Vistes del Penedès a l'hivern

Foto: 

Goretti Martínez
D'excursió pel Penedès

Les 5 sortides d’hivern al Penedès

Feu fora la mandra i calceu-vos les botes: el Penedès és digne de ser trepitjat encara que faci fred
Goretti Martínez
,
28/12/2015
Entorn
Ja sabem que quan fa fred s’hi està molt bé, a casa. Però tenim un territori interessantíssim per explorar tan a prop que seria una llàstima no fer fora la mandra de tant en tant. A la vora del mar o a l’interior, entre ermites, riquesa botànica i arquitectures dels temps; en un paisatge cal·ligrafiat de ceps esquelètics que ens espera amb els braços oberts, al llarg dels parcs naturals del Foix, Olèrdola i el Garraf. Calceu-vos les botes i prepareu un bon esmorzar que el Penedès, en tot el seu esplendor, també és digne de ser trepitjat a l’hivern.

L'Avenc de l'Esquerrà
1. D’Olesa de Bonesvalls al Puig de la Mola
Us proposem aquesta ascensió a un dels millors miradors del Garraf durant la qual gaudireu de la natura, el paisatge i l’arquitectura del Parc del Garraf començant per l’antic hospital de Cervelló o de Santa Maria de Bonesvalls (S. XIII), a Olesa de Bonesvalls. Allà comença la nostra excursió. Podem seguir el GR-5, que va de Sitges a Montserrat aigües avall per la riba esquerra de la riera de Begues, passarem per l’impressionant avenc de l’Esquerrà i continuarem seguint les indicacions del mateix GR fins que trobem un pal indicador de la variant GR-92.3. Des d’allà ja serà qüestió d’anar pujant fins al cim del Puig de la Mola, coronat per una torre de vigilància forestal i amb unes molt bones vistes en totes direccions.
Longitud: 10 km
Temps aproximat: 2h 50 min
Dificultat: Moderada
> Més informació


El Parc d'Olèrdola, culminat pel conjunt monumental
2. Ruta pel Parc d'Olèrdola
Aquest recorregut circular s’inicia a l’aparcament del Castell d’Olèrdola, tot seguint el GR-92.3 en direcció a L’Arboçar. Després de baixar per un corriol entre el bosc, seguirem les indicacions cap a La Font de l’Alba incorporant-nos a una pista ampla, i seguidament continuarem cap al Fondo de la Seguera, on podem admirar els penya-segats amb balmes i abrics. Un cop al fondo, després de més o menys un quilòmetre en direcció nord-est, ens incorporem de nou i de pujada al GR-92.3, en direcció a Castellet, passant per la Font de Fontanilles, de tornada al Castell d’Olèrdola. La ruta passa per un bosc típic mediterrani d’alzinar amb brolla. Al llarg de recorregut podem veure l’impacte humà en forma de feixes terrassades en desús delimitades per murs de pedra seca i camps treballats encara actius en la part més baixa del recorregut, amb ametllers (que ja comencen a florir!) i figueres.També trobarem vàries cabanes de pedra seca i passarem per la Cova de Segarrulls, força difícil d’accedir, amb pintures rupestres neolítiques.
Longitud: 4 km
Temps aproximat: 60 minuts
Dificultat: Baixa
> Més informació


L'ermita de la Trinitat
3. Sitges - Creu de Sant Isidre - ermita de la Trinitat
Recorregut d'anada i tornada apte per a tothom. Itinerari per una de les balconades sobre els penya-segats de la costa del Garraf, amb l'atractiu afegit de visitar la bonica i sorprenent ermita de la Trinitat. Sota el puig de Sant Isidre s'entra dins dels límits del Parc Natural de Garraf. Tot i estar envoltada de pedreres i urbanitzacions, la ruta ens endinsa plenament en l'entorn més genuí del Garraf: el sòl calcari, la vegetació aspre de garric i llentiscle amb pi blanc i alzines i la presència dispersa de margallons. Si voleu fer una ruta una mica més curta podeu sortir des de Vallcarca i aparcar el cotxe al costat de la cimentera Uniland.
Longitud: 12 km
Temps aproximat: 3h 15 min
Dificultat: Moderada - Alta 
> Més informació


La Masia de La Pleta
4. Itinerari adaptat de la Pleta
Es tracta d’una petita ruta d’anada i tornada d’1,2 km aproximadament que comença precisament a La Pleta, masia modernista construïda per l’arquitecte Francesc Berenguer i rehabilitada per la Diputació de Barcelona l’any 1986 per destinar-la a equipament del parc. Des de l’aparcament -que és accessible- surt un camí en direcció est que us endinsarà dins un bosc de pins, on podreu veure les terrasses de pedra seca característiques dels antics conreus de vinya. Seguidament, gireu en direcció sud fins arribar al final del recorregut, que queda tallat per la carretera. Des d’aquí podreu observar el paisatge típic del massís, la màquia de margallons i garric. Aquesta ruta és accessible per a persones amb mobilitat reduïda, hi ha la possibilitat de descarregar-se una audioguia i algun tresor de geocerca amagat al llarg de l’itinerari.
Longitud: 1,2 km (anada i tornada)
Temps aproximat: 50 minuts
Dificultat: Baixa
> Més informació


El castell de Castellet és seu de les reserves de la biosfera de la UNESCO
5. Del Castell de Castellet al de Penyafort
Variada ruta circular des de Castellet que uneix el conjunt medieval de Castellet i l'ermita de Sant Miquel amb el castell de Sant Ramon de Penyafort, a tocar del Monjos, amb un recorregut que se situa dins del Parc Natural del Foix. L'anada recorre la plana penedesenca, paral·les al riu Foix, el qual creuem varies vegades pels meandres que forma, és un terreny planer, poc boscós, entre vinyes i en gran part per pistes asfaltades. La tornada és més muntanyosa per camins de terra i bonics corriols en terreny forestal i amb major desnivell, passant per Torrelletes. La tornada entre Penyafort i Castellet està ben senyalitzada. El Parc del Foix és un parc natural de 2.900 hectàrees repartides entre els municipis de Castellet i la Gornal i de Santa Margarida i els Monjos. Té una gran diversitat d'ambients ecològics, per la seva condició d'ecosistema humit dins un context de terres de secà. La flora i la fauna responen a aquesta dicotomia, de manera que hi coincideixen ecosistemes de ribera, de pantà, de rieres i de boscos. Quant a la morfologia, el territori del Parc del Foix pertany al massís del Garraf i es configura com una àrea muntanyosa i boscosa de transició entre la plana penedesenca interior i la plana litoral.
Longitud: 14.6 km
Temps aproximat: 4 hores 50 minuts
Dificultat: Baixa
> Més informació

Més informació: 

A la pàgina web de la Diputació de Barcelona us podeu informar sobre els parcs naturals que hi ha a la zona del Gran Penedès, les seves característiques i peculiaritats i les activitats que s'hi organitzen.

A

També et pot interessar