,
27/04/2021
Editorial
Actuació del duet Acústiks
Foto:
Surtdecasa

Recordant la Festa dels 10 anys!

Encara estem amb una mena de ressaca dolça de la Festa d'aniversari dels 10 anys de Surtdecasa, d'aquest passat dissabte 24 d'abril a Roquetes. 

Mentre ens refem i preparem la galeria de fotos, vídeos i una mica de crònica de l'acte, recordem algunes de les paraules que es van dir al llarg de la festa. Per a que aquells que no hi vau poder assistir, també us pugueu sentir partícips d'aquesta bonica celebració. 

---- 

Benvingudes i gràcies. Moltes gràcies per estar avui aquí celebrant 10 anys de Surtdecasa, un mitjà de comunicació digital que el 23 d'octubre del 2010 engegava motors, amb tota la il·lusió del món, per donar a conèixer i posar en valor la cultura de les Terres de l'Ebre. 

Poc ens imaginàvem en aquell moment que, 10 anys després, ens trobaríem aquí (i en plena pandèmia!) celebrant una dècada de feina dedicada a la difusió cultural. I no només la de les Terres de l'Ebre, sinó de la d'arreu del nostre país. 

Lo que va començar com un projecte engrescador de tres joves una mica ingenus i inconscients (los roqueteros Neus Barberà i Robert Roig i la planera Anna Zaera), s'ha acabat convertint en un mitjà de referència que, picant molta pedra (això us ho podem ben assegurar) i amb la convicció que la feina ben feta sempre té la seua recompensa (som cabuts i optimistes, què hi farem!), s'ha anat adaptant a les circumstàncies i als canvis (amb més o menys encerts) que s'ha anat trobant pel camí. Un camí ben distret, això també ho podem dir! 

En fi, abans de posar-nos melancòlics, però – que segurament ens hi posarem en algun moment -, voldríem agrair la presència del Regidor de Cultura de l'Ajuntament de Roquetes, Cisco Ollé; i del Director General dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, Ferran Bladé, als qui demanaríem que pugen a l'escenari per dirigir-nos unes paraules. 


 

Moltes gràcies per les vostres paraules. 

Però no acabem de donar les gràcies perquè, abans de seguir, també volem agrair i presentar-vos les actuacions que ens aniran acompanyant al llarg de l'acte: 

per una banda, al duet Acústiks, format pels tortosins Josep Lanau i Meritxell Membrive, que posaran esta boníssima música en directe que tant hem enyorat durant este any passat.

I per una altra banda, a la companyia de dansa La Dama, de la coreògrafa tortosina Verònica Hernández Royo, que ens captivarà amb les seues peces que estan a cavall de la dansa urbana i la dansa contemporània. 

A tots ells moltes gràcies per estar avui aquí, oferint-mos estes actuacions que tantes ganes teníem de sentir i vore en directe, i evidentment, moltes gràcies a tots els que avui heu pogut fer un forat a l'agenda per a compartir esta celebració en tots natros. 

[ ---------- ] 

La paraula cultura té el seu origen en el verb llatí colere, que significa cultivar, conrear. Un concepte molt ampli i que ha anat canviant al llarg de la història, però que, en totes les seues interpretacions, acaba portant-nos sempre al mateix propòsit: fer-nos créixer com a persones, com a societat. 

Ja sigue a través de la música, de la literatura, de l'art, la gastronomia, la història, la dansa o el teatre, la cultura sempre ens interpel·la, sempre ens qüestiona, sempre ens ensenya a valorar la vida amb tota la seua intensitat. Per avançar, per evolucionar, per replantejar-nos i entendre'ns millor. 

Acció cultural – Llarga vida a la cultura
Amb Arturo Gaya, Maria Climent, Roberto Oliván, Montserrat Marro, Èric Vinaixa, Hernán en H, Llúcia Castaño, Nete Vericat, Aida Boix i Pepa Plana.

[ ---------- ] 

I és que 10 anys no es fan cada dia. I lo més anecdòtic del cas, potser, és que precisament un mitjà que té per nom Surtdecasa hem hagut de celebrar este 10è aniversari l'any en què ens hem hagut de quedar més a casa. En què hem vist com el món s'aturava, ens hem confinat i hem aprés a viure més distanciats, en petits comitès, a través de nous canals. 

No ens hauríem imaginat mai arribar als 10 anys en estes circumstàncies tan excepcionals, però quan tota esta aventura va començar, tampoc ens imaginàvem tot el que arribaríem a viure gràcies a aquell incipient projecte que començava a sonar per les xarxes sota el nom de Gregori Surtdecasa. 

Un projecte que, per aquells anys, volia trencar una mica les normes i portar aire fresc al panorama comunicatiu del territori. Encerts com el logo – obra dels amics Alberto Lamote i Carlos Martorell – , o el nom del mitjà (Surtdecasa) – sorgit d'una sobretaula de diumenge a casa els pares -, van propiciar que a aquells continguts culturals que fins llavors passaven gairebé desapercebuts se'ls donés la rellevància que mereixien. 

I potser casualitats de la vida – segurament -, però tot al nostre voltant no parava de donar-nos motius per seguir treballant per difondre les iniciatives, festivals, propostes i creacions que sorgien imparables des de l'esfera cultural del territori. Artistes amb trajectòries extraordinàries, projectes ambiciosos, talents emergents, i moltes ganes, sobretot, de demostrar que, a l'Ebre, ben lluny de l'epicentre barceloní, també es feien “coses xules”. 

