entrevista, música, Lleida, Artístics Produccions, gener, 2017, Surtdecasa Ponent

Foto: 

Surtdecasa Ponent
Roure durant l'entrevista amb Surtdecasa Ponent

Jordi Roure: "Volem que el territori de Lleida sigui l’escenari on produir música"

Roure és el director d''Artístics Produccions', projecte que vol produir, promocionar i difondre a Ponent les iniciatives musicals
Cristina Mongay
,
19/01/2017
Música
El proper dissabte 21 de gener tindrà lloc, a l’Auditori Municipal Enric Granados de Lleida, el concert inaugural d‘’Artístics Produccions’. Es tracta d’un projecte musical acabat de nàixer que té com a objectius principals produir, promocionar i difondre les iniciatives musicals i artístiques lleidatanes, així com fomentar el treball comú de la música amb altres disciplines creatives. Lluny del que es podria pensar, la música clàssica no és cosa d’altres temps, tot el contrari! Actualment hi ha una generació formadíssima de músics impacients per fer-vos vibrar en cada actuació. Parlem amb el músic Jordi Roure, director d’Artístics Produccions’.

· Com neix el projecte ‘Artístics Produccions’?
‘Artístics Produccions’ és un projecte que va néixer a Lleida al mes de maig de l’any passat, tot i que ja fa molt de temps que s’anava gestant en mi. Al llarg de tota la meva vida he estat molt vinculat al món de la música i, en participar en projectes nacionals i internacionals d’aquest àmbit, he anat aprenent què és el que cal i què és el que funciona bé per promoure un projecte musical. I em vaig decidir a apostar per la meva idea.

· Quin és el seu objectiu principal?
Amb ‘Artístics Produccions’ volem produir, promocionar i difondre projectes musicals i artístics. Amb la música, i la resta de disciplines artístiques, volem que els diversos tipus de públic tornin a gaudir de la cultura, volem que la sentin seva!

· Com funciona ‘Artístics Produccions’?
Partim d’una idea creativa, a través d’ella busquem quin seria el públic més adient a qui explicar-li. Seguidament, cerquem els artistes que podrien fer funcionar bé aquesta premissa inicial, qui hi encaixaria i a qui l’hi agradaria materialitzar-la. Un cop trobar el ‘qui’, reelaborem i adaptem la idea i, arribat aquest estadi, només fa falta trobar l’espai d’execució i fer la producció. Principalment volem que el territori de Lleida sigui l’escenari on produir música, tot i que, a banda dels escenaris lleidatans i catalans, seria un repte per nosaltres mostrar tota la nostra feina a espais més grans com els que ofereix Barcelona, Saragossa o Madrid.

· Qui en forma part?
Doncs es tracta d’un projecte propi, que ha nascut a partir de la meva motivació personal. Compto amb el suport de la Montse Torné, que assumeix el rol de sotsdirectora i que té una amplia experiència en el món de la psicologia, la música, l’antropologia cultural i les humanitats.

· També compteu amb un bon grup de col·laboradors i col·laboradores. Tant instrumentistes (violí, viola, violoncel, contrabaix, piano) com compositors, actors i directors d’escena.
Sí, la veritat és que amb els contactes que he fet al llarg de la meva carrera musical he conegut músics i artistes molt i molt bons, molts dels quals són originaris de les terres de Lleida. Alguns d’ells són el David Esterri, l’Anna Puig, el Carles Marigó, l’Oksana Shumanska, l’Eduard Arribas, l’Albert Flores, la Maria Mora, la Mariana Casanovas o l'artista Teresa Vallpalou. Però no descartem incloure, en un futur, compositors i artistes d’arreu.

· Sou tots joves, estem en un punt en què la música clàssica ha de viure el relleu generacional?
Certament! A la meva generació ens coneixen com els ‘mil·lenaris’, ja que hem nascut i crescut en mig de les noves tecnologies. I això ens condiciona molt la nostra vida! Per exemple, abans qui volia formar-se musicalment havia de marxar a l’estranger. Però ara això no és estrictament necessari. Som la generació més ben formada de la història, i això implica que la nostra intervenció en la societat, la cultura i la música tindrà unes peculiaritats molt concretes i diferents de les de la generació anterior. A més a més, un altre repte a assumir és que hi ha hagut un canvi de tendència en el públic, i cada vegada hi ha més gent a  busca una activitat d’oci que l’hi aporti emocions positives i unaexperiència vivencial.

·Quin és el paper que voleu que desenvolupi el públic a les vostres actuacions?
Volem trencar amb la barrera que s’alça entre l’escenari i el públic. La nostra intenció és interactuar amb la gent i que la música provoqui emocions però també reflexions. Per mi, el moment més culminant d’actuar és quan baixes de l’escenari, després d’un concert, i la gent té la necessitat d’establir un contacte personal, corporal que competi el vincle establert a través de l’expressió musical i artística, per saludar-te, fer algun comentari o, simplement, donar-te les gràcies. Llavors comprens que has fet bé la teva feina, comprens que has transmès.

· Tot i que la música és el pilar fonamental del vostre projecte, és cert que també us interessa vincular-la amb altres disciplines artístiques. Per exemple, les arts plàstiques o la dansa.
Sí! Els maridatges de la música i altres disciplines artístiques són molt positius, ja que impliquen una experiència encara més enriquidora pel públic visitant, i pels artistes que s’hi vinculen. De vegades l’art contemporani, sense una explicació o formació prèvia, no s’acaba de comprendre, i vincular-li diverses expressions artístiques fa més fàcil aquest enteniment. Fins al moment hem pogut col·laborar amb la Fundació Vallpalou, tot realitzant l’audiovisual del catàleg de l’artista. També estem elaborant el projecte ‘Dansant’, que es podrà veure pròximament, i que vincula música i l’actuació de la ballarina Maria Mora.

· Què és per vosaltres la cultura, o la cultura musical?
La cultura, i en consonància la música, és un pilar essencial de la societat. Però com a societat hem de ser conscients que depèn de nosaltres construir la cultura que ens interessa. Nosaltres hauríem de triar si volem una cultura d’excessos i disbauxa, o de construcció i creixement personal.

· A banda del concert inaugural, quan podrem veure de nou en acció a ‘Artístics Produccions’?
Doncs molt aviat! El 9 de febrer, en el marc de la Setmana Cultural del Conservatori i l’Escola Municipal de Música de Lleida, tenim previst realitzar un concert per a quatre violes. Es titularà ‘En clau de Do’, i serà interpretat per quatre violistes de Ponent. I en els mesos vinents tenim previst l’execució de projectes com els ‘Cants de la terra’, un cicle de concerts amb l’Orfeó Balaguerí; i ‘Montsec’, del polifacètic compositor David Esterri.

· Si poguessis llençar un missatge a tots els lectors i lectores de Ponent i del país, què els diríeu?
Els diria que es deixin endur per la música, perquè aquesta ens fa somiar i amb ella les il·lusions prenen sentit i forma.

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1

Més informació: 

Artístics Produccions
www.artistics.es

A

També et pot interessar