Salvador Dalí

Foto: 

Cedida

6 maneres de visitar els museus catalans des de casa

Apps, col·leccions online, recorreguts virtuals o iniciatives a les xarxes socials
Surtdecasa
,
06/11/2020
Arts

A causa de la situació actual que estem vivint, fa uns dies us proposàvem visitar virtualment 10 dels principals museus del món, sense moure-us de casa. Ara, us seguim proposant aquestes maneres alternatives de visitar-los, però als museus i equipaments museístics del nostre país. I és que també, les nostres institucions culturals ofereixen moltes possibilitats digitals per gaudir del seu art, ja sigui mitjançant les col·leccions online, amb recorreguts virtuals, Apps o diverses iniciatives que han proposat aquests dies a les xarxes socials. Us recomanem sis maneres o opcions que tenim per visitar els museus catalans des de casa.

Museu del Disseny de Barcelona | Foto: Cedida
1. Museus catalans a Google Art Project
Google Art Project és un projecte de col·laboració entre Google i algunes de les institucions més importants del món amb l’objectiu de donar a conèixer als usuaris les obres d’art més representatives de forma molt detallada i oferir un millor accés a l’art a través d’internet. Es pot consultar una selecció de les obres de les col·leccions que conserven en els seus fons i fer visites virtuals de les sales i dependències dels museus, amb tecnologia trekker. Podem trobar diversos museus catalans a la plataforma com el Museu Pau Casals al Vendrell, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, el Museu de les Terres de l'Ebre, el Museu d'Art de Girona o la col·lecció de moda del Museu del Disseny de Barcelona.
> Visitar aquí
 

  • imatge de control 1per1

Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA) | Foto: Cedida
2. Visites virtuals a través d'Apps
El Museu Egipci ofereix aquests dies de confinament la possibilitat de visitar la seva magnífica col·lecció d'art faraònic sense moure't de casa. Us podeu descarregar l'APP de forma gratuïta a l'App Store o a Google Play, i un cop descarregada, només cal introduir la contrasenya 'YoMeQuedoEnCasa'. També el MACBA ofereix la possibilitat de descarregar-se la seva App de forma gratuïta (App Store o Google Play) per poder gaudir de tot el material artístic i històric que acull el museu sense haver de sortir de casa. També ha posat en marxa un particular 'Diari de confinament', en el que recull opinions i reflexions d'artistes sobre una idea àmplia de confinament, no només físic.
 

Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) | Foto: Cedida
3. Visitar els principals museus a travès de les seves webs
Els principals museus del país ofereixen a través de les webs, la possibilitat de visitar les seves col·leccions permanents i de fer recorreguts interactius. És el cas del Museu d'Història de Catalunya amb la seva exposició permanent 'La memòria d'un país'; l'MNAC amb un extens catàleg online i la possibilitat de fer itineraris virtuals; o l'arxiu en línia del mNACTEC amb fotografies, llibres antics i diversos documents audiovisuals.
 

Teatre-Museu Dalí a Figueres | Foto: Cedida
4. Quatre genis a l'abast de la mà
També tenim la possibilitat de redescobrir, a través de les webs dels seus museus o fundacions, l'obra de quatre genis de "casa nostra" de la història de l'art: Miró, Picasso, Dalí i Tàpies. El Teatre-Museu Dalí ha renovat aquests dies la seva visita virtual amb una tecnologia pionera en els museus d'art, Matterport, que permet fer un recorregut interactiu per les sales, com si fós una maqueta en 3D o una casa de nines. La Fundació Joan Miró, a banda de poder consultar la seva col·lecció, a engegat la campanya #Miróacasa, una iniciativa digital amb diferents propostes per a tots els públics. També es pot visitar la col·lecció de la Fundació Tàpies i gaudir de més de 150 vídeos i de les conferències realitzades a la Fundació els darrers anys al seu canal de Youtube. I per últim, a la web del Museu Picasso també es poden veure una selecció d'obres de la col·lecció permanent, fer un itinerari virtual pels patis del Museu o seguir les activitats que ens proposen a través de la iniciativa #MuseuPicassoVirtual a les seves xarxes socials.

 

Museu Pau Casals al Vendrell | Foto: Cedida
5. App Visitmuseum
Visitmuseum és una aplicació (App Store o Google Play) que posa al teu abast el patrimoni cultural i artístic dels museus de Catalunya. Es pot accedir a una informació completa sobre 244 museus, centres d’interpretació, jaciments i espais visitables. Ofereix una breu presentació de l’equipament museístic, un recorregut pels principals àmbits temàtics i una mirada detallada sobre les peces més destacades. 
> Visitar aquí
 

Museu de la Vida Rural | Foto: Espluga Turisme
6. Museus en línia
Museus en línia és una plataforma del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que recull de forma digital les col·leccions dels diversos museus del país. S'hi poden trobar més de 250.000 objectes de 45 museus catalans, com per exemple el Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí, el Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú, la col·lecció de ceràmica del Museu del Disseny de Barcelona o el Museu del Joguet de Catalunya a Figueres.
> Visitar aquí

 

A

També et pot interessar