Iglú de vent

Foto: 

Marc Vila
Iglú de vent instal·lat al pati del Museu de la Pell d'Igualada durant el Rec.08.

Quan les idees vénen del Centre de Catalunya

Projectes, accions i esdeveniments moderns i creatius ideats més enllà de les grans urbs
Surtdecasa Centre
,
22/02/2016
Entorn
Sovint quan es parla de modernitat, creativitat, innovació, canvi… hom tendeix a pensar en idees sorgides de les grans ciutats o d’empreses de renom. Segurament moltes hi surten, però la sorpresa ens atrapa quan esbrinem que alguns d’aquests projectes moderns i innovadors tenen ADN rural o de municipis allunyats de la gran urbe. Us presentem algunes grans idees i projectes sorgits dels pobles del Centre de Catalunya.


1. Convertir un globus en un iglú de vent
L’igualadí Jordi Enrich és conegut per la seva professió de mestre a l’Escola d’Art Gaspar Camps, però el seu nom cada vegada va més lligat als iglús de vent. Un projecte ideat per ell, juntament amb l'empresa Ultramàgic i l'estudi Espai Gràfic. Es tracta de donar una segona vida a les teles dels globus aerostàtics, és a dir reciclar les lones que queden inservibles després d’utilitzar-les entre 10 i 12 anys ja que amb el temps es tornen molt poroses i perden resistència per volar. Pensant amb el procediment d’enlairar un globus va idear els iglús de vent, un espai d’arquitectura efímera. Són carpes sostenibles en forma d’iglú o sac, inflades per ventiladors, que s’instal·len amb facilitat en qualsevol lloc. Al seu interior es poden viure tot tipus d’experiències, des de concerts i recitals de poesia, fins a classes d’spinning, exposicions, conferències, etc. Les possibilitats són infinites.
Més informació: www.igludevent.cat
 


2. La gestió de base del Kursaal de Manresa
Qui més qui menys alguna vegada hi ha passat pel davant, o n’ha sentit a parlar. Ens referim al Kursaal, l’espai d’arts escèniques de Manresa. Aquest teatre - auditori no seria actualment una realitat sense l’acció voluntària de El Galliner. Aquesta associació va néixer el 1995, i durant més de 10 anys va treballar per no deixar perdre aquest referent cultural del Bages. A través de diverses accions van denunciar l'estat de degradació que patia el vell teatre Kursaal, malmès per la humitat i la manca de manteniment, i van promoure el sorgiment d'una base estable i fidel de públic de teatre i dansa que fes necessari i viable un nou equipament escènic a Manresa. L'èxit dels esforços van culminar en la inauguració del nou teatre Kursaal, el 20 de febrer del 2007, i en la constitució de l'empresa municipal MEES, el 26 de gener d'aquell mateix any. Actualment, El Galliner és responsable de les programacions municipals estables de teatre, dansa i música a Manresa. L'opció per implicar voluntariat en la gestió directa de la política escènica local és fruit d’aquest procés particular i irrepetible que va permetre recuperar el teatre Kursaal com a espai escènic central de la ciutat.
Més informació: www.kursaal.cat
 

  • imatge de control 1per1


3. L'app dels agricultors que revoluciona el camp 
Francesc i Pere Masana són dos germans que han crescut entre camps i treballen a l’explotació familiar del municipi de Pujalt. Són enginyers, un informàtic i l’altre agrònom, i els seus estudis els han aplicat en allò que tant bé coneixen, el camp. I és que d’una necessitat que han vist en les seves pròpies terres n’han fet una oportunitat. Han creat Agricolum, una app per als agricultors que ja ha revolucionat el camp. Aquesta nova eina ajuda al pagès a optimitzar el rendiment de les explotacions i gestionar tota l’activitat que fa a les terres, el que es coneix com a quadern de camp. La majoria de pagesos anoten totes aquestes dades en llibretes o fulls de càlcul, però Agricolum va més enllà per que guarda al núvol tot l’històric de les terres, i d’aquesta manera, amb un parell de clics, i des de qualsevol lloc i a través del mòbil, tauleta, o pc, el pagès pot prendre les decisions més encertades per a millorar la rendibilitat de les seves terres. Agricolum té més 6000 usuaris arreu de l’Estat, ha obtingut alguns reconeixements en diversos certàmens, i l’objectiu és exportar la idea a Europa.
Més informació: www.agricolum.com
 


4. Moda i patrimoni
Qui no coneix el Rec.0? Aquest esdeveniment de pop up stores de moda nascut a Igualada com una prova de “retail” ja s’ha convertit en un festival de referència en el camp de la moda, el disseny i la cultura a nivell de Catalunya. Va néixer fa 6 anys de la mà d’un grup de sis persones vingudes d’àmbits professionals molt diferents, però totes compromeses amb el barri del Rec d’Igualada, el sector de la ciutat amb més identitat i l’únic paisatge industrial destinat a l’adob de la pell existent a Catalunya. Volien reactivar i promocionar aquest antic barri i van saber trobar la fórmula de l’èxit amb el binomi perfecte: moda i patrimoni. El Rec.0 té lloc dos cops a l’any a la capital de l’Anoia, reuneix més de 70 marques de primera línea i dissenyadors de renom que ofereixen els seus articles amb descomptes radicals. Una idea perfecta, on a més de moda i patrimoni, hi té cabuda un ampli paraigües cultural amb actuacions de música, art, lectures, i gastronomia.
Més informació: www.rec0.com

 


5. Proposant turisme responsable
D’una discussió política entre cinc amics bagencs va néixer Fent País. Una cooperativa d’oci i turisme responsable que ofereix a través de capses-regal centenars de propostes per al temps de lleure. La seva idea és incentivar el producte local i donar a conèixer llocs al·lucinants de Catalunya, allotjaments amb un nombre reduït d’habitacions, visites a cellers cooperatius, etc. El motiu de no tenir empreses de grans grups turístics els assegura que els diners que s’hi destinen generen riquesa directa a l’entorn. Aquesta cerca de col·laboradors amb model de gestió i de compromís mediambiental, el tipus d’empresa i qui la gestiona, és el valor afegit que els diferencia d’altres propostes similars existents al mercat. Fent País compta amb 350 entitats col·laboradores i més de 13.000 capses-regal venudes.
Més informació: www.fentpais.cat

A

També et pot interessar