Castell de Burriac

Foto: 

Gaudeix Cabrera
Castell de Burriac

Els 10 millors espais per conèixer el Maresme

Coneix la comarca a través dels seus espais més característics i emblemàtics
Surtdecasa
,
04/06/2021
Entorn
Cada comarca queda força definida per unes característiques comunes que li donen una personalitat, uns paisatges i unes maneres de fer. Al nostre entorn més immediat sempre hi ha racons per conèixer, noves exposicions, les excursions de sempre i un munt d’atractius que no ens podem deixar perdre. Agrupem deu dels atractius del Maresme perquè us hi deixeu perdre i en gaudiu des de diverses perspectives.

1. El castell de Santa Florentina a Canet de Mar, el pas del temps portat amb elegància
Canet de Mar destaca per diversos aspectes i, indubtablement, un d’ells és el valor arquitectònic de força de les construccions que s’hi troben. El Castell de Santa Florentina és una edificació imponent i que ha fet fortuna pel que fa al seu manteniment. Alçada sobre la planta d’una antiga fortificació romana, ha anat passant de propietaris, per remodelacions i per estils artístics diversos, que al seu pas han enriquit i engrandit el castell. La darrera reforma es va encarregar a l’arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner, que va donar un aire medieval ben marcat a Santa Florentina. El castell està obert al públic per fer visites o llogar-lo per a la celebració d’esdeveniments. Un dels darrers aspectes que ha atret a més visites ha estat que alguns espais han fet d’escenari de la sisena temporada de la venerada sèrie Joc de Trons.

2. Un món de fantasia dins el parc Francesc Macià, a Malgrat
Es tracta d’una zona extensa dedicada a l’esbarjo i l’oci. És un espai tancat a qualsevol mena de circulació a motor, cosa que el fa un espai segur per als infants, alhora que té delimitades les activitats per àmbits, com les pistes de monopatins, els jocs sensorials, els jocs infantils, les taules de pícnic, amfiteatre o les pistes de joc. Els grans ninots que hi ha instal·lats, amb la voluntat de fer-nos entrar en un món de fantasia, en són un tret distintiu i un dels motius que fan que el parc sigui força conegut a la comarca.

  • imatge de control 1per1

3. El Museu del Càntir d’Argentona, l’homenatge a Sant Domènec
Des del 1951 que cada agost Argentona celebra la Festa del Càntir i recupera un aplec que es feia des del segle XVII, amb el que Argentona feia un vot de poble a Sant Domènec, patró de la població i de les aigües, per protegir-los de la pesta. Així es va recuperar la festivitat i la Fira Internacional de Ceràmica i Terrissa que organitza el Museu del Càntir. Dedicat als atuells d’aigua de tota mena, el museu aplega una col·lecció única de més de quatre mil exemplars que van de l’edat de bronze fins a mitjans del segle passat. La procedència geogràfica és molt àmplia i agrupa un munt de curiositats. Pel que conté i pel que significa, és una visita ben recomanable.

 

La Casa Museu Lluís Domènech i Montaner | Foto: Cedida
4. Casa Museu Lluís Domènech i Montaner, l’estiueig modernista a Canet de Mar
Domènech i Montaner, reputat arquitecte del modernisme català, era barceloní, però tenia un fort lligam amb Canet de Mar, ja que la seva mare n’era filla, així com la seva esposa. Domènech i Montaner passava llargues temporades a Canet, especialment durant l’estiu. També a Canet de Mar va treballar en la construcció de diversos edificis singulars i la Casa Museu Lluís Domènech i Montaner així ho dóna a conèixer, en la que fou la seva residència i taller d’arquitectura a la població. Entre plànols, dibuixos i models escultòrics hi podem veure maquetes d’alguns dels seus treballs, com el del Palau de la Música Catalana o de la casa Lleó Morera. La casa es manté amb el seu mobiliari modernista original i, més enllà de l’exposició, les seves parets són un autèntic museu de la figura de Domènech i Montaner i del seu temps.

5. Ermita de Sant Mateu del Bosc, el punt més alt del Parc de la Serralada Litoral
Al baix Maresme la serralada Litoral pren el nom de Serra Marina i el punt més alt, amb 500 metres, el trobem a Sant Mateu, a l’altura de Premià de Dalt. Aquest punt el corona una petita ermita protegida com a bé cultural d’interès local i és un espai de visita freqüentat pels veïns de la comarca. L’entorn brinda agradables passejades amb vistes panoràmiques sobre el Maresme, el Barcelonès i el Vallès Oriental i fins i tot a pocs metres hi ha l’opció de visitar la granja i l’hípica que queden protegides per Can Riera de Sant Mateu, una masia barroca veïna. La zona ja era poblada des del neolític i d’aquesta etapa en resten testimonis diversos dòlmens que esquitxen els boscos, roques foradades o petròglifs. Un espai amb vistes al mar per deixar-se perdre mentre sentim dringar la campana de l’ermita.

6. El paisatge canviant del Delta de La Tordera
Dins de les múltiples similituds, les desembocadures dels rius són espais canviants que, en funció del cabal del mateix riu i de la força del mar, es va redibuixant. En aquest sentit, el Delta de la Tordera no és diferent que el delta de l’Ebre o el Llobregat. També és un espai d’alt valor ecològic i acull l’hàbitat d’espècies animals i vegetals associades als ambients aquàtics costaners, especialment d’aus migratòries. Visitareu en aquest punt el recorregut més calmat del riu, que neix uns 60 km enllà, al massís del Montseny, i que fa de límit entre les províncies de Girona i Barcelona. Un espai per descobrir mil racons plens de vida a tocar de la platja i el mar.

7. El castell de Burriac, un punt de guaita excepcional a Cabrera de Mar
Conegut amb el nom de castell de Burriac, el castell de Sant Vicenç s’alça sobre el turó de Burriac, a Cabrera de Mar i gaudeix de vistes excepcionals sobre les poblacions veïnes. De fet, el que hi ha a Burriac són les restes del que havia estat un castell i un formidable punt de guaita. Avui dia queden les restes de les voltes del temple i sembla que la part de la capella que queda és la part més primitiva de la construcció. En qualsevol cas, Burriac és un símbol inqüestionable a la comarca, el punt final de moltes excursions, l’excusa de moltes trobades i l’innumerable nom de carrers o marques de productes i serveis de la zona. La primera documentació del castell data del 1017, en un document entre Berenguer Ramon I i la comtessa Ermessenda i avui dia, tot i enrunat, es manté viu.

 

Santuari de la Mare de Déu del Corredor | Foto: Cedida
8. El Santuari del Corredor, espai de devoció i entorn d’esbarjo
A cavall entre les comarques del Maresme i el Vallès Oriental hi ha Parc Natural del Montnegre i el Corredor, coronat pel Santuari de la Mare de Déu del Corredor, al terme municipal de Dosrius. El santuari és un espai de devoció i esbarjo per als veïns de la comarca i compta amb un tradicional aplec anual cada Dilluns de Pasqua. Tant el santuari com l’entorn on es troba proporcionen una visita amable i interessant per igual. Amb el traçat de camins per a passejar, una gran esplanada per a gaudir de l’aire lliure i el mateix santuari, que es troba adossat a la casa dels masovers i envoltat per una paret que els resguarda.

9. Centre Enoturístic i arqueològic de Vallmora, el vi dels ancestres
El Maresme ha estat des de temps immemorials terra fèrtil per a l’agricultura, amb horta prou variable en funció de la zona. A l’extrem més occidental el cultiu de la vinya ha deixat testimonis que el pas del temps ha sabut conservar i un exemple ben clar és el jaciment arqueològic de Vallmora, a Teià. Es tracta del parc arqueològic visitable més gran dedicat a la producció de vi en època romana i amb les majors premses romanes construïdes d’Europa. Les visites guiades acaben amb la degustació del vi de la zona, de l’actual Denominació d’Origen Alella.

10. El refugi antiaeri del parc Dalmau, a Calella
Sota el parc Dalmau, una zona d’esbarjo ideal per als més petits, s’hi amaga el refugi antiaeri. Amb entrada directa des de l’avinguda del parc, el refugi s’estructura a partir d’un túnel principal que es ramifica en tres espais secundaris. Les galeries del refugi estan excavades a cel obert amb parets de blocs de pedra lligada amb morter de calç i coberts amb volta catalana o estan excavats al sauló fent galeria. El refugi, inaugurat el 1937, ha esdevingut un vestigi representatiu de la lluita per la consecució dels drets i llibertats de la població. Visitar el refugi permet fer un salt en el temps que pretén il·lustrar el que no s’hauria de reviure mai.

A

També et pot interessar