Som aquí!

Foto: 

Cedida

El Disseny Hub Barcelona reivindica les dones en el món del disseny

La mostra ‘Som aquí! Les dones en el disseny. 1900 - Avui’ repassa les condicions de treball de les dissenyadores des de principis del moviment modern fins a l'actualitat
Surtdecasa
,
27/10/2023
Arts
Protagonistes de la modernitat com Eileen Gray, Charlotte Perriand, Lilly Reich i Clara Porset; líders empresarials com Florence Knoll i Armi Ratia, o figures com l’activista social Jane Addams tenen cabuda a l’exposició ‘Som aquí! Les dones en el disseny. 1900 – Avui’, que ofereix un estudi crític dels èxits i les condicions de treball de les dones dissenyadores durant el segle passat. La mostra, produïda pel Vitra Design Museum de Weil am Rhein d’Alemanya i ampliada pel Disseny Hub Barcelona (DHub), es podrà visitar al centre barceloní del 5 d’octubre del 2023 al 7 de gener del 2024.

L’exposició 'Som aquí! Les dones en el disseny. 1900 – Avui', que es podrà veure fins al 7 de gener de l’any que ve al Disseny Hub Barcelona, porta a la capital catalana un recull d’objectes creats per dones en diferents àmbits del disseny: mobles, il·luminació, disseny gràfic, joieria o ceràmica. La mostra també inclou objectes que s’han convertit en icones de la història del disseny fins a treballs poc coneguts que van des de principis del moviment modern fins a l’actualitat.

La mostra, amb un total de 427 peces exposades, sorgeix amb la intenció de reivindicar les contribucions que han fet històricament les dones al disseny modern, tant a nivell creatiu com comercial, i que no han estat reconegudes en els llibres d'història del disseny. Amb la voluntat de revertir aquesta invisibilització femenina, s’ha revisat la història del disseny tal com ens l’han explicada fins ara perquè aquesta exposició en pugui explicar una de nova, amb múltiples veus, més plural i inclusiva.

  • imatge de control 1per1

 

Una de les sales de l'exposició | Foto: Cedida
La proposta del Vitra Design Museum, comissariada per Viviane Stappmanns, Nina Steinmüller i Susanne Graner, aporta una mirada àmplia del context social en què han treballat les dones en el disseny. Al panorama internacional se suma l’aportació del DHub amb les col·leccions del Museu del Disseny, centrada en el cas espanyol i comissariada per Teresa Bastardes, Isabel Cendoya i Isabel Fernández del Moral, de l’equip de Col·leccions del Museu. Aquesta ampliació parteix d'un projecte de recerca que analitza les particularitats socials i polítiques de l’Espanya del segle XX, marcades per una Guerra Civil i una dictadura que van suposar un trencament amb la modernitat i van reprimir el paper de la dona.

A partir de les dècades dels anys seixanta i setanta, però sobretot a partir dels anys vuitanta, es va produir una reactivació del disseny modern, però les dones que hi van treballar en aquella època van quedar invisibilitzades en la historiografia. Per aquest motiu, Som aquí! Les dones en el disseny. 1900 – Avui reivindica aquestes pioneres del disseny a l’estat espanyol.

La recerca s'ha fet a partir de bibliografia sobre el tema, molt escassa, dels arxius de les associacions del FAD ADI i ADG, i sobretot a partir del buidatge del fons de les col·leccions del Museu del Disseny. El resultat d’aquest treball s’ha traduït un àmbit de l'exposició que recull 69 peces i 56 dones que van treballar entre els anys 1960 i 1990, majoritàriament a Barcelona, i que constituïen un col·lectiu sovint activista, reivindicatiu i col·laboratiu. La trajectòria vital i professional d’aquestes dissenyadores inclou realitats molt diferents: algunes han estat dissenyadores reconegudes, altres han seguit trajectòries artístiques o altres s’han dedicat a la recerca i la docència.

Més informació: 

A

També et pot interessar