fou l’antic Museu del Blat cerverí transformava el seu interior per recollir i vendre establement tota manera de llibres vells, un fons literari que prové tant de donacions d’organismes públics (Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, principalment) com de particulars.

Els Encants del Llibre és un lloc màgic on perdre’s i remenar! Entre d’altres, s’hi poden trobar i adquirir totes les publicacions de Cervera i la Segarra, i ofereix una agenda estable de propostes al voltant del món del llibre: xerrades, presentació de novetats editorials, experimentació de les arts del llibre, etc. La podeu visitar els caps de setmana durant tot l’any!

On es troba?
c/ Major, 11, 25200 Cervera
Cervera Vila del Llibre

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar