Foto: 

Cedida

Consells saludables per passar l'hivern a Ponent

Arriba l'hivern i l'hora de cuidar-nos. Ens posem a les mans de la nostra dietista, Laia Mosella, perquè ens doni consells i pautes per encarar els mesos de fred
Anna Audet
,
30/11/2015
Menjar i beure
Les boires li han donat la benvinguda! Ja tenim aquí el fred. Perquè no ens agafi desprevinguts avui parlem amb la nostra dietista particular, la Laia Mosella perquè ens doni consells i pautes alimentàries per afrontar els mesos més gèlids del calendari. Preneu nota!


Laia Mosella. Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica i blocaire a Surtdecasa Ponent. 

La natura és sàvia no és un tòpic. És veritat que cada estació de l’any ens dóna els aliments que ens van bé per al nostre organisme?
Si, és cert, la natura ens ofereix el que necessitem. Per exemple, a l’estiu la majoria de fruites i verdures tenen un alt contingut en aigua per assegurar la hidratació. A l'hivern passem a aliments més calòrics, per afrontar la vinguda del fred.
Anys enrere semblava que s’havia perdut la temporalitat dels aliments i trobàvem de tot durant tot l’any, ara sembla que la consciència pel medi ambient i la proximitat en la taula i en els aliments ens ha fet reflexionar i tornar a comprar el que tenim a prop.
A part, el nou reglament de l’etiquetatge, que obliga a que el consumidor pugui llegir de forma fàcil l’origen de l’aliment, ens ajuda a l’hora de la compra i a saber si comprem realment producte de temporada.

  • imatge de control 1per1

Amb el canvi d'estació ens posem a les teves mans perquè ens donis les pautes d'alimentació saludable per aquesta tardor i hivern
Les pautes bàsiques d’alimentació saludable no tenen temporades, menjar 5 cops al dia i fer un bon esmorzar són dos consells que no puc deixar de donar.
De cara a la tardor, ampliem les sopes i les cremes sobretot a l’hora de sopar, quan la temperatura ha baixat i ve de gust un plat calent com una crema de carabassa, ceba i patata. I hem de donar color a les amanides mitjançant la mangrana i els bolets, sense oblidar la base que pot ser d’espinacs crus i escarola i així mantenir els antioxidants a la dieta. Un cop hem entrat al ple hivern, sovint acompanyat de boira, ens acompanyen les verdures a la brasa com la carxofa i els cítrics. Els cítrics són recomanables durant l’hivern en forma de suc de taronja natural a primera hora del matí com una taronja o dues mandarines de postres.

Quins són els productes de temporada que no poden faltar a la nostra taula? 
Tot i que ara us comentaré propietats d’alguns aliments de temporada, als nutricionistes no ens agrada potenciar un únic aliment, ja que en una alimentació equilibrada hi juguen tots els aliments i entre ells fan sinergies i es potencien o bé es bloquegen les absorcions. Per tant, no em d’estar contant si menjo suficient grams de Calci (per exemple) sinó donar varietat i color a la nostra dieta per tal d’assegurar una aportació correcta de tots els micronutrients.
Aquí teniu alguns detalls nutricionals d’alguns dels aliments de temporada:
Mangrana, en destaquem el seu contingut en potassi (247mg per 100g de porció comestible). Codony, en destaquem l’alt contingut en fibra (6.4g per 100g de porció comestible). Dàtil, ric en hidrat de carboni, el recomanem per aquells caminadors i esportistes que volen portar sucre a sobre i que no els pesi a la motxilla. També en destaquem l’aportació en potassi (677mg per 100g). Carbassa, rica en vitamina A (707mcg/100g) i juntament amb el moniato en destaca els 4240mcg de carotenoides per 100g, quedant per sota de la pastanaga que n’aporta 8076mcg/100g. Moniato, més dolç que la patata, en destaquem l’alt contingut en carotenoides, l’antioxidant de la tardor. En porta 4000mcg/ 100g. Dels espinacs en destaquem el potassi (529mg/100g), 104g de Calci per 100g, la vitamina A (542mcg/100g) i els carotenoides a 3254mcg per 100g. També són rics en Ferro, però recordeu de menjar després dels espinacs una fruita amb vitamina C com la taronja. Escarola, 100g d’escarola ens aporta 327mg de potassi i 55mg de Calci. Baixa en calories, ideal per les amanides de la tardor. Dels bolets en varem parlar en un post, al blog de mens sana in corpore sano. Bròquil en destaquem l’aportació d’àcid fòlic (110 mg/100g) i vitamina C (110mg/100g). Les pomes, ens duren tot l’hivern, riques amb pectina, un tipus de fibra, fibra soluble, que ens ajuda a regular el trànsit intestinal. En general de les verdures d’hivern: cols, calçots, espinacs... en destaquem el seu baix contingut en energia, essent el principal aliment d’una dieta tant d’aprimament com equilibrada. L’aportació de calories de la majoria de verdures es belluga entre les 8 kcal per 100g que ens aporta l’api fins a les 33 kcal per 100g que ens porten les cols de Brussel·les i la ceba.

Quina seria una dieta equilibrada d'hivern?
Per esmorzar: Una taronja, unes torrades amb oli d’oliva i un vas de llet.
Per mig matí: una llesca de pa amb formatge i codony.
Per dinar: Trinxat (col i patata) amb filet de porc i amanida d’escarola i mangrana de guarnició i un làctic de postres.
Per berenar: Fruits secs o una fruita
Per sopar: Crema de carbassa i moniato o sopa amb pasta, una truita a la francesa amb guarnició d’espinacs crus i olives i una fruita de postres.

Una curiositat sobre els productes de tardor-hivern?
El color taronjós que ens ofereixen alguns aliments de les estacions de fred és degut als carotenoides, molècula antioxidant, que ens pot ajudar a millorar el sistema immunitari i a millorar la salut de la visió.

La cuina d’hivern acostuma a ser ‘contundent’ quins consells ens dones per cuinar de manera saludable els nostres productes de temporada?
Cuinar al vapor tot el que sigui possible i amanir amb oli d’oliva cru, però sense abusar-ne. Els aliments més calòrics els recomano entre hores i buscar un ingredient en cru (sigui verdura, hortalissa o fruita) tant al dinar com al sopar.

Creus que la gent coneix bé la vostra feina? Explica'ns una mica en què consisteix.
Dins del món de la nutrició i la dietètica em dedico a l’àmbit de la reeducació alimentaria. En la majoria dels casos, s’associa la reeducació alimentària amb la pèrdua de pes, però també treballo en diferents situacions: la nutrició en esportistes, en mares embarassades i durant la lactància. En l’àmbit de nens, el ventall comença als 6 mesos amb l’alimentació complementària fins a la majoria d’edat, treballant a nivell particular com realitzant menús per a escoles.

La nutrició no està renyida amb les noves tecnologies. Internet és una font inesgotable d'informació de tot tipus. És per aquest motiu que t'aventures en un projecte de nutrició online? 
Sí. Ja fa 3 anys que vaig decidir emprendre el projecte Diet a porter, arrel d’una necessitat personal d’innovar i fer arribar la nutrició a tothom, fins i tot, sense sortir de casa. Poder donar un servei via online, ajudar a la reeducació alimentaria, de forma fàcil i ràpida per l’usuari. 
 

Si ets dels quins li agrada cuidar-se no et perdis els post de la Laia al Mens sana in corpore sano, el teu blog de dietètica a Surtdecasa Ponent. 

A

També et pot interessar