Dos anys vam ser només Surtdecasa Terres de l'Ebre. A partir del tercer, estes ganes de posar en valor i evidenciar que, arreu del país, la cultura era ben viva van portar a la posada en marxa de més 'Surtdecases'. D'una manera natural i orgànica, aquella idea ingènua i inconscient del principi va desencadenar en un sentiment compartit que portaria al projecte a créixer ràpid, amb cada vegada més edicions territorials, més companys de viatge, més inquietuds, més il·lusions. Treballant en xarxa, des de les perifèries, al revés de com sempre s'havia fet fins llavors. 

No ha estat sempre un camí de roses, com tot a la vida, però per molts canvis que haguem viscut, maldecaps, imprevistos i contratemps, mai hem perdut aquella il·lusió que ens va fer tirar-nos a la piscina aquell octubre del 2010. Perquè lo positiu sempre ha pesat més en la balança, perquè l'experiència sempre ha sigut un grau, i perquè – ho hem de reconèixer – som uns ferms convençuts que la cultura és imprescindible per ser feliços. 

[ ---------- ] 

Surtdecasa arriba als 10 anys de vida amb molta gent al darrera que ha cregut amb el projecte des del primer moment, amb moltes persones que se l'han sentit seu i gràcies a les qui Surtdecasa ha crescut, ha après i ha evolucionat. 

A totes elles, algunes aquí presents, altres ben lluny, però totes imprescindibles per haver fet possible que avui estessem celebrant estos 10 anys de vida, els volem donar les gràcies, unes gràcies infinites, de tot cor. 

Són moltes, no us assusteu, però no volíem acabar un dia com avui sense este petit record de gratitud a totes elles. Perquè, ho tenim claríssim, sense elles no estaríem avui aquí i celebrant lo que estem celebrant: 

Marc Guitart, David Fernández, Víctor Rubio, Gerard Arias, Jordi Blesa, Arnau Margenet, Ricard Monistrol, Jordi Vives, Glòria Sala, Anna Audet, Nina Pagès, Valentina Kalaydjian, Paula Meijide, Sergi Custey, Gemma Urgell, Ariadna Caballero, Goretti Martínez, Toni Pereira, Núria Canyamares, Marta Carles, Albert Comte, Adrià Cortadellas, Sílvia Sagalà, Anna Fernàndez, Núria Casanova, Anna Brullet, Esther Barta, Josep Anton Pérez, Cristina Mongay, Laia Singla.

Toni Galitó, David Canto, Bet Altarriba, Anna Vilamú, Mar Molero, Jordi Arrufat, Roser Royo, Oriol Gracià, Montse Visa, Judit Monclús, Roser Regolf, Arnau Martínez, Marta Rius, Idoia Perich, Helena Martín, Helena Molist, Marcel Pujols, Judit Sanchez, Anna Solana, Anna Mitjà, Marc Busquets, Ivet Eroles. 

Alberto Lamote, Carlos Martorell, Jordi Martí, Cinta Caballé, Neus Obiol, Cinta Segarra, Hernán en H, Marina Pallás, Toni Vañó, Josep Rodrigo, Rosa Banqué, Francesc Millan, Xavier Miró, Josep Igual, Andrea Bonet, Ernest Sesé, Arturo Gaya, Oriol Fuster, Cintia Royo, Marc Sampe, Maite Mestre, Mònica Roig, Montse Castellà, Vanesa Adell, Roman Aixendri, Josep Gutiérrez, Miquel Banqué, Tere Gilisbars, Núria Barberà, Josep Sabaté, Isa Villalbos, Lola M. Sala i Xavier Mula. 

Vam començar 3 i ja veieu lo munt de gent que ens hem trobat pel camí. Desconeguts que s'han convertit en companys, en amics, en família. Amb els qui hem compartit somnis i dubtes, experiències i aprenentatges. Amb els qui hem coincidit i hem treballat colze a colze. 

No podem estar més feliços i orgullosos d'estos 10 anys de Surtdecasa. Per tot el que hem après, per tothom a qui hem conegut, per les alegries que ens ha donat i per les decisions que ens ha ensenyat a prendre. 

No sabem com anirà tot en un futur, però tenim clar que si superem esta pandèmia (la situació més complicada que ens ha tocat viure com a mitjà), hi ha Surtdecasa per molts anys! 

Gràcies per ser-hi!  Visca Surtdecasa! Llarga vida a la cultura! 

En aquest blog volem recollir les experiències vinculades al projecte, fites, opinions de l'equip, així com reflexions i emocions que descriuen el dia a dia d'un viatge vital d'un conjunt de professionals que viuen connectats amb les seves comunitats artístiques més properes.

14/09/2022
Aquest mes d'agost (amb les dades de l'OJD acabades de sortir del forn!), Surtdecasa ha batut el seu rècord d'audiència aconseguint 266.944 usuaris únic
27/04/2021
Encara estem amb una mena de ressaca dolça de la Festa d'aniversari dels 10 anys de Surtdecasa, d'aquest passat dissabte 24 d'abril a Roquetes. 
08/04/2021
L'Ateneu Cooperatiu de les Terres de l'Ebre té en marxa la campanya 'Posem-nos cara', un projecte audiovisual que mostra les entitats i iniciatives d’Economia Social i Cooperativa de les Terres de l’Ebre que han crescut amb l’Ateneu durant els últ
22/10/2020
Ningú hauria dit que celebraríem els 10 anys de vida de Surtdecasa en un context com el que estem vivint, en què tot indica que potser és millor dir Quedatacasa que Surtdecasa.
11/06/2020
Aquesta pandèmia mundial provocada per la Covid-19 que ens ha tocat viure, que ho ha aturat tot i ens ha fet valorar la importància de les petites coses, de tot allò que crèiem imperdible i que se'ns ha prohibit d'un dia per l'altre, també ha coin