Jump to navigation
I és que ben a prop de Barcelona - ciutat emblema del modernisme, on apunten tots els camins i tots els mapes - hi ha un univers arquitectònic modernista per descobrir. Palaus urbans i cases d'estiueig, esglésies i hospitals, magatzems i jardins, fàbriques i cellers que porten la signatura dels grans arquitectes del moviment a Catalunya: Antoni Gaudí, Lluís Domènech i Montaner i Josep Puig i Cadafalch, entre d'altres. Des del modernisme industrial del Berguedà, amb els Jardins Artigas com a emblema, fins al Santuari de la Misericordia de Canet de Mar, passant per la Còlònia Güell a Santa Coloma de Cervelló, la demarcació de Barcelona t'ofereix la possibilitat de fer nou rutes guiades per espais modernistes. Des de Surtdecasa.cat volem centrar-nos en aquelles que hi ha al Vallès Occidental.
De fet, si una època artística caracteritza el Vallès és la més elegant de finals del segle XIX i principis de segle XX. Ens encanta formar part d'això tan distingit que, a Catalunya, anomenem Modernisme. Malgrat el que pugui semblar a primera vista per a molts turistes o despistats, lluny de quedar-se amb Gaudí i la Sagrada Família, el Modernisme vallesà és dels més poderosos del territori. A més a més, la majoria d'indrets que trobem acaben sent tresors de l'arquitectura perfectament conservats. És per això que, al Vallès Occidental, es pot viure una experiència típicament burgesa sense gastar-se un cèntim. Deu rutes imprescindibles ho demostren:
1. De casa en casaQui no ha pensat mai en habitar una gran mansió on no haver de topar-se mai amb ningú? Els Jardins de la Casa Alegre de Sagrera, a Terrassa, us transportaran a un bosc màgic ple de sorpreses. El mateix passa amb la Casa Turull de Sabadell, la Casa Blanquer de Castellar, la Casa Lluch de Sant Cugat o Can Vila, a Montcada i Reixac.
2. El símbol de Sabadell Les grans ciutats tenen monuments que les fan famoses arreu. París té la Torre Eiffel. Nova York, l'Estàtua de la Llibertat. Sabadell, la Torre de l'Aigua, un exemple de Modernisme en tota regla. Des d'allà, i passejant menys de vint minuts, topem amb l'Hotel Suís, una prova paradigmàtica del Modernisme plantada just davant de l'estació de tren. Un contrast impactant que, d'altra banda, ha servit d'inspiració per artistes contemporanis.
3. Ruta de cellers modernistesAra que està tant de moda això de provar vins i fer degustacions, anant al Celler Cooperatiu de Sant Cugat, obra de Cèsar Martinell, matareu dos ocells d'un tret. Després de 10 anys en obres, el Celler va tornar a obrir les seves portes a la ciutadania. L'edifici serveix, a més, com a repàs de la història vitivinícola de Sant Cugat i és un homenatge al cooperativisme agrícola dels pagesos del municipi. En la mateixa línia, trobem el Celler Cooperatiu de Rubí, obra del mateix arquitecte.
4. Botigues amb encantUn dels exemples més espectaculars del Modernisme a Castellar del Vallès és la Botiga Anastasi Miralles. Aquest edifici sorprèn pels dos grans arcs de ferradura, tan grans que són pràcticament dues rodones que toquen a terra. El mateix passa amb l'antiga Confiteria Viuda Carné, actualment feta farmàcia, al Raval de Montserrat de Terrassa. Aquesta obra de Joaquim Vancells és una parada obligatòria per a tots els amants del Modernisme i de l'art en general.5. Les fàbriques més artístiquesMalgrat pugui semblar que les fàbriques estan condemnades a ser edificis grisos i monòtons, al Vallès en trobem de ben especials. En són casos exemplars l'antiga Fàbrica Aymerich Amat i Jové de Terrassa (actualment mNACTEC), la Nau Izard, també de Terrassa (actualment Sala Muncunill, destinada a exposicions) o el Vapor Turull de Sabadell (en aquests moments desocupat)
6. Descobrint farmàciesAl Vallès no és una condició indispensable haver d'estar malalt per entrar en una farmàcia. En tenim unes quantes típicament modernistes que atraurien a la persona més sana del món. La farmàcia Alvinyana, al centre de Terrassa, la farmàcia Argelaguet, al centre històric de Sabadell o la farmàcia Maria Parrilla Leal, a Rubí. Totes destaquen per la seva característica façana (rajoles i vitralls), així com el mobiliari intacte a l'interior.
7. Modernisme pels més creients (o no tant...)Si us agrada visitar esglésies o demanar algun desig (per si les mosques) és imprescindible que conegueu, també, els monuments religiosos d'estil modernista que tenim al territori. L'església parroquial de Sant Martí, a Cerdanyola, la Casa Parroquial de la mateixa ciutat, o l'església de Sant Agustí de Sabadell en són alguns casos. Malgrat el Modernisme és més abundant en edificis privats o cases particulars, també el podem trobar d'aquesta manera.
8. Aprenent ModernismeUna altra ruta interessant és la de les escoles: al Vallès en tenim vàries sota aquest estil i com que el saber no ocupa mai lloc, us animem a visitar-les. A Sabadell trobem l'Escola Industrial d'Arts i Oficis i l'Escola Pia, obra de Bernardí Martorell. A Cerdanyola, la guarderia Patufet i a Castellar del Vallès, l'Escola Taller Cal Botafoc.
9. Seguint els passos de Lluís MuncunillAquest artista vallesà és un emblema a Catalunya i es mereix un itinerari propi. La seva obra es troba principalment a Terrassa, però també en trobem a Sabadell, Viladecavalls, Ullastrell i Rubí. Muncunill, gran arquitecte prolífic, es caracteritza per ser el precursor de noves tipologies d'edificis industrials. Aconseguí un llenguatge propi incorporant l'arc el·líptic, allunyat de tota referència decorativa com és cas, per exemple, de la Masia Freixa, una obra d'art en majúscules. En destaquen, també, el Vapor Aymerich Amat i Jover (actual museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya), o el magatzem Farnés.
10. Terrassa: sobren les raonsBarcelona és a Gaudí el que Terrassa és a Muncunill. També hi trobem, però, obra d'Antoni Pascual, Joaquim Vancells o Alexandre de Riquer. Alguns dels principals arquitectes que ha tingut el país els tenim a casa i molta de la seva obra més important omple els carrers de la ciutat egarenca. Fàbriques tèxtils, naus industrials, cases, masies i mercats. A diferència del color i l'expressivitat gaudiniana, el Modernisme que trobem a Terrassa resulta molt més auster, menys pompós i eclèctic. Sempre imaginatiu i elegant, apte per a tot tipus de mirades. És per això que us proposem passar un dia a la co-capital vallesana: Ens llevem ben d'hora i ens arribem a la Plaça de l'Ajuntament. El mateix edifici, obra de Pascual i Carretero, ja ens invita a una llarga contemplació. Girant el cap, veiem el Mercat de la Independència. Allà hi podem comprar l'esmorzar per agafar forçes. Seguidament, i pujant el carrer de la Rasa, toparem amb la Plaça Didó on hi ha la Sala Muncunill, un altre dels punts d'interés. Ens hi podem aturar una estona, ja que de ben segur alguna exposició ens cridarà l'atenció. Seguint direcció nord ens trobarem amb el Magatzem Torres, de Melcior Viñals i a dalt de tot del carrer ens espera el Teatre Principal, d'Enric Catà i Francesc Guàrdia, amb una programació artística d'allò més suculenta. A l'altra banda, a la Plaça Saragossa, hi veurem el Magatzem Joaquím Alegre. Actualment és l'arxiu de la ciutat, així que resulta una bona parada en el camí, tant per documentar-se com per descobrir.
Si visiteu Terrassa amb gana hi ha un cap de setmana que no us podeu perdre per res del món: el de la Fira Modernista. Durant tot un dissabte i diumenge del mes de maig els carrers de la ciutat es vesteixen d'època per recrear-la el millor possible. Gent d'arreu visita la fira: tendes, botigues, paradetes i gent disfressada ens hi transporten a travès de les millors recreacions històriques: personatges singulars, artesans tradicionals, visites als principals edificis modernistes, exposicions, espectacles i sobretot el caliu de la gent. Tot plegat, ens ofereix l’oportunitat de viure una experiència única. Podreu tastar els millors formatges i degustar tot tipus de vins. La millor manera d'omplir la panxa i fer cultura a la vegada